Zirai kalıntı tehlikesine dikkat! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Zirai kalıntı tehlikesine dikkat!



 

Haber Merkezi

 

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi'nin, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıklaması endişeye neden olurken, gıda güvenliği tartışmalarını alevlendirdi. Türkiye’den ihraç edilen yumurtalarda yasaklı bir madde olan 'nitrofurans izine rastlandığının ortaya çıkmasından, gözler gıdalardaki zararlı içeriklere çevrildi. Birçok çiftçinin bilinçsizce kullandığı sağlığa zararlı tarım ilaçları nedeniyle ihraç edilen gıda ürünleri zaman zaman yabancı ülkelerden geri gönderilirken, KKTC'de yansıyan araştırma sonuçları ise halk sağlığının nasıl bir tehdit altında olduğunu gözler önüne serdi.

 

ANNE SÜTÜNE BULAŞTI

Sebze ve meyvelerde, bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan pestisitlerin anne sütüne geçtiğini ortaya koyan araştırma verileri geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Temmuz 2019 ile Ocak 2021 yılları arasında gerçekleştirilen araştırma Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dalından Seyhan Erişir Oygucu ve Nilüfer Galip Çelik ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Biyokimya Bölümünden Umut Kökbaş tarafından hayata geçirilirken, anne sütü ve emzirilen bebeklere pestisit bulaştığı ortaya konuldu.

 

EN FAZLA ENDRİN BULAŞTI

Dr Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesinde Temmuz 2019 ile Ocak 2021 yılları arasında doğan veya pediatri polikliniğine doğumdan sonraki ilk 6 ayda başvuran 93 anne ve bebeğinin incelendiği çalışmada, anne sütü örneklerinde 6 pestisit türünün varlığı laboratuvar ortamında araştırıldı. 93 anne sütü örneğinin 28’inde (yüzde 30) pestisit kalıntısı tespit edilirken, tüm örnekler içinde yüzde 25.7 oranıyla en fazla saptanan pestisit 'Endrin' olarak tespit edildi. Numunelerde yapılan incelemeler sonucundqa sırasıyla Diklorordifenildikloroetan (DDD), Diklorordifeniltrikloroetan (DDT), Heptaklor, Diklorordifenildikloroetilen (DDE) ve Lindan’ın izlediği anlaşıldı.

 

LİMİTLERİ AŞAN ORAN SAPTANDI

Pestisitler, hava kirliliği ve uçucu solventler gibi çevresel toksinlere maruziyetin astım ve alerjik hastalık riskini arttırdığı bilindiği belirtilen araştırma sonuçlarına ilişkin, "Araştırmada anne sütünde heptaklorun var olduğu tüm bebeklerde tahmini günlük alım değerlerinin de, geçici günlük tolere edilebilir alım değerini aştığı tespit edilirken, yasaklanmış olan organoklor pestisitler halen anne sütünde dahi ölçülebilir oranda tespit edilmekte ve uzun dönem etkileri nedeniyle çocuk sağlığı açısından risk yaratmaktadırlar" denildi.

 

MERSİN İLK4’TE

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son yayınladığı "İl Düzeyinde Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı" başlıklı verilerde ise 2022 yılında en çok tarım ilacının kullanıldığı şehirler Antalya ve Manisa olurken, bu kentlerden sonra en çok tarım ilacının Anada ve Mersin'de kullanıldığı belirtildi. Ülke genelinde 2022'de kullanılan tarım ilacı oranı 55 milyon kilogram olarak ifade edilirken, herbesit kullanım miktarı ise 14 milyon 553 bin olarak kaydedildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA