HEDİYE EROĞLU
Yenişehir Belediye Meclisimizin Mayıs Ayı Olağan Toplantısının Birinci Birleşimi, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıda pazarlık usulü alım ile arsa satışları konuları öne çıktı.
PAZARLIK USULÜ ALIMA ‘ACİLİYET’ SAVUNMASI
Toplantı başlangıcında Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, bazı haber sitesinde pazarlık usulü alışveriş yapılması ile ilgili konusunda yapılan habere yanıt verdi. Özyiğit, “Yasa belli açık, bize 25 Mart’ta valilikten gelen bir talebi yerine getirmemiz isteniyor. Bu talebin içinde 12 Nisan tarihinde yapılması gereken bir iş olduğu belirtiliyor. Bu işi normal ihale süreciyle yapmaya kalksak bir ayı aşkın bir süreç gerektiğinden aciliyetine binaen yapılmış işler olması nedeniyle böyle bir kamuoyuna bilgilendirme geçelim” diye konuştu.
2023 KESİN HESAP CETVELİ KOMİSYONLARA GİTTİ
Toplantı, Encümen kararı ile 24.4.2024’de kabul edilen 2023 yılı mali yıl bütçe kesin hesap cetveli, görüşüldü. Kesin hesap cetveli Plan Bütçe ve tarife ve Yönetmelik Komisyonuna sevk edilmesi ile sürdü.
Meclisin toplantı günlerinin belirlenmesi maddesi ile sürdü. Meclisin bundan sonraki aylarda Ağustos tatil ilan edilerek; ayın ilk mesai gününe denk gelen 3 Haziran 2024, 1 Temmuz, 2 Eylül, 1 Ekim, 4 Kasım ve 2 Aralık 2024 günleri toplanmasına karar verildi.
YENİŞEHİR HEYETİ ALMANYA’YA GİDİYOR
Toplantıda daha sonra kardeş kent olunan Almanya’nın Neustadt kentinde 23- 27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Demokrasi Festivali’ne davet ele alındı. Yenişehirli bir sanatçının da davet edildiği etkinliğe başkan, 3 bürokrat ve sanatçı olmak üzere toplam 6 kişinin katılması ve tüm giderlerinin belediye tarafından karşılanması ile ilgili teklif de ilgili komisyonlara sevk edildi.
YENİŞEHİR ADIYAMAN İLE KARDEŞ BELEDİYE OLACAK
Toplantıda ayrıca Adıyaman Belediyesi’nin, Yenişehir Belediye Başkanlığı ile toplumsal hizmetler, halk sağlığı eğitimi ve kültürel varlıklarını korunması ile kamu duyarlılıklarını arttırılması konusunda belediye imkanları ve tabi olunan mevzuat, imkanlar çerçevesinde işbirliği, hizmet üretilmesi için kardeş belediye olunması ile ilgili teklif görüşüldü. Kardeş belediye protokolü imzalanması için yetki isteyen Abdullah Özyiğit, Adıyaman Belediyesi’nden böyle bir talep istek var, bu bizim için de mutluluk vesilesi. Bizimle kardeş hukuku oluşturmak istiyorlar. Arz ederseniz direk oylarınıza sunayım” dedi. Oylama sonucu teklif kabul edildi.
MENTEŞ’TE 2 DEV ARSA SATIŞTA
Daha sonra toplantıda, belediyeye ait parsellerin satışı için Encümen’e yetki verilmesi istendi. Satıştan gelecek gelirin belediye hizmetlerinde kullanılması amacıyla yapılmak istendiği bildirilen satışlar ile ilgili söz alan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Menteş Mahallesi’nde 3 bin 159,68 metrekare ve 3 bin 259,77 metrekare iki adet arsanın satışı ile için yetki istedi.
“TÜRKİYE’DE KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVASI İLE EN FAZLA MUHATAP OLAN BELEDİYEYİZ”
Satışlar ile ilgili de bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendiren Başkan Özyiğit, Türkiye’de kamulaştırmasız el atma davası ile en fazla muhatap olan belediye olduklarını açıkladı. 500’e yakın bu tip davaları olduğunu söyleyen Özyiğit, “Bu davalar daha önce vatandaşın KOP payı dediğimiz Kamu Ortaklık Payı düzenlemesi yapılırken, belediyelerin ham bir kadastral parseli arsaya dönüştürürken aldığı paydır. Ancak buna dava açan vatandaşlar olabiliyor. Ancak bu alanların 5 yıl içinde bir işleme tabi tutulması gerekebiliyor. Bunu gerçekleştirmemiş arkadaşlar biriktirmişler.
Alanı başka maksatla kullanmak isteyen olabiliyor. Vatandaş bu konuyla ilgili dava açabiliyor. Biz 5 yıl önce göreve geldiğimizde çözüm için bir adım attık. Örneğin 4 yıl önce kaybedilen bir dava sonucu ödeme rakamı 36 milyon TL seviyesine ulaşmıştı. Biz bunu 4 yıllık bir döneme yaydık ve ödemeyi yaptık. Buradan elde ettiğimiz parselleri de şuanda METEM 1 merkezini yaptık ki Mayıs ayı içinde de bir de okul yapacağız. Bunun 5,5 dönümlük bölümünü de satışa çıkarmıştık.
“72 DAVA ÇÖZDÜK 17 BİN 500 METREKARELİK ALANI BELEDİYEYE KAZANDIRDIK”
Geçtiğimiz 2 ay içerisinde bu tapulardan oluşan 72 adet dava çözüme kavuşturuldu. Bu 72 adet davadan elde ettiğimiz 17 bin 500 metrekarelik alan belediyemizin adına geçti. Belediyemizin kasasını, bütçesini düşünerek gerekli pazarlıklar, çalışmalar yapıldı. Metrekaresi ortalama 15 bin TL seviyesinde olmasına rağmen bu protokol ile 6 bin TL’den elde ettiğimiz arsalar oldu. Yine İnönü Bulvarı üzerinde Emniyet7in önünde bulunan boş alan belediyemizin mülkü haline geldi. Sayapark’ın karşısındaki 7,5 dönümlük bir alan belediyemizin mülkiyetine geçmiştir. Bugün itibariyle bunları kamulaştırmaya kalksak 300 milyonun üzerinde bir bedel tutan bu yerlerin toplam 110 milyon TL bedelle kamulaştırılması sağlanmıştır.
“ARSA ALIP SATIMLARININ DEDİKODUSUNU YAPMAYA HEVESLİ BİR KESİM VAR”
Biz bir havuz oluşturacağız ve bu havuzda arsalar alınıp, satılacak. Bir yandan çözüm oluşturmak üzere davaları sonuçlandırmak üzere temin edeceğimiz arsalar olacak, diğer yandan da satacağız.
İnsanlar şöyle yapıyor, geçen dönemde başımıza geldi; 20 dönüm yer aldık, 4 dönümünü satacağız zaman ‘belediye arsa satıyor’ diye bir şey kopartıldı. Alırken kimse size bir şey demiyor ama bir bölümünü satmaya kalktığınızda bunun dedikodusunu yapmaya hevesli bir kesim var. Ama bizim sorunu çözmek adına ve kamunun, belediyemizin faydası adına hiç kimin ne düşündüğünü bir kıymeti olmadığının altını çizmek istiyorum. Aynı bilinç ve cesaretle meclisimizle beraber bu süreci yöneteceğiz.
“1 MİLYON 60 BİN METREKARE ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Bu kamulaştırmasız el atma davalarına muhatap olabileceğimiz şuanda 106 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Biz bunları 5 yılın sonunda çözmüş bir belediye başkanı ve meclis olarak inşallah buradan ayrılırız. Aksi takdirde ipin ucunu kaçırırsak, vatandaş dava açar ve kazanır. Ama bizim de bu davalar sonucu doğacak ödemeleri sıraya koymamız mümkün. Yıllık bütçemizin yüzde 3’ünü ayırıp, ‘sıraya girin oradan alacağınız alın’ dememiz mümkün. Uzlaşma göstermeyen şahıslara bunu da yapabiliriz. Burada belli bir feragat karşı taraftan da istiyoruz. Dolayısıyla uzlaşma göstermeyene onu da yapabiliriz ama bunu faizi boğar bizi. Ama faizine ödediğimiz para yetişmez. Dolayısıyla torunlarımıza mahcup olmak istemiyorsak, şimdiden bu ipi sağlam tutmamız ve çözüm üretmemiz gerekiyor. Çünkü 106 hektar dediğimiz alan 1 milyon 60 bin metrekare bir alandır ve bu alanın alımı ancak Yenişehir Belediyesinin bütçesine hiç dokunmadan 10-15 yıl vererek ancak karşılanabilir. Bunu hep birlikte yapacağız. Özellikle bizim İmar Komisyonumuz ve Büyükşehir Belediyemizin İmar Komisyonunda görev yapan arkadaşlara burada ziyadesiyle görev düşüyor.
Bugün de satışını düşündüğümüz arsalar bizim oluşturduğumuz arsalardır. Belediyemizi en üst noktaya birlikte taşıyacağız” dedi.
DEM’DEN ‘HASSASİYET’ ÇIKIŞI
Daha sonra söz alan DEM parti temsilcisi, konunun hassasiyetine binaen tüm komisyonlara sevk edilmesini istedi.
Ancak Başkan Abdullah Özyiğit, Danıştay Denetçileri’nin daha önce gereksiz komisyon sevk etmeleri ile ilgili uyarısı olduğunu söyledi. “Ama teklifin 2 komisyona gitmesi demek ilgi duyan arkadaşların gidemeyeceği anlamına gelmez” diyen Özyiğit, komisyon görüşmelerini isteyen tüm meclis üyelerinin izleyebileceğini söyledi. Komisyonda çıkacak kararın meclise geleceğini anımsatan Özyiğit, “Ama bu iş sonuç itibariyle Plan Bütçe ile İmarı ilgilendirdiğinden bu 2 komisyon yeterlidir. Konunu hassasiyeti düşünülüyorsa katılım sağlanabilir” dedi ve ilgililere komisyon toplantısının tarih ve zamanının tüm meclise bildirmesi talimatı verdi.