HEDİYE EROĞLU
Mersin’de özelleştirme sonrası 2007’den buyana limanı işleten yüzde 90’ı yabancıya sermayeye ait Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmalarına tepkiler sürüyor.
Kentin akciğerleri niteliğindeki Atatürk Parkı’nı yok etmeni yanında Toroslar’daki yaylarda açılacak taş ocakları ile dolgu malzemesi elde ederek köylerinde katledilmesine neden olacak projeye karşı direniş amacıyla kurulan Mersin Çevre Platformu, mücadelesini sürdürüyor.
TARİHİ PARKTA HALKA LİMAN UYARISI
Son olarak öğle saatinde Mersin merkez Akdeniz ilçesinde bulunan tarihi Yoğurtçu Parkında buluşan Mersin Çevre Platformu bileşenleri, vatandaşlara “Atatürk Parkına
liman yapılmasına izin vermeyelim” broşürleri dağıttı.
MIP’in kente darbe vuracak projesine karşı gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmasına; Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, Mersin Sanat Edebiyat Derneği’nden yazar F. Saadet Bilir, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’nden Bekir Sıtkı Keçeci ile platform bileşenleri katılım sağladı.
“GENİŞLEME PROJESİ SAĞLIĞIMIZIN BOZULMASINA NEDEN OLACAK”
Dağıtılan bilriride şu ifadelere yer verildi: “Tehlike kapımızda, Atatürk Parkına liman yapılmasına izin vermeyelim!
Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğeri olup halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Atatürk Parkında Liman genişleme çalışmaları
Atatürk Parkı’nda yeşilin yok edilmesine, deniz kirliliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımının engellenmesine, sağlığımızın bozulmasına neden olacaktır.
Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyelim.
Birlikte mücadele edersek bu tehlikeyi önleyebiliriz. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceği için herkesi ‘Atatürk Parkına” sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
YASAL MÜCADELE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE TAŞINDI
Öte yandan Mersin’in limanı genişletmek için Atatürk Parkını gözden çıkarmasının peşinde koşan MIP’e karşı yürütülen hukuksal sürece ilişkin bütün yasal yollar kapatıldı! Yerel ve bölge mahkemeleri ile Danıştay’ın ardından hızla ve parayla alınan raporlar sonrası Anayasa
Mahkemesi, TMMOB’nin bireysel başvuru talebini reddetti.
Ancak Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 2023 yılı Kasım ayında yaptığı açıklamada davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacağını duyurmuştu.
PROJEYE NEDEN KARŞI ÇIKILIYOR?
Konteyner kapasitesinde Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 92. büyük limanı olan Mersin Limanı’nda genişleme için 2018’de start verilen 500 milyon dolarlık proje kapsamında 176 bin metrekarelik sahanın dolgu malzemesi köylerde açılması planlanan taş ocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk Parkı önündeki denize dökülecek. Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, köylerdeki taş ocaklarından Atatürk Parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacak. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest zehri tehlikesi ortaya çıkacak.