Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi Üyeleri yenilikçi tarım uygulamalarını yerinde incelemek amacıyla Türkiye'nin tarım ve gıda alanında ihtisaslaşmış ilk ve tek Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) olan Mersin Agropark ile Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakat kriterlerine uygun altyapıyla planlanan Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni (TÜİOSB) ziyaret etti. Meclis Başkanı Hamit İzol eşliğinde ilk olarak TÜİOSB'yi ziyaret eden Komite Üyeleri'ni TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve Başkan Vekili Armağan Öner ağırladı.
“10 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMI ÖNGÖRÜLÜYOR”
TÜİOSB Başkanı Balta, TÜİOSB'nin kuruluş süreci ve kuruluş amaçları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye'nin ilk ihracatçı, dijital ve yeşil OSB'sini kurduklarını belirten Balta, tüm altyapının yeşil mutabakat kriterlerine uygun planlandığını, 120 hektarlık ilk alandaki 57 parselin 55'inin dolduğunu, 2025'in ilk yarısında da fabrikaların faaliyete başlamasını beklediklerini kaydetti. 125 hektarlık genişleme alanıyla ilgili çalışmayı da tamamladıklarını vurgulayan Balta, "Yapacağımızı yeni yer seçimiyle toplam 300 hektara ulaşacağız. Kurulacak 100 fabrika ile 10 bin kişinin istihdamı öngörülüyor" dedi.
Tüm fabrikaların çatısında güneş enerjisi zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Balta, enerjide kendi kendisine yetebilen bir OSB olmayı hedeflediklerini kaydetti. Balta, “Burada yatırım yapan firmalarımız başta Avrupa olmak üzere ihracat yaptıkları hiçbir ülkeyle yeşil mutabakat konusunda sorun yaşamayacak” diyerek tüm ihracatçı firmaları TÜİOSB'ye yatırıma davet etti.
"TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK KONUSUNDA HER TÜRLÜ YENİ ARAŞTIRMA YAPILABİLECEK"
Komite Üyelerinin ziyaret ettiği ikinci yatırım alanı Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi oldu. MTSO ve Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Çakır ile bir araya gelen Komite Üyeleri bölgenin yatırım imkanları, yatırım yapan firmalara sağlanan destekler ve hangi alanlarda yatırım yapabileceklerine dair bilgi aldı.
Çakır, 800 dönüm arazide faaliyet gösterdiklerini, firmalara laboratuvar kurabilecekleri ofislerin yanı sıra Ar-Ge çalışmalarını test edebilecekleri arazi imkanı da sunulduğunu ifade etti. Tarım, gıda ve hayvancılık konusunda her türlü yeni araştırma yapılmasının mümkün olduğunu dile getiren Çakır, "Hedefimiz Mersin Agropark'ta bir dünya markası oluşturmak. Tamamlandığında 3 blok olacak Agropark'ın mevcut durumda ilk bloğu tamamlandı. Buradaki yatırımcılar Sanayi Bakanlığı desteklerinden de yararlanabiliyor" diye konuştu.
Mersin Agropark Genel Müdürü Murat Hocagil ise yatırımcıya sağladıkları teknik ve mali desteklerden bahsederek, kurumlar vergisi, gelir vergisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gümrük vergisi istisnası, damga vergisi istisnası ile KDV istisnaları bulunduğunu kaydetti.