60 milyar vergi veren Mersin’e yatırım için 10 milyar geri gelmiyor! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

60 milyar vergi veren Mersin’e yatırım için 10 milyar geri gelmiyor!



 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Türkiye’nin ana hatlarından birini oluşturan

Akdeniz Sahil Yolu ve Mersin – Silifke Yolu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek yatırımlara bütçe ayırmayan AKP’yi sert bir dille eleştirdi.

Mersin’in 321 kilometre sahil şeridi, yayla ve doğası, kültür ve deniz turizmiyle bir çok alanda çok yüksek bir potansiyele sahip olmasına rağmen hükümetin yanlış politikaları ve açık ihmali nedeniyle potansiyelinin yer yer yüzde 5’ini dahi kullanamadığını söyleyen Ekmen, her türlü mahsulün yetişebildiği kentin hala bir tarım şehri olarak da anılmadığına dikkat çekti.

 

MERSİN DAHA FAZLA YATIRIMI HAK ETMİYOR MU?

Ayrıca coğrafi konumu ile limanı ve sanayi potansiyeli ile bölgesel ve hatta uluslar arası limanı ile çok güçlü bir lojistik merkezi olabilecekken ne bir sanayi ne de bir lojistik şehri olarak anılmadığını vurgulayan Ekmen, “Buradan soruyoruz Mersin bu büyük potansiyeli ile bir Ana Konteyner limanını, sanayi ve turizm için çok önemli sıçrama yaratacak lojistik yatırımlarını, demiryolu , otoban ve bağlantı yollarını ve daha fazla organize sanayi bölgesi yatırımını hak etmiyor mu?” dedi.

 

MERSİN HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖRMÜYOR

Mersin’in hemen yanı başındaki Antalya turizm ile Gaziantep sanayide çok ciddi ilerleme kaydetmişken Türkiye’nin Akdeniz’e hatta dünyaya açılan kapılarının biri olan Mersin’in ne tarım da, ne turizmde, ne lojistikte, ne de sanayide hak ettiği ilgiyi görmediğini vurgulayan Ekmen, “Mersin sahip olduğu kapasitesinin önemli bir kısmını kullanamıyor. Bugün bu önemli yatırımlardan biri olan sadece Mersin için değil Türkiye için çok önemli olan Akdeniz Sahil Yolu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

 

AKDENİZ SAHİL YOLUNUN YAPIMI 26 YILDA YÜZDE 40’A ULAŞTI

Akdeniz Sahil Yolu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yatırım programlarına ilk dahil olma tarihidir. Karayolları 1997’den beri Türkiye’nin kuzey güney ve doğu batı aksları arasında Akdeniz Sahil yolunu özel olarak çalışıyor. Ve bu yol eğer tamamlanmış olsaydı, 28 tünel, 16 viyadük ve 9 köprü içeriyor olacaktı. Şuana kadar toplamda yüzde 40 civarında bile bir tamamlanma oranına sahip değil.

 

Ve bu yolla ilgili olarak elimizde şöyle bir not var 6 sayfa sadece başlıkları içeriyor ki 2002’den buyana AK Partili bürokratlar ve siyasetçilerin tamamı Akdeniz Sahil Yolunun ne zaman başlayıp, biteceğine dair beyanatlarda bulunmuşlar. İlk beyanat 2007’de karayolları 5. Bölge Müdürüne ait. O günkü şartlarda projenin 500 milyon dolar bedeli olduğunu söyleyen müdür, bunun tamamlanması halinde geri finansmanının, çok hızlı bir şekilde sağlanacağını ve bu açıdan ne kadar önemli bir yatırım olacağını söylüyor.

 

AKP’LİLER YILLARCA ‘BİTECEK’ DEDİLER

Proje tüm seçim bildirgelerinde, hükümet programlarında da yerini alıyor. Örneğin 2011’de Binali Yıldırım, Mersinlilere seslenirken, ‘Mersin söz konusu olunca paranın lafı olmaz biz projeyi 2012’ye kadar bitireceğiz’ diyor. Oysa 2012’nin sonuna kadar henüz bu projeyle ilgili olarak ihaleler dahi yapılmış değil. 2013’e geldiğimizde bir kısım işlerin ihaleleri bitirilmiş ama bir kısmın hala ihaleleri yapılmamıştır. İlk ihale yap- işlet- devret modeliyle dönemin Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, ‘Bu yol 2016’da bitecek’ diyor.

Ancak ilginçtir, ‘2016’da bitecek’ denilen bu yolun ilk ihalesi 2018’de yapılıyor. Ancak yap – işlet – devret modeliyle yapıldığı için istekli ve talipli çıkmıyor. Bunun üzerine milli sermaye ile yani bütçeden para aktarmak suretiyle 2021’de bir ihale daha yapılıyor. Proje 2 milyar 165 milyon TL’ye mal ediliyor. Ancak ihale pazarlık usulüyle yapıldığı için Danıştay’ca iptal ediliyor. Ama 2022’de aynı ihale yine pazarlık usulüyle bu defa 5 milyar TL’ye mal ediliyor.

 

KAYNAK AKTARILMIYOR

Bugün ise Mersin - Silifke  - Taşucu otoyol kısmının ihalesi yapılmış durumda. Bugünkü güncel finansmana en az 10 milyar lira. Ancak henüz orada şantiyeler dahi kurulmuş değil çünkü yüklenici firmaya aktarılacak bir kaynak söz konusu değil.

Yüklenici firma buranın devamında olan Aydıncık, Yeşilovacık yolu yatırımların bedelini dahi hükümetten alamıyor.

 

HER YIL DEVLETE EN AZ 60 MİLYAR TL VERGİ ÖDEYEN MERSİN, BUNUN 6’DA BİRİNİ YATIRIM OLARAK NEDEN GERİ ALAMIYOR?

Her zaman söylüyoruz bütçelendirme bir öncelik meselesidir. Mersin’in son 10 yılını tek tek kaleme aldığımızda örneğin 2022’de 59 milyar TL yani 3.3 milyar dolar vergi ödediğini görüyoruz. 2023’te ise bugün itibariyle bugün Mersin’in ödediği vergi Temmuz sonunda 47,2 milyar TL. Peki her yıl devlete en az 60 milyar TL vergi ödeyen Mersin, 10 milyarlık yani ödediği verginin 6’da birini yatırım olarak neden geri alamıyor? Çünkü Mersin iktidarın yeteri kadar oy alamadığı bir şehir olarak cezalandırılıyor.

 

HERKESE VAR MERSİN’E YOK

Aynı dönemde, Mersin’in Akdeniz Sahil Yolu’nun ilgili kısımları ama özellikle de Silifke Taşucu yoluyla ilgili para aktarılmadığı bu dönemde Karadeniz Sahil Yolu tamamen bitiriliyor. Dünyanın en büyük tüneli denilen Zigana bitiriliyor. Sadece bir ilçe yolu olan Kahramanmaraş Göksun yolunda 32 km çift tüp tünel yapılıyor. Dolayısıyla iktidara soruyoruz; Yavuz Sultan Selim, Osman Gazi, Çanakkale Köprüsü için kuzey Marmara, İstanbul, İzmir otoyolu için finansman yolu, modeli, şirket bulan iktidar neden Akdeniz Sahil yolu için finansman bulamıyor? Neden talipli çıkmıyor? İhale yapıldığında ise neden buraya aktarılacak para bulamıyor?

Türkiye’de kapısı açılmamış, üzerinden yolcu geçmemiş havalimanı yatırımlarını, kapasitenin çok üzerinde tesis edilmiş liman ve marina yatırımlarını dikkate aldığımızda Mersin’de çok açık bir cezalandırmanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

 

MERSİN’DEN GİDEN TÜZMEN, ÇAĞLAYAN, ELVAN BAKANLIK YAPTILAR

Bu sürede Mersin ne yapmış, çok değerli siyaset insanlarını meclise göndermiş. Zafer Çağlayan, Kürşat Tüzmen ve Lütfi Elvan Mersin milletvekilliği yapmış.

Bu bakanlar Türkiye’nin en büyük ekonomik yatırımları yapılırken, kriz yokken Akdeniz Sahil Yolunu tamamlayamamış olmaları bir tesadüf olamaz. Biz buradan bir kere daha Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek ve Karayolları Ahmet Gülşen ile Mersin’e hizmet etmiş, Mersin Milletvekili sıfatı tanımış olan halen aktif Ak Parti’de siyaset yapan Kürşat Tüzmen, Lütfi Elvan ve Nureddin Nebati’ye bir kez daha sesleniyoruz; Mersin’den aldığınız oyun hakkını verin, Mersin’den topladığınız verginin hiç olmazsa 6’da birini geri verin.

 

“MERSİN’İ CEZALANDIRMAKTAN VAZGEÇİN”

Akdeniz sahil yolu, Türkiye’nin ana aks projelerinden biridir. Yol tamamlandığında Mersin tarımı, turizmiyle kanatlanacağını, çok kısa belki 2 yıl içinde hazineye ödeyeceği vergi ile bunun geri dönüşünün olacağını ifade ediyoruz.

Mersin’i cezalandırmaktan vazgeçin, Mersin’in en büyük ihtiyaçlarından biri olan bu yolu tamamlayın diyoruz.

Cuma günü mersin’den Silifke’deki yazlığına gitmek isteyen bir vatandaşımız 4,5- 5 saat zaman kaybediyor. Bu zulüm sona ersin” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA