Haber Merkezi
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (AHBİB) yöneticileri ve üyeler, Mersin’de gerçekleştirilen istişare toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ile buluştu. Toplantıda, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri özelinde belirli ürünlere yönelik olarak üretim ve ihracata ilişkin bilgi paylaşımında bulunuldu, sektörde yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerileri ve talepler görüşüldü.
TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI MASAYA YATIRILDI
Sektörün sorunlarının çözümü için yoğun çaba gösterdiklerini kaydeden AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, “AHBİB’in geçen yılki genel kurulunda göreve talip olurken üreticinin ve ihracatçının sorunlarına kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek ortak akılla çözümler üretmeyi vad etmiştik. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz toplantılardan çok güzel sonuçlar aldık. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet Hasdemir’i sektör dinamikleriyle bir araya getirdiğimiz bu toplantımızdan da olumlu sonuçlar alacağımıza eminim.” dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) merkez yerleşkesinde Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düzenlenen Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı’na Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz ile Hatay, Antalya, Adana, Osmaniye bölgelerinden üreticiler, ihracatçılar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Tarımsal Üretim Planlanması Yönetmelik taslağı ile ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün öneri ve talepleri de ele alındı. Katılımcılar, sürdürülebilir üretimin ve ihracatın devamlılığı için görüşlerini dile getirip önerilerde bulundu. Nohut, kırmızı mercimek, mısır, ayçiçeği, soya, buğday ve şeker pancarı üretimine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantı da işletmelerin ihracat faaliyetlerinde yaşadığı kısıtlamalar ve kota uygulamaları ele alındı.
Nohut ve kırmızı mercimekte yüksek rekolte beklentisi nedeniyle ihracat kısıtlamalarının ve kotaların kaldırılarak ihracatın önünün açılması talep edildi. Mısır üretimi, depolanması ve işlenmesi konularının da detaylı görüşüldüğü toplantıda, bu ürün için depolarda yer açılmaması halinde çiftçilerin zor durumda kalacağı, yem sektörünün de etkileneceği aktarıldı. Mısırda üretim fazlasının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınması gerektiği ifade edilirken, mısır, buğday ve benzeri yüksek miktarda üretimi yapılan ürünlerde TMO ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin referans fiyatlar açıklaması ve kurumların alıcı bularak çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiği dile getirildi. Son aylarda canlı hayvan ithalatında yaşanan artışlar dikkate alınarak yem sektöründe kullanılan mısır kepeği ve yan ürünlerine uygulanan yüzde 20 KDV’nin düşürülmesi istendi. Lisanslı depoculuk bekleme süresinin üç ay daha uzatılması, sanayicilere ürün alımı yaptığı kadar faizsiz kredi açılması gibi önlemlerle fiyat istikrarının sağlanabileceği ifade edildi.