HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, idarecilik süresi boyunca vizyoner olmaya, kent kimliğini oluşturma ve kentli olma bilincini yüksek tutma adına faaliyetler sürdürdüğüne değindi. Başkan Bozdoğan “Tarsus’u çiviyle, çekiçle, çimentoyla tarif eden “müteahhit’’ zihniyetiyle bir olup, ortaklık yapıp, bina inşa etmeye değil, genç ve pırıl pırıl nesiller inşa etmeye, onların geleceklerini tesis etmeye gayret gösteriyoruz. Tarsus’a çivi de çaktık, dağlarında çiçeklerin açmasına vesile de olduk.” dedi.
Tarsus Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Müdürlüklerden ve komisyondan gelen evraklar görüşüldü.
Mecliste mülkiyeti belediyeye ait Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan 4585 ada 38 nolu parsel üzerine kat irtifakı kurularak oluşan 179 adet taşınmazın satışı tartışmalara neden oldu. Meclisin satış yetkisi verdiği arsa ile ilgili taksitli satış talebinin meclisin mi yoksa idarenin mi yetkisinde olduğuna dair fikir ayrılığı yaşandı.
Belediye bürokratları konuyla ilgili mevzuata dar bilgi verirken MHP’li Meclis üyesi Nükhet Koç, taksitli satış kararının idareye ait olması gerektiğini söyledi.
Tarsus Belediye Başkan Dr. Haluk Bozdoğan da, Koç’a katıldığını ancak hukuk bürosunun önerisi ile konuyu meclise getirerek komisyonlarda tartışılmasının daha sağlıklı olacağına karar verdiğini söyledi.
AKP’li Abdurrahman Altınsucu ise söz konusu mevzuatta meclisin değil encümenin tespit yapmasının daha isabetli olacağını savundu. Teklif müzakerelerin ardından ilgili komisyonlara havale edildi.
TARSUS7UN BÜTÇESİ 3 MİLYAR 96 MİLYONA ÇIKTI
Meclis sonrası Başkan Bozdoğan önemli açıklamalarda bulunarak kente değer katan projelerini anlattı.
“2019’da 240 milyon TL olan bütçemiz şuanda 3 milyar 96 milyon TL’ye ulaştı” diyen Başkan Bozdoğan, “Bir belediyenin çalışmayla, yatırımlarla nereye gelebileceğinin göstergesi bu bütçe. Yeni dönem bütçemiz daha fazla çıktı ama biz geriye çekmek zorunda kaldık, denklik olsun diye.
Elbette ki mali disiplini sağlamak zorundayız. Ödemeleri öyle hemen elimizde par Avarken dağıtmak şekilde değil, esnaf arkadaşlarımızın alacağı vardır ve onların da ödemeleri vardır. Biz bunları bölüştürüyoruz. Unutmayın ki 5 yıl içinde 6’ıncı defa asfalt ihalesine çıkan bir belediye var şuan.
“VİZYON, PROJEDİR, YATIRIMDIR”
Her zaman vizyoner çalışmaları sürdürdüğüne değinen Başkan Bozdoğan “Vizyon, otel inşaatı değildir. Eğer otel inşa etmekle yükümlü müteahhit değilseniz. Köyleri kentleştirme çabası değildir. Kentinizde görünür hiçbir hizmetiniz yokken “mükemmellik ödülü’’ alıp gelme çabalarınız değildir. Vizyon, projedir, yatırımdır. Kent için sağlayacağınız katma değerdir. Tarsus’u yönetmek için görev aldığımız günden itibaren, idarecilik süremiz boyunca vizyoner olmaya, kent kimliğini oluşturma ve kentli olma bilincini yüksek tutma adına faaliyetler sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“TARSUS’A ÇİVİ DE ÇAKTIK, DAĞLARINDA ÇİÇEKLERİN AÇMASINA VESİLE DE OLDUK”
Tarsus’a her alanda hizmeti götürüldüğünü kaydeden Başkan Bozdoğan “Tarsus’a çivi mi çaktınız? mantığı, artık bir hırdavat meselesinden ibarettir. Bunca yapılan karşısında dile getirilen ‘’Tarsus’a çivi mi çaktınız?’’ eleştirisi sığ bir eleştiridir. Tarsus’u çiviyle, çekiçle, çimentoyla tarif eden “müteahhit’’ zihniyetiyle bir olup, ortaklık yapıp, bina inşa etmeye değil, genç ve pırıl pırıl nesiller inşa etmeye, onların geleceklerini tesis etmeye gayret gösteriyoruz. Tarsus’a çivi de çaktık, dağlarında çiçeklerin açmasına vesile de olduk. Kütüphaneden markete, manavdan kasaba, parktan tiyatroya, hastaneden meydana, pazar yerine kadar bu kente katma değer sağlayacak ne varsa, gece gündüz gerçekleştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan hizmetlere dair sözlerine devam eden Başkan Bozdoğan “Bu saydıklarımın hiçbirisi bu şehirde yoktu. Var mıydı? Vardı da Tarsus’un her tarafına çiviler çakılmıştı da ben mi göremedim? Nerede çivi çakılan binalar, tesisler, çığır açan projeler? Gençler için, kadınlar için, yaşlılar için ne yapıldı da ben görmedim. Yaşamını bu şehirde geçirmiş bir birey olarak hangi hizmeti görmezden geldiğimi, haksızlık yaptığımı bana söyleyin. Tarsus’ta hastaneler, kütüphaneler, sanat merkezleri, gençlik merkezleri, kadın yaşam merkezleri, yaşlı bakım tesisleri, muhtar odaları, sağlık kabinleri, yeşil alanlar, kent meydanları vardı da ben mi inkar ediyorum? Hayır.” diye ifade etti.
“200 KÜSÜR MİLYON LİRAYA BU PROJELERİ YAPAMAZDINIZ”
Sözlerine devam eden Başkan Bozdoğan “Tüm bu projeler parayla yapıldığı, ekonomiyle sağlandığı için, Tarsus Belediyesi’nin 2019 yılında 200 küsur milyon lira olan bütçesiyle tüm bu projeleri yapamazdınız. Yapamadınız da. O halde kim Tarsus’a çivi çakmış? Nerede o çiviler, o eserler, o projeler? Üstelik bütün Dünya’yı kasıp kavuran pandemi yokken, Kahramanmaraş depremleri yokken, ekonomik kriz yokken. Benzin, mazot, elektrik, doğalgaz fiyatları tavan yapmamışken, Dolar, Euro 20-25 katına çıkmamışken, Tarsus’ta hangi çivi nereye çakılmış bilen var mı?” şeklinde ifade etti.
DİĞER İLÇELER TARSUS’A YETİŞEMİYOR
Vizyon projelerimizin sürmesi, bu kente her gün daha yeni bir projeyi yapabilmemiz için 2024 yılı bütçemiz 3 milyar 96 milyon TL ve bunun yaklaşık 1 milyarı yatırım bütçesi. Bugün Mersin’de Tarsus’un bütçesine yaklaşan tek bir belediye bütçesi yok. Yenişehir’in bütçesi 1 milyar 200 milyon, Mezitli Belediyesi 1 milyar 300 milyon, Akdeniz Belediyesi 1 milyar 435 milyon ve Toroslar Belediyesi’nin bütçesi 1 milyar 405 milyon TL. İki belediyeyi toplayın yine de Tarsus’un bütçesine yetişemiyor.
Vizyoner bakış açımız ile 2024 yılını planlamada belirlediğimiz bütçe üzerinden Tarsus için önemli projeler hayata geçirmeye devam edeceğiz. Şundan eminim ki, belki de her yönetim kendi programını sürdürmek insan yetiştirmek ister. Ve benim ülkemde M. Kemal Atatürk Cumhuriyet rejimini özgür gençler üzerine kurmuştur” dedi.