Çocuklar çevrimiçi cinsel şiddetin hedefi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Çocuklar çevrimiçi cinsel şiddetin hedefi



 

Haber Merkezi

 

Sosyal medyada cinsel saldırı ve özellikle çocuklara yönelik istismar vakaları bir araştırmaya konu oldu. Birgün Gazetesi’nden Semra Kardeşoğlu’nun haberine göre; Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Adli Tıp Uzmanı Dr. Burak Bulut ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Kar, Prof. Dr. Nursel Gamsız Bilgin ve Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün “Çevrimiçi Cinsel Şiddet” isimli çalışması, Adli Tıp Bülteni dergisinin Ağustos sayısında yer aldı. Araştırmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği’ne cinsel saldırı iddiasıyla gönderilmiş ve çevrimiçi cinsel şiddete uğramış 35 olgu incelendi.

 

12-18 YAŞ HEDEFTE

“İntikam pornosu” da denilen görüntü temelli cinsel sömürüye ilişkin de şöyle denildi: “Görüntü mağdurun kendisi tarafından veya mağdurun izni olmadan (uyurken, alkol/madde etkisindeyken) çekilebilir. Şiddetin altında yatan sebep intikam, cinsel tatmin, şantaj, aşağılama, eğlence ve mali kazanç olabilir.”

Çalışmada elde edilen verilerin bir bölümü şöyle: Mağdurların 10’una fotoğraf -videosunun başkalarıyla paylaşılacağına yönelik tehdit gönderildiği tespit edildi. Cinsel içerikli konuşma maruziyetinde olguların çoğu 12-18 yaş aralığında.

Çıplak fotoğraf ve video en sık kullanılan şantaj materyalleri.

Cinsel içerikli konuşma kayıtlarıın tehdit unsuru olarak kullanıldığı da görülmüş.

Olguların yüzde 91,4’ü kadın, yüzde 8,6’sı erkek. 11-26 yaş aralığında. Ortalama yaşları 15,94±2,98.

Yüzde 51,4’ünün aile gelir durumu asgari ücret ve altı seviyede.

Yüzde 54,4’ü çıplak fotoğraf/video göndermeye/paylaşmaya maruz kalmış.

Yüzde 16’sı cinsel içerikli konuşmaya maruz kalmış. Tehdide uğrayan oranı yüzde 34,2.

Tehdit türü: Yüzde 83,3 çıplak fotoğraf ve/veya video paylaşma, yüzde 16,7 cinsel içerikli konuşmaları paylaşma.

Saldırganların tamamı erkek, ortalama yaşı 23,8±11,07, tamamı ilköğretim okulu mezunu, olguların yüzde 62,9’u lise öğrencisi.

 

SİBER DÜNYA YENİ SUÇ UNSURLARININ DA OLUŞMASINA ARACILIK EDİYOR

Adli Tıp Bülteni Dergisinin editörü Prof. Dr. Halis Dokgöz, "Siber dünya yeni suç unsurlarının da oluşmasına aracılık ediyor" dedi. Dokgöz, şunları söyledi: "Özellikle de çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında çevrimiçi uygulamalar suçu kolaylaştırıyor. Bireyin istemi ve onamı dışında bireyin benliğine yönelik tehditten dijital saldırıya kadar her türlü aşağılayıcı ruhsal ve/veya cinsel içerikli davranışları kapsamaktadır. Saldırganlar gerçek dünyada yapmaktan kaçındıkları davranışları çevrimiçi dünyada kolayca yapabilmekte. Dijital dünyada başlayan cinsel taciz ve saldırılar önlenmezse maalesef gerçek dünyada da gerçekleşmekte."

 

NASIL ÖNLENEBİLİR?

Çevrimiçi cinsel şiddete karşı alınması gereken acil önlemler şöyle sıralandı: “İlköğretim ve lise başta olmak üzere tüm eğitim kurumlarında öğrenci ve ailelerine “güvenli internet, sosyal medya kullanımı ve riskleri” hakkında eğitim verilmeli.

Özellikle mental retarde ve çevrimiçi yeteneği kısıtlı olan çocuk ve adölesanların ebeveynleri tarafından internet filtre programları aracılığıyla çevrimiçi gözetim altında olmalarının sağlanması.

Ebeveynlerle olan çatışma ve yetersiz iletişim ortamının çocukları çevrimiçi risklere karşı savunmasız hale getirdiği düşünülmekte. Karşılıklı güven ortamının sağlanması amacıyla ailelere ‘ebeveynlik eğitimi tedbiri’ uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA