Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji AD kurucu öğretim üyesi ve Mersin Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge’nin önderliğinde düzenlenen Alzheimer Eğitim Kampı’nın 14.sü (Hekim Eğitimi Ayağı) üniversitenin ev sahipliğinde düzenlendi.
Üniversite Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen kampta nöroloji uzmanları, aile hekimleri, farklı disiplinlerden hekimler ve tıp öğrencileri bir araya geldi.
Toplantıda ilk olarak Alzheimer hastalığı ile ilgili güncel bilgiler paylaşıldı. Hastalıkta mevcut tedavilerin erken uygulanması ve kombinasyonun tedavi başarısını artırdığı örneklerle anlatılırken; hastalığın yol açtığı hukuki sorunların ortadan kalkması için pratik çözümler, artan kanser vakaları ile birlikte görülme sıklığı artan otoimmun demanslar, demanstan korunma konusunda Akdeniz diyeti ve yaşam şeklinin önemi vurgulandı.
PANDEMİ İLE EVDE KALIŞ DEMANSA GEÇİŞ SIKLIĞINI ARTTIRDI
Yaşlılarda kas kütlesi azalmasının kişileri gereğinden önce yatağa bağlayarak hastalığın yıkıcı etkisini artırdığı ve bu durumun tedavi maliyetini de yükselttiğinin vurgulandığı kampta; sarkopeniyi önlemek için doğal beslenmeye hangi aşamada tıbbi beslenme desteği verileceği de anlatıldı.
Pandemide evde kalan yaşlıların, sosyal destek azlığı ve sağlık sorunları ile birlikte demansa geçiş sıklığının arttığına da yine dikkat çekilirken, süreci kontrol etmede toplumsal farkındalık çalışmalarının önemine ve erken tanı tedavinin önemine vurgu yapıldı.
Kampın hasta yakını ve hasta ayağı ise Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Temsilciliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yüz kadar hasta yakını hem yaşadığı sorunları paylaşarak çözüm önerilerini hem de kendi sağlıklarını korurken hastalarına daha iyi bakmanın yolunu öğrendi.