TARIMSAL GİRDİ FİYATLARI ORTALAMALARIN ÜZERİNDE ARTTI
Tarım-GFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 7.51 ilan edildiğini belirten Mustafa Teke, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ocak ayları ortalamasının (3.99) yüzde 88 üzerinde olmuştur” dedi.
Tarım-GFE’nin yıllık yüzde 45.11 ilan edildiğini belirten Mustafa Teke, “Bu yıllık rakam, son 9 yılın Ocak ayları ortalamasının (30.55) yüzde 48 üzerinde oldu. Birinci çeyrek için açıklanan tarımsal girdi fiyatları enflasyonu, aylık ve yıllık olarak ortalamaların üzerinde ilan edildi” değerlendirmesinde bulundu.
Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirten Teke, yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Mart’ta aylık yüzde 4.7 ve yıllıkta ise yüzde 67.25 gibi yüksek düzeyde arttığına dikkat çekti. Teke, “Yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin Şubat'ta aylık yüzde 2,38, yıllık bazda yüzde 62,38 artmıştı” dedi.
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ ARTIRILMASINA ÇALIŞILIYOR
Borsa olarak, tarımsal üretimin, ticaretin ve ihracatın geliştirilmesi için canla başla çalıştıklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Ticaret Bakanlığı destekli yaş meyve sebze sektörü konulu Ur-Ge projelerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini anlattı.
Teke, “Yaş meyve sebze ihracatının artırılması hedefiyle Ur-Ge heyetimiz, 2023 yılı Eylül ayında Romanya ve 2024 yılında da uzak ülke ticaret faaliyeti olacak. Kurulan temasların ihracatımızı artırmasını ve üyelerimizin kurumsal kapasitelerinin gelişimine olumlu katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.