HEDİYE EROĞLU
Son yıllarda sık sık doğaya zarar veren maden ve taş ocaklarının kurulmasına izin veren kararların ve bu kararlara karşı açılan davaların haberleri ile gündeme gelen Mersin’in Anamur ilçesinde maden, taş ocağı tehdidi günden güne büyüyor.
Son olarak Korucuk Köyü’nde yaklaşık iki yıllık uzun ve zorlu bir mücadele sonucu Lion adlı şirketi’nin açmak istediği mermer ocağına geçit verilmedi. Ondan önce de Mustafa Çetin adlı kişinin işletmek istediği mermer ocağına karşı dava açılmış ve kazanılmıştı.
Mersin Valiliği’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına itiraz ederek konuyu yargıya taşıyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Korucuk ve Ovabaşı Köyleri muhtarları tarafından açılan davada verilen kararla; tescil edilen arkeolojik kalıntılara yaklaşık 500 metre mesafedeki ruhsat sahasında mermer ocağı açmak isteyen Mustafa Çetin engellenmişti.
İKİ ŞİRKETTEN BAKANLIK DESTEĞİYLE ‘ÇED’ ATAĞI
Anamur ve Korucuk halkının direnişi ve başlattıkları hukuk mücadelesiyle, Mustafa Çetin’in ve Lion Madencilik Şirketi’nin mermer ocağı projesi engellense de kapıdan kovulan şirketlerin bacadan girme çabası sürdü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Korucuk’ta mermer ocağı açılması için iki şirket lehine ÇED süreci başlattığı ortaya çıktı.
Korucuk Köyü’nde başlangıçta Mustafa Çetin tarafından açılması planlanmışken, bu kişinin yasal haklarını devrettiği Uzal Madencilik AŞ tarafından mermer ocağıyla ilgili başlatılan ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı düzenlendi.
Ancak Korucuklu vatandaşlar, projeye karşı yine direniş göstererek, bu konuda bilgilenmek istemediklerini; gelen bakanlık yetkilililerince asıl kendilerinin dinlenmesinin gerektiğini belirterek şirket temsilcilerinin sunum yapmasına izin vermediler ve bakanlık yetkililerine mermer ocağının zararlarını anlattılar.
Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda, halkın ve MERÇED’in avukatı Seyda Afyoncu’ya karşı sert ifadeler kullanan yetkililere, “Avukatımızla bu şekilde konuşamazsınız.” diyerek köylüler tepki gösterdiler.
Köyün yaşlı kadınları da söz alarak köylerinde mutlu ve huzurlu yaşadıklarını, güç bela da olsa üreterek yaşamlarını sürdürdüklerini, köyün dışarıdan göç almaya başladığını, bu nedenle mermer ocağı istemediklerini beyan ettiler.
“YETER ARTIK!”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilcisi ve Korucuk Köyü halkının avukatı Seyda Afyoncu, yaşananlara, “Yeter artık!” diyerek isyan etti.
Afyoncu, yaptığı açıklama ile “Mersin Valiliği’nin iki şirketle ilgili verdiği “ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açıp kazandığım, hatta kararları kesinleşen davalardan sonra şimdi de ‘her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik. Ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel hale getirdik. Şimdi yeniden bir seferberlik başlatıyoruz’ diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın emrindeki yetkililerce bu iki şirket lehine ÇED süreci başlatılmıştır.
ÇED olumlu kararı verilmesi halinde açacağımız davalarda uzaydan yeni bilirkişiler getirip ‘Ormanlar, tarım alanları, sular ve karstik yapı zarar görmeyecek’ diye rapor mu alacaklarını sanıyorlar acaba? Beni de halkı da yordular, yeter artık.” ifadelerini kullandı.