Akdeniz Belediye Meclisi toplandı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Akdeniz Belediye Meclisi toplandı



 

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısını, Belediye Hizmet Binası Konferans Salonunda yaptı. Toplamda 14 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda tartışmalı maddeler üzerinde yoğun müzakereler yapıldı.

 

MERSİN MEM’E OKUL YERİ TAHSİSİ

Mecliste ilk olarak mülkiyeti Akdeniz Belediye Başkanlığına ait Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Bekirde Mah. 178 ada, 2 parselde 4.557,10 m² yüzölçümündeki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında okul alanı olarak işaretli taşınmazın, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne okul yapılması şartıyla tahsisi ile ilgili teklifin görüşülmesi yapıldı. Teklif ilgili komisyonlara havale edildi.

 

MÜZİK FESTİVALİNE DESTEK

Daha sonra 22-23-24 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivaline, Akdeniz Belediye Başkanlığınca yapılacak olan maddi desteğin belirlenmesi ile ilgili teklifin görüşülmesine geçildi. Festivale yapılacak maddi desteğin belirlenmesi ile ilgili teklif de ilgili komisyonlara havale edildi.

 

ATIK SUYA ZAM KAPIDA

Meclis ayrıca Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 20.maddesine göre hazırlanan 2024 Mali Yılı evsel katı atık tarife türleri ve miktarlarını içeren tarife raporu ile ilgili teklif de ilgili komisyonlara havale edildi.

 

KENT MERKEZİNE İMAR DÜZENLEMESİ YOLDA

Meclisin önemli gündem maddesi ise Akdeniz Kent Merkezi’ni kapsayan 950 hektar alanı kapsayan 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı 1. Etap Plan Hükümleri değişikliği ile ilgili teklif ise kabul edildi.

 

TARTIŞMALI MADDE YİNE GÜNDEMDE

Akdeniz Belediye Meclisinde geçen ay Nacarlı ve Nusratiye’de Diyanet’e Kur’an Kursu yeri tahsisi için yapılan tartışma bu mecliste de gündeme geldi.

Temmuz toplantısında CHP ve HDP, kurs yer talebini ek süre talebiyle reddederken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak yetkisini kullanarak konuyu yeniden meclise getirdi.

 

Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Mahmut Dönmez, “Geçen ve önceki mecliste de konuşmuştuk. İtirazımıza ilişkin gerekçelerimizi söylemiştik. İki yer ile ilgili belediyenin farklı yerleri olmadığı söyleniyor ama belediyemizin farklı yerleri var. Biz buna karşı değiliz. Yerlerin yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Huzurkent’te yapılan yer, en batıdaki yerler olduğu ifade ediliyor. Huzurkent’te ki 7 mahalleye daha iyi hizmet verecek bir yer seçilebilir. Şuan yapılmak istenen yere 200-300 metre uzaklıkta bir kuran kursu da zaten var ve öğrenci sayısı da 21 kişi. Bunu sağlıklı, verimli, talep edilen yerlere yapılmasını istemiştik. Ama anladığım kadarıyla siz ısrarcısınız. Biz olmayan bir yere yapılmasını öneriyoruz. Müftülüğün de ille burası olsun diye bir ifadesi yok. Siz Diyanet’in belli bir bütçesi olduğunu söyleriniz ama müftülük parasını olmadığını, bütçenin vatandaşların hayırseverlerin desteğiyle oluşturulacağını söyledi. Bizim önerdiğimiz gibi getirirsiniz bunu onaylarız.

Mithatpaşa’da yapılmak istenen kuran kursunun da yine 200-300 metre yakınında bir kurs zaten var. Meclis olarak Kur’an kurslarına karşı değiliz, yapılmak istenen yerlere karşıyız” dedi.

 

“KURS VAR AMA ULAŞIM TEHLİKELİ”

MHP’li Tufan Nenni ise Huzurkent’te yapılmak istenen kuran kursuna yakın denilen kursun 600 metre uzaklıkta ve D 400 Karayolu’nun karşı tarafında olması nedeniyle tehlikeli bir ulaşımın söz konusu olduğunu söyledi. 7 mahalle için var olan kurs sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Nenni, “Huzurkent’teki atıl arazide bu kursun yapılması ihtiyaçtır” dedi.  

 

“KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI”

EMEP’li Halil Kara ise, Kur’an Kursu ile ilgili “Bir kamu kurumuna gittim geçtiğimiz günlerde orada bir memur bana, ‘Kur’an kursu yapılmasına neden karşı çıktınız’ diye sordu. Ben de açıklamaya çalıştım. Ortada D 400 Karayolu var, ‘çocuklar karşıya geçemiyor’ diye yolun diğer tarafına da Kur’an kursu yapılmak isteniyor. Bu hafta uyum kapsamında birinci sınıf öğrencileri okula başladı. Ülkemizde hala taşımalı eğitim diye bir olgu var. Biz D400 Karayolunu geçmek için bir çalışma yürütüyoruz burada bu çok mantıklı gelmiyor. Bizim ülkemiz çok zengin bir ülke değil. Kaynaklarımızı daha farklı insanların ekonomik, kültürel kişisel gelişimlerine yatırabiliriz. Ki yapılmak istenen bölgede Kur’an kursu ihtiyacının olmadığı belirtildi. Belediye başkanlarına verilen ısrar kararı her canımızın istediğinde meclise geri getirebileceğimiz bir şey değil. Bu nedenle gerekçe de usul açısından bu karar doğru değildir” diye konuştu.

 

“65 MAHALLEDE 25 KUR’AN KURSU VAR VE YETERLİ DEĞİL”

AKP’li Aydın Eğin ise konuyu hem mecliste hem komisyonda görüştüklerini söyleyerek, “Bir WhatsApp gurubu da kurduk, tüm partilerin katılımıyla. Müftümüz de gelip bizi konuyla ilgili baya aydınlattı. Müftü beyin konuşması sonrası meclisteki arkadaşlarımız baya ikna olmuş gibi görünüyordu ama sanırım ikna olmamışlar. Akdeniz ilçemizde 65 mahallemiz var. Toplam 25 adet Kur’an kursumuz bulunuyor. Bu ilçemiz için yeterli mi, bence değil. Çocuklara bir şekilde maneviyatı da vermemiz gerekiyor. Akdeniz’de 10 bin kişiden bir kişiye bir Kur’an kursu düşüyor. Yani öyle arkadaşların anlattığı gibi çok öyle Kur’an kursu yok.

Ayrıca Akdeniz’de bin 400 kişiye bir cami düşüyor demek ki cami sayımız da yeterli değil” dedi.

 

HDP’DEN ‘SİYASETE ALET ETME’ TEPKİSİ

HDP’li Özgür Çağlar da, ısrar kararına ilişkin 100 defa söylediklerini gerekirse bin defa söyleyeceklerini belirterek, “Din eğitimine karşı değiliz ve bu devlet kurumları çatısı altında yapılmalı. Bu dini eğitim hakkı anayasa ile de koruma altına alınmıştır. Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz ve yoksulluk yaşanıyor. Önümüzde birçok sorun kabak gibi duruyor Sağlıktan eğitime eksiklerimiz var. Akdeniz’deki Kur’an kursu sayısının yetersiz olduğu söyleniyor ama ilçemizde kaç kreş, kadın sığınma evi, sağlık ocağı, terapi merkezi var?

Biz Kur’an kursuna karşı değiliz. Bu iki yer konusunda sizin ısrarcı olmanıza karşıyız. Alternatif yer bulalım diyoruz. Eğitim yılı başladı binlerce çocuk okula giderken yoldan karşı karşıya geçecek. Böyle bir mazeret üzerinden ısrar kararı getirilmesi, amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Geçen toplantıda reddedileceğini biliyor olmanıza rağmen bunu oylamaya sundunuz. Şimdi yine oylama yapıyorsunuz ama siyasete alet etme durumu var. Bu şekilde siyaset tarzı olmaması gerekiyor. Din tüm toplum tarafından hassasiyet ile yaklaşılması gereken hassas bir konu. Bu konunun buraya gelmesi maneviyat olarak toplumun faydasına değil. İki Kur’an kursu için alternatif yerler bulabilirsiniz” dedi.

 

“CHP VE HDP, KUR’AN KURSU İÇİN ALTERNATİF YER ÖNERİSİ GETİRSİN”

Mahmut Dönmez, “65 mahalle içinde bu iki yerin haricinde belediyemizin yeri yok mu?” derken, Başkan Gültak, “Ben size daha önce de söyledim, yeni yer önerileri getirin dedim. Buyurun getirin alternatif yerler oralara da Kur’an kursu yapacağım. Ama yapmayacaksınız biliyorum. Neden bir önerge vermediniz. Çünkü siz bu işin yapılmasını istemiyorsunuz. Önümüzdeki ay CHP ve HDP önerge olarak verin, ‘şurada yer bulduk Kur’an kursu yapılsın’ diye teklif getirin, onları da yapalım. Samimi iseniz bu teklifi getirin” dedi.

Görüşmelerin ardından iki bölgeye Kur’an kursu yapılması için Müftülüğe yer tahsisi yapılması teklifi yeniden oylandı. Israr kararına karşı CHP ve HDP yine red verdiği halde 20 salt çoğunluğu bulamadığı için, ısrar kararı Meclisten geçmiş oldu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA