Hüseyin Çalışkan’a kötü haber deniz kaplumbağalarına koruma! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Hüseyin Çalışkan’a kötü haber deniz kaplumbağalarına koruma!



 

Haber Merkezi

 

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve gönüllü kuruluşların desteği ile 2022 yılında 665 bin 669 deniz kaplumbağası suyla buluştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, nesilleri tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının korunması için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yaptığı iş birliği sonucunda yüz binlerce deniz kaplumbağası yavrusunu mavi sularla buluşturuyor.

DKMP Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin taraf olduğu Bern (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) ve Barcelona (Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması) sözleşmeleri kapsamında deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta-İribaş deniz kaplumbağası, Chelonia mydas-Yeşil deniz kaplumbağası) korunması amacına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Göçmen olan bu canlılar, her yıl 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında ülkemiz kumsallarına geliyor ve geceleri sadece dişileri yumurtalarını bırakmak üzere sahillere çıkıyor. Yuvalama sezonu boyunca bu alanlarda DKMP Genel Müdürlüğü personeli ve gönüllüler yuva koruma ve takip çalışmaları yapıyor.

Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı maksadıyla belirlenen 20 önemli alandan 14’ü DKMP Genel Müdürlüğünce korunuyor. Alınan tedbirler sayesinde her yıl denizle buluşturulan kaplumbağa sayısı artıyor. Son olarak 2022 yılında kaplumbağa kumsallarında yumurtalardan 335 bin 216 adet caretta caretta ve 330 bin 480 adet yeşil kaplumbağa yavrusu olmak üzere toplam 665 bin 696 deniz kaplumbağası Türkiye sahillerinden denize kavuştu.

Bu yıl da her yıl olduğu gibi Mayıs ortalarında başlayan yumurtalardan yavru çıkışlarının Eylül ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.

 

DENİZ KAPLUMBAĞALARI UYDU İLE TAKİP EDİLİYOR

Deniz kaplumbağaları koruma çalışmalarının yanı sıra beslenme, kışlama alanları gibi bilgilerin belirlenmesi için uydu vericiler takılarak takibe de alınıyor. 2010 yılından bu yana toplam 51 kaplumbağaya verici takıldı. Halen 7’sinden veri alınan kaplumbağalardan birinin Akyatan’dan Kuzey Afrika'ya kadar gittiği tespit edildi. İzlenen kaplumbağalara Bodrum Karya, Dalyan, Fethiye ve Dolunay gibi isimler verildi.

Öte yandan DKMP Genel Müdürlüğü, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının bulunduğu Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay Valiliklerine bir genelge gönderdi. Nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağaların göç ederek kendi besinlerini bulabildikleri anımsatılan yazıda, söz konusu canlıların elle beslenmesinin ve bu amaçla turistik tur düzenlenmesinin önüne geçilmesi istendi.

DKMP Genel Müdürlüğü tarafından ayrıca sahillerde, yuvalara kum altı ve kum üstü kafesleme çalışmaları yapılıyor ve su altında kalan kafesler daha kuru kumul ortamlara taşınıyor.

 

DENİZ KAPLUMBAĞALARININ NESLİNİN DEVAMI SAĞLANIYOR

Yaşamlarının neredeyse tamamını denizlerde geçiren ve sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkan deniz kaplumbağalarının 115 milyon yıldır yerkürede yaşadığı tahmin ediyor. Nesilleri tehlike altında olan ve çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi pek çok tehditle karşı karşıya kalan deniz kaplumbağaları için yapılan koruma çalışmaları bu türlerin neslinin devamı için büyük önem arz ediyor.

 

“NESİLLERİ ARTSIN, ÇOĞALSIN. KUMSALLARIMIZDAN EKSİK OLMASIN”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, deniz kaplumbağası yavrularını mavi sularla buluşturmaya ve nesillerini korumaya devam ettiklerini belirtti. Yumaklı paylaşımında, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 666 bin yavru kaplumbağayı sahillerimizden denize uğurlamıştık. Bu yıl da yavruları suya kavuşturmaya devam ediyoruz. Nesilleri artsın, çoğalsın. Kumsallarımızdan eksik olmasın” ifadelerini kullandı.

 

HÜSEYİN ÇALIŞKAN’A KÖTÜ HABER

Genelge, Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkında açtığı düğün salonu nedeniyle yarattığı tahribatın kaplumbağaların yuvalama alanlarına zarar verdiği iddiasıyla gündeme gelen iş insanı Hüseyin Çalışkan’ı nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

 

DOĞA KATLİAMI YARGIYA TAŞINDI

Öte yandan Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamını durdurmak için Mersin Barosu adına Mersin 1. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açtı. Komisyon yaptığı yazılı açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sözleşmeyi acilen feshetmesi, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki alan tahribatının durdurulması için önlemler alması ve tahrip edilen alanların iyileştirilebilmesi için çalışmalara başlaması gerektiğini söyledi.

 

“İŞLETMECİLİK SÖZLEŞMESİNİN ACİLEN FESHEDİLMESİ VE DOĞA KATLİAMININ DURDURULMASI GEREKMEKTE”

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu yaptığı yazılı açıklamasında, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamına izin vermeyeceklerini belirterek, “Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’nın dünya üzerinde 100 milyon yıldan daha fazla yaşayan ve hem uluslararası sözleşmelerle, hem de ulusal mevzuatımızda geniş koruma alanına sahip nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Aynı zamanda endemik bir bitki olan ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarının da yoğun olarak yetiştiği kumsalın Şubat ayı içerisinde yoğun bir şekilde tahrip edildiği tespit edilmiştir. Çevre Kanununa göre, kum zambağını soğanından sökmenin ve koparmanın cezası 244.315 -TL’dir. Oysa kum zambaklarının yetiştiği alana kepçelerle girilmiş ve kumsal zarar görmüştür. İş makineleri kumul alanları sıkıştırmış, karıştırmış ve kumun doğal yapısını bozmuştur.

 

ULUSAL MEVZUATA VE TARAF OLDUĞUMUZ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Hem ulusal mevzuatımıza, hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile endemik bitki alanını ve kıyı eko sistemini yok eden,  100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesinin acilen feshedilmesi ve doğa katliamının durdurulması gerektiğine vurgu yapan Mersin Barosu kent ve Çevre Komisyonu, “Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeyi acilen feshetmeli, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkındaki alan tahribatının durdurulması için önlemler almalı ve tahrip edilen alanların iyileştirilebilmesi için çalışmalara başlamalıdır.

 

“SÖZLEŞME YOK HÜKMÜNDEDİR, BAKANLIK YETKİLİLERİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Hukuka açıkça aykırılık teşkil eden, eski adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kırçiçeği Garden unvanlı işletme arasında 28.09.2017 yılında yapılan 100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesi yok hükmünde olup bakanlık yetkililerini görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde meydana gelen depremin açtığı derin yaralar henüz sarılmadan, doğaya ve bilime aykırı şehirleşmenin acısını yoğun olarak yaşadığımız bugünlerde kanunlarla ve uluslararası sözleşmelerle korunan tabiat parklarının gözümüzün önünde talan edilmesine seyirci kalmayacağımızı; tüm ilgililer hakkında adli ve idari yollara başvuracağımızı yineliyoruz. Başta Mersin’de yaşayan yurttaşlarımız olmak üzere, tüm doğa dostlarını Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’na sahip çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA