Avrupa’dan özellikle de İngiltere’den gelen çöplerin Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçelerini kapsayan Yalınayak bölgesinde granüre dönüştürüldüğü tesisler konutların içerisinde kalması nedeniyle halk sağlığını tehdit ederken konu bir kez daha uluslar arası arenaya taşındı. Yalınayak’taki tesisleri ekranlarına taşıyan İtalyan televizyonu belgesel çekerek İngiltere’yi çöplerini Türkiye’ye gönderme konusunda Avrupa Birliği Parlamentosuna şikayet ederken, son olarak İspanya televizyonu konuyu ekranlarına taşıdı!
DOĞA BETON, AKSU VE ŞİMŞEK PLASTİK AVRUPA’YA ŞİKAYET EDİLDİ
Geçtiğimiz günlerde yapılan Mersin Büyükşehir Belediyesi topu bakanlığa atarak, sorundan sıyrılmaya çalışırken mahkeme kararlarına rağmen sanayi bölgelerine taşınmayan tesisler için eylem yapan mahalle sakinlerine tek destek veren isim ise CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman yıldız oldu.
Mahalleli, İspanya televizyona, ellerinde döviz ve pankartlarla konuştu. Doğa Beton, Aksu Plastik ve Şimşek Plastik başta olmak üzere bölgede çevre kirliliğine neden olarak halk sağlığını tehlikeye attığını savundukları firmaları, ‘kanser olduk, yavaşça ölüyoruz’ dövizleri ile Avrupa’ya şikayet etti.
“FABRİKALAR SANAYİ ALANLARINA TAŞINMALI”
Bölge sakinleri tüm itirazlarına rağmen tesislerin sanayi bölgelerine taşınması söz konusu olmazken, belediyeler ise bölgede yeni imara açtığı alanlarda konut ağırlıklı yapılaşmalar için ruhsat verme süreçlerini hızlandırdı.
İspanyol televizyonuna bölgede yaşananlar nedeniyle sert açıklamalarda bulunana CHP’li Yıldız, “Bu mahallede yaşayan insanların en büyük problemi çevre koşulları. İnsanlar pencerelerini dahi açamayacak duruma gelmişi vaziyetteler. Çünkü sağımızda solumuzda granür üretme fabrikaları var. Atık plastiği hammadde haline getiren bu tesisler canlı ve halk sağlığını tehdit ediyor. Çünkü doğaya çok ciddi bir şekilde karbon monoksit bırakıyor. Bu yerler imar planlarında topla yaşam alanları olarak işaretli ama fabrikalarla iç içe geçmiş durumda. Bizim kullandığımız demirin, camın, kağıdın yeniden ekonomiye kazandırılmasını, dönüşümü önemsiyoruz ama bu işlem konut alanlarının ortasında değil sanayi alanlarında yapılmalı. Bugün Mersin’de 4 tane sanayi alanı var, bu fabrikaların oralarda hizmet vermesi gerekiyor” dedi.
“YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜYORLAR”
Mahalleli adına İspanya televizyonuna konuşan Kader Onaran ise “Şuan önünde durduğumuz yer örneğin Şimşekler Plastik, granür maddesinin yakıp işliyorlar. 4 yıl önce bu mahalleye geldiğimde hiç bir sağlık sorunum olmadığı halde 4 yıl sonunda raporlu astım ilacı kullanır hale geldim. Yeter artık. Genelge bunlar granür yaktıkları için bizim uyumamızı bekleyip, gece hareket ediyorlar. Ama bu saatte yaktıklarında da biz rahatsız oluyoruz. Kanser olmak istemiyoruz, temiz hava solumak istiyoruz, yaşam hakkımızı elimizden alıp yavaş yavaş öldürüyorlar” dedi.