AKMİB: 616,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AKMİB: 616,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik



 

Haber Merkezi

 

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55,6 oranında artış sağlayarak 616,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Saadettin Çağan, en çok mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihraç eden AKMİB’in eylül ayında en yüksek değerlere Hollanda, Romanya ve İspanya pazarlarında ulaştığını, Irak, ABD ve Fransa pazarlarında da anlamlı artışlara imza attıklarını belirtti.

 

KİMYA SEKTÖRÜNÜN GÜNDEMİ; SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ MEKANİZMASI

Ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf, soda gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Türk kimya endüstrisinin gündeminde ilk sıralarda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçası olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) yer aldığını kaydeden AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, “1 Ekim 2023 itibarıyla geçiş dönemi başlayan SKDM, 1 Ocak 2026’dan itibaren tam olarak yürürlüğe girecek. Bu çerçevede önümüzdeki iki yılı aşkın zaman diliminde yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz; Avrupa Birliği pazarındaki kazanımlarımı korumamız, rekabetçiliğimizi artırabilmemiz ve ilave vergi maliyetleriyle karşılaşmamız açısından büyük önem taşıyor.” dedi. 

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda kimya sektörü özelinde öne çıkan konu başlıklarını ele alan Başkan Çağan, şunları söyledi: “Avrupa Birliği, kimya sektörü özelinde yeşil ve dijital dönüşüm temelli sürdürülebilir kimyasal üretimini ve tüketici ürünlerinde bulunan zararlı kimyasal maddelerin yasaklanmasını hedefliyor. Bu kapsamda riskleri değerlendirirken kimyasalların kokteyl etkisinin hesabı, üretim sürecindeki risk değerlendirmesinin daha şeffaf yapılması, erfloroalkil ve polifloroalkil maddelerinin kademeli şekilde kaldırılması, geri dönüştürülmüş plastiği teşvik için ambalajla ilgili yeni kurallar konulması, tüketici ürünlerinde mikroplastiklerin kullanımının kısıtlanması ve biyolojik bazlı, biyoçözünür plastiklere düzenleme getirilmesi konuları öne çıkıyor. Türk kimya sektörü olarak 33,5 milyar dolarlık ihracatımızın 13,9 milyar dolarlık tutarını Avrupa Birliği pazarında gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla SKDM geçiş sürecinde ev ödevlerimizi eksiksiz yerine getirmemiz gerekiyor.”

 

“REESKONT KREDİLERİNDE MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ, FİRMA LİMİTLERİNİN ARTIRILMASI DEĞERLİ BİR KARAR”

İhracat pazarlarında yaşanan kayıpları telafi etmek için büyük gayret gösterdiklerini de vurgulayan Başkan Çağan, ekim ayının ilk haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini yükseltmesinin ihracatçı ve sanayici adına değerli bir karar olduğunu belirtti.

Başkan Çağan, “Merkez Bankası’nın aldığı kararla ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artarken finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, küçük işletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon TL olarak güncellendi. Ayrıca net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dâhil edilmemesine karar verildi. Ülkemizde kimya sektörü ithalata bağımlı olarak üretimini sürdürüyor. Kullanılan hammaddenin yüzde 70’i ithal, yüzde 30’u yerli üretimden karşılanıyor. Plastik üretiminin ana girdisi yüzde 90 oranında petrokimya sektöründen sağlanıyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın kararlarının sektörümüze olumlu yansımasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

“EYLÜLDE EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER HOLLANDA, ROMANYA VE İSPANYA”

AKMİB’in eylül ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Çağan şöyle konuştu: “Eylül ayında 686 bin 147 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, en çok mineral yakıtlar ve mineral yağlar ihraç etti. Bölge ihracatımızın yüzde 77,4’ünü oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda yüzde 102 artışla 476,9 milyon dolar değere ulaştık. Plastikler ve mamulleri 69,9 milyon dolar değer ile ikinci sırada, anorganik kimyasallar 33,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında yüzde 590 artış ve 157,7 milyon dolar değer ile Hollanda geldi. Eylül ihracatımızda yüzde 25,6 oranında pay alan Hollanda’nın ardından yüzde 1.200 artış ve 84,5 milyon dolar değer ile Romanya ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 114 artış ve 48,3 milyon dolar değer ile İspanya takip etti. Söz konusu dönemde ihracat hacminde anlamlı artışlar yakaladığımız diğer ülkeler Irak, ABD ve Fransa oldu.”

Başkan Çağan, AKMİB olarak 2023 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla 3 milyar 204 milyon dolar ihracat performansına ulaştıklarını sözlerine ekledi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA