Hamzabeyli için itiraz etmemişler! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Hamzabeyli için itiraz etmemişler!



 

Mersin su kaynaklarının azalması ile günlerdir susuzluk çekerken yer altı kaynaklarını yok edecek taş ve mermer ocağı faaliyetleri ise dur durak bilmiyor.

Özellikle uzun süren su kesintileri nedeniyle isyan yaşanan Toroslar’da taşocaklarının verdiği zarar ortada iken, Hamzabeyli, Kayrakkeşli Hacgediği mevkiisi, Çukurkeşlik, Değirmençay ve Turunçlu mahallelerinde ayrı ayrı 6 adet taşocağı yapılmasına yönelik taş ocağı açılma girişimlerine tepkiler artarak devam ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Metro projesini üstlenen Kiska Şirketinin de aralarında olduğu şirketler taş ocakları için ÇED süreçlerine ilişkin bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunurken yöre halkı ise direnişini sürdürüyor.

 

YELMAD’A KARŞI TOROSLAR, BARO VE ÇMO YARGI SÜRECİNDE İTİRAZ ETMEDİ

Son olarak Toroslar’da Yelmad Madencilik Şirketi tarafından 4 köyün ortasına gelecek şekilde Hamzabeyli Mahallesinde kurulmak istenen taş ocağı ÇED raporu askıya çıkarken, Mersin Çevre Platformu ve köylüler, rapora karşı itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü önüne giderek projeyi protesto ederek verdi.

 

YERYÜZÜ SOFRASI ETKİNLİĞİ

Hatta Toroslar’da çevre sorunlarına karşı dayanışma için "Yeryüzü Sofrası" etkinliğinde çevre gönüllüleri ile Hamzabeyli Mahallesi’nde buluştu.

Çevre Haftası kapsamında; Toroslar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası, Mersin Barosu ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yapılan etkinlikte Başkan Yıldız, daha temiz ve sağlıklı çevre için el ele hareket edeceklerini söyledi.

Hamzabeyli Mahallesi’nde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Taş Ocağını protesto etmek için bir araya gelinen etkinliğe, mahalle sakinleri de yoğun ilgi gösterdi.

 

İTİRAZ ETMEDİLER

Ancak kent dinamiklerinin bu süreçlere yeterince dahil olmaması direnişin güçlenmesinin önüne geçiyor. Her fırsatta bölgede ki direnişi desteklediğine dair açıklamalarda bulunan CHP yönetimindeki Toroslar Belediyesi’nin projeye resmi itirazda bulunmadığı ortaya çıktı. Yine aynı şekilde Mersin Barosu Başkanlığı ve Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin de projeye dair resmi itirazda bulunmadığı da öğrenilirken bu durum bölge halkının tepkisine neden oldu.

Göstermelik ‘destek’ açıklamaları istemediklerini belirten yöre sakinleri, Toroslar Belediyesi ve Mersin Barosu Başkanlığını halkın yanında durmaya çağırarak, yasal itirazlarını ilgili mercilere sunmasını istedi.

 

TAŞ OCAĞI KURULMAK İSTENEN BÖLGE ORMAN VE TARIM ALANI

Yelmad Madencilik Şirketinin kurmak istediği II – A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca nihai ÇED Raporu geçtiğimiz ay askıya çıktı.

Rapora köylüler ve Mersin Çevre Platformu verdikleri dilekçelerle itiraz ederek, proje kapsamında kullanılması planlanan ÇED alanlarının Mersin – Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘Orman Alanı’ ve ‘Tarım Alanı’ olarak işaretlendiğine dikkat çektiler.

 

EN YAKIN KONUT 95 METRE MESAFEDE

ÇED Poligon - 2 Alanına en yakın konut 95 metre mesafede bulunmakta. Ocak 2 alanında patlatmasız ve patlatmalı üretim yapılacak alan belirlenmiş durumda. Buna göre patlatmalı üretim yapılması planlanan ocak alanının en yakın yapıya mesafesi 190 metre. Patlatmasız ocak alanının ise en yakın konuta mesafesi 105 metre.

 Ayrıca proje alanının kuzeybatısında Kocahamzalı Mahalle merkezine mesafesi kuş uçumu 1,3 km, doğusunda bulunan Işıktepe Mahalle merkezine kuş uçumu 1,25 km, güneybatısında bulunan Çavak Mahallesine kuş uçumu 1,5 km mesafede.

Hamzabeyli mahallesinde yapımı devam eden TOKİ projesine olan mesafesi ise 630 metre. Proje konut alanlarına çok yakın oluşundan kaynaklı Kalker Ocağının işletilmesi sırasında kullanılacak patlatma malzemesi olan dinamit ve Anfo malzemesinden kaynaklı bölge evleri çok zarar görecek.

 

KÖYLERİN SU KAYNAĞI TEHDİT ALTINDA

Öte yandan planlanan kalker ocağı Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler ve İnsu mahallelerinin içmesuyu ihtiyacı karşılayan K-1 su kaynağına kuş uçumu yaklaşık 830 metre mesafede. Kalker Ocağının işletmesi sırasında patlatma sayısı aylık 8 yıllık sayısı ise 85 defa olup, yıllık kullanılacak patlatma malzemesi olan ANFO 510.000 kg/yıl, dinamit 12 bin 750 kg yıl. Kullanılacak patlatma malzemesinin yoğunluğundan kaynaklı K-1 içme su kaynağı çok zarar görecek olup zamanla su kaynağımız bitecek. Buda bölgede tarımının bitmesine neden olacak.

Bölgenin geçim kaynağı tarım olurken, taşocağı işletimi sırasında Tarım alanları ve yerleşim bölgesindeki konutlar, K-1 içme su kaynağı, Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler, Işıktepe ve İnsu mahalleleri çok olumsuz etkilenecek.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA