Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimine Zafer Çarşısının yıkım çalışmaları damga vurdu. Muhalefet esnafın mağdur edilmemesi için çağrı yaparken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yeni bir yapmak için 300 milyon TL gibi bir kaynak gerektiğini bunun mümkün olmadığını söyleyerek, iktidardan istediği Öğretmen Evi tahsisinin yeniledi.
“ESNAF MAĞDUR EDİLMEMELİ”
MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat, çarşı esnafı mağdur edilmeden sorunun çözümü için çağrı yaparak, “Bayram öncesi ve süresince kent kamuoyuna ve meclisimizde de tartışılan Zafer Çarşısı ile ilgili nasıl bir karar verildi? Esnaflar ile sizde görüşmüşsünüzdür, biz de görüşüyoruz. Burada 3-5 tane değil yüzlerce esnaf var. Orada teknik boyutun getirdiği kararlara bir şey demiyoruz. Siz de bir esnaf çocuğu ve esnafsınız, esnaflarımız için çözüm üretilmeli. Son durum nedir? MHP olarak buradaki esnaflarımızın sokağa atılarak ‘başınızın çaresine bakın’ değil de, ne yapılabilir sorusuna yanıt arıyoruz. Yıkım sonrası orada küçük alanlarda veya başka yerde bir şeyler yapılabilir mi? Belediyenin bir yer bulma görev yok resmiyette ama gerek vicdan gerek kentin hamisi adına esnafların mağduriyete düşmemesi için köklü bir çözüme kavuşturulma formülü bulunmalı. Esnaflar iki bayramdır mal dahi alamadığını söylüyor.
AKP’Lİ TÜRÜT İLE SEÇER TARTIŞMASI
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Sadık Türüt de “Zafer Çarşısı ile alakalı temennimizi size iletmiştik. İnsanların mağdur edilmeyeceği bir ortak yol bulacağınız kanaatindeyiz. Biz üzerimize düşen bir şey var ise milletimiz için yapmaya hazırız”.
Araya giren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Hep söylüyorsunuz ama yaptığınız bir şey yok, katkı bekliyoruz” dedi
Türüt ise “Yapıyoruz, siz endişe etmeyin” yanıtı verdi.
AKP’li Zafer Şahin Özturan da, “Zafer Çarşısı inatlaşma ile olmuyor. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Topu bizim üzerimize atarak değil de oturup ortak bir akılla bu işin çözülebileceğine inanıyorum” dedi.
“ORANIN YIKILMASI LAZIM”
Vahap Seçer ise bu konuda çok polemik yaratmak istemediğini söyleyerek, “Çarşı esnafı bu konuyla ilgili benimle görüştü ben gittim görüştüm. Orada durum net. İki bina var. İkinci depreminden sonra endişeye kapıldık ve kapattık. Oranın yıkılması lazım. Zafer Çarşısı eski kent merkezi projemizin içinde 4.9 hektarlık alanda ve belediyeye ait. Oranda olması gereken kent meydanı haline gelmesi. Bir başka belediye başkanı oraya tekrar apartman dikebilir ama bizim kafamızda özellikle eski kent merkezinin tarihi eser niteliği taşımayan binaları yıkıp, açık alanı meydan alarak düzenleyerek, kentin nefse almasını sağlamak.
“OLASI BİR OLUMSUZLUKTA İLÇE BELEDİYESİ DE SORUMLU”
Ancak Kırmızı Lacivert İş Hanı’nda sadece belediye birimleri yok aşağıda esnaflar var. bunların mutlaka orayı boşaltması gerekiyor. Yasal olarak ben orayı yıkmadığım takdirde bir sorun meydana gelirse sorumlusu ben oluyorum. Afet durumunda kendiliğinden yıkılması, can kayba olması beni bağlıyor. Böyle bir durumda ilçe belediyesi de sorumludur.
Bizim eninde sonunda burayı yıkmamız lazım.
Burada şu kadar işlevsel, şu kadar işlevsel olmayan esnaf var. Bunlar belediyenin kiracısı. Belediyenin işlevi her halde mülk, dükkan yapıp halkı bunları kiraya vermek değil. Geriden gelen bir çarşı burası ve biz de kiraya vermişiz. Ama ekonomik ömrü dolmuş bir bina. altyapılar açısından da sıkıntılı bir çarşı.
“300 MİLYON TL AYIRACAK KAYNAĞIM YOK. ÖĞRETMEN EVİ VERİLSİN”
Oradaki özellikle şuanda aktif faaliyet gösteren esnaflarımızı tahliye edelim ama bunları da ‘çat kapı çıkın buradan’ demek doğru olmaz. İmkanınız var ise yeni yer göstereceksiniz yoksa mali yardım yapıp başka bir yere taşıyacaksınız.
Benim merkezde çarşı yapacak bir yerim yok. Eğer ki çarşı yapacağım yer şehirden 5 km uzakta olacaksa olur. Merkezde bir yer bulduk. Öğretmen Evi’ni yerini AK Partili arkadaşlar önerdi. Milli Emlak’tan buranın tahsisini bana sağlayın üst yapıyı yapmak bana kalsın. Benim çarşı esnafı için yeni bir yer bulup, alıp üst yapısını tamamlamak için 300 milyon TL ayıracak kaynağım yok.
Bunun dışında bizden başka bir çözüm beklemeyin. Bir sefer mahsus taşınma veya kira yardımı yapayım. Yıktırmayız demekle olmaz, o çarşı o şekilde merkezde kalmaz. Bırakın can güvenliğini orası zaten elden geçmesi gereken bir yer.
Tek çözüm pratik olarak görülen Öğretmen Evi’nin yerinin belediyeye tahsisidir. Akdeniz Belediyesi’nin böyle bir arazisi var ise Büyükşehir’e tahsis etsin hemen yapalım” dedi.