Bisikletlilerin kaportası bedenleri! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Bisikletlilerin kaportası bedenleri!



 

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin’de geçtiğimiz günlerde bisikletle seyir halindeyken bir otomobilin çarpması sonucu yaşama veda eden 63 yaşındaki Halit Kırelli’nin ölümünün ardından bisiklet tutkunlarının ‘dikkat’ uyarısı yeniden gündem oldu.

Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Başkanı Ahmet Salih Özenir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada geçtiğimiz günlerde yaşama veda eden Halit Kırelli ile ilgili Adnan Menderes Bulvarı’nda kazanan yaşandığı yerde yaptıkları protestoyu anımsatarak, halkı bilinçli olmaya çağırdı.

“Trafikte bisikletlileri fark edin! Çünkü bisikletlilerin kaportası bedenleri” diyen Özenir, bisikletlilerin, motorcuların, iki tekerli sürücüler olarak yıllardır bu alanda mücadele verdiklerini söyledi.

 

“TRAFİĞİN GEREKTİRDİĞİ ŞARTLARA UYGUN KULLANMAMA SEBEBİYLE YAŞAMDAN KOPARILIR BİSİKLETLİLER…”

Bisiklet sürücülerinin trafiğe çıkmadan uymaları gereken kurallar arasında koruyucu kask takmaları, bisiklet yolu bulunan yerlerde bisiklet yollarının kullanmaları ve reflektörlü yelek kullanması şartlarını muhakkak uygulamaları gerektiğinin de altını çizen Başkan Ahmet Salih Özenir, “Son olarak Halit Kırelli’nin ölümü ile yüreğe acı düştü… Biz ona öldü değil trafikte öldürüldü diyoruz... Çünkü genellikle arkadan çarpma ve aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmama sebebiyle yaşamdan koparılır bisikletliler.

Bu kez yere düşen kişi Halit Kırelli’ydi; o ki çok sevilen, dost canlısı, doğasever bir kişiydi. Karayolunun en faydalı, fakat en savunmasız aracı olan bisikletini kullanıyordu. 63 yaşına rağmen sağlığına iyi geldiği ve bütçesine katkı sunduğu için en çok severek yaptığı şey olan bisikletini sürerek evine gidiyordu. O da kendisini diğer tüm bisikletliler gibi arkasından gelen tehlikelerden bihaber, diğer yol kullanıcısı olan motorlu taşıt sürücülerinin vicdanına teslim etmişti...

 

BİSİKLET CAN TAŞIR CAN!

Merhum Halit Kırelli gibi ‘incinebilir yol kullanıcıları’ olarak nitelendirilen yayalar, bisiklet, motosiklet, ve elektrikli skuter sürücüleri için 2023 yılındaki ölü sayısı 2 bin 610, yaralı sayısı ise 130 909 olmuştur. Böylece ‘incinebilir yol kullanıcıları’, 2023 yılındaki trafik kazalarındaki toplam 6 bin 548 ölümün yüzde 39,9'unu, toplam 350 bin 855 yaralanmanın ise yüzde 37,3'ünü oluşturmuştur. 2023 yılında ölümlü-yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 389 bin 362 taşıtın yüzde 2,3'ü bisiklet olmuştur… 2024 yılı Nisan ayında 764, toplam 2 bin 97 kişi olmuştur.

Bu sayısal ifadeler sizi yanıltmasın, bunlar birer insan, birer can… Bisiklet can taşır can! Yeter artık!

 

“İNCİNEBİLİR YOL KULLANICILARI’ OLAN BİSİKLETLİLER HER GEÇEN GÜN ARTACAK”

Bizler ulaşım için bisikleti tercih eden insanlarız! 2918 sayılı TC Karayolları Trafik Yasasının tüm taşıt sürücülerine tanıdığı hak ve yükümlülüklere tabi motorsuz taşıt sürücüleriyiz. Kendilerini tüm yolların sahibi sanan diğer motorlu taşıt sürücüleri gibi yasal haklara sahip olarak yolları kullanmaktayız ve kullanmaya devam edeceğiz.

‘İncinebilir yol kullanıcıları’ olan bisikletliler her geçen gün artacak ve yasal hakkı olan karayolunu kullanacaklardır.

Kanun yapıcıların ‘incinebilir yol kullanıcısı’ olan bisikletlilerin can ve mal güvenlikleri için gereken yasal düzenlemeleri bir an önce en ağır cezalarla korunacak şekilde ele almalarını, yerel yönetimlerin ve kanun uygulayıcıların da bisikletlilerin güvenli ulaşım hakkını kentin her yerinde en yaygın şekilde kullanabilmesi için gereken adımları hızlandırmaları yaşamsal talebimizdir” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA