YUSUFCAN GÜDÜK
Aile sağlığı merkezlerinde (ASM) çalışanlar, vergi oranları sabit ve yüzde 15’e düşene kadar her çarşamba eylem yaparak seslerini iktidara duyurmaya çalışıyor. Mersin’de de bu kapsamda ses yükselten sağlık emekçileri, vergide adalet istedi.
Konuyla ilgili Mezitli İlçesindeki İbn-i Sina Aile Sağlı Merkezi önünde bir araya gelen Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mersin Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Hekim Sen ve TABİPSEN ortak bir basın açıklaması yaptı.
“VERGİ ARTIYOR, MAAŞLARIMIZ DÜŞÜYOR”
Sağlık emekçileri adına ortak basın açıklamasını Genel Sağlık İş Mersin Şube Başkanı Meryem Demirkol okudu. “Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor!’ eylemlerinin dördüncü haftasında yine, yeni, yeniden Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) önlerindeyiz. Siyasi iktidar, kamu çalışanlarına bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 15 zammı reva görmüş, yönetemediği ekonomi nedeniyle yılın ilk iki ayında gerçekleşen enflasyonla yüzde 11ini cebimizden geri almıştır.
Tüm yurttaşlar gibi sağlık emekçileri şu anda yüzde 11 daha fakir, yüzde 11 daha yoksul durumdadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce hekim, ebe, hemşire kamu emekçisi fedakarca gayretle halkımıza sağlık hizmeti sunmaya çalışmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında kamu çalışanlarına reva görülen yoksulluk sınırı altında ki maaşları ile yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Kabul etmiyoruz!
EKONOMİK KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLEMEZ
Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin faturası sabit gelirli emekçilere kesilemez. Enflasyon nedeniyle alım gücümüz her geçen gün düşerken, uygulanan adaletsiz vergi sistemi yüzünden üzerimizde ki vergi yükü her ay artmaktadır. Mart ayı itibariyle tüm kamu emekçileri yüzde 5 daha fazla vergi ödeyecektir. Ocak ayında maaşlarımızda yüzde 15 olan vergi yükü, daha üçüncü ayda yüzde 20 ye ulaşmıştır. İlerleyen aylarda yüzde 35’e çıkacak sağlık emekçilerinin daha fazla yoksullaşmasına neden olacaktır. Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli; vergi oranlarında artan oranlı tarifeden vazgeçilmeli, gelir vergisi dilimleri sabitlenmeli, adil gelir dağılımı sağlanmalıdır.
“GELİRDE ADALET İSTİYORUZ”
Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımıza birde vergi artışıyla darbe vurulmamalıdır. Yandaş şirketlere uygulanan vergi muafiyetleri sonlandırılarak bu ayrıcalık devletin, halkın içinde görünen yüzü olan kamu emekçilerine sağlanmalıdır. Siyasi iktidar, çalışanın cebinden elini çekmelidir. Tüm sağlık çalışanların maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
Tüm gelişmiş ülkeler de olduğu gibi sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir. Bütçe de Aile Hekimliği Hizmetlerine ayrılan kaynak arttırılmalıdır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşulları sağlanmalıdır.
Tam bir ayını dolduran aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor! Eylemlerimize kulak tıkayan siyasi iktidara bir daha sesleniyoruz, biz ‘gelirde adalet’ istiyoruz” dedi.