60 yıllık kabus gerçek oldu! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

60 yıllık kabus gerçek oldu!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olarak tepkilere rağmen inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali, nükleer yakıt transferi yapılarak, nükleer tesis statüsü aldı. Rusya Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen santraldeki törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan rahatsızlığı nedeniyle katılamadı.

Geniş güvenlik önlemleri alınırken yüzlerce davetlinin katıldığı törene; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Marino Grossi ile çok sayıda davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rahatsızlığı nedeniyle 3 saat gecikmeli başlayan törende ilk olarak ışık gösterisi sergilendi. Ardından Akkuyu NGS’ye ilk nükleer yakıt getirme ve ‘Türkiye’nin Emin Adımlarla Nükleer Döneme Girişi’ temalı videolar gösterildi.

 

ATOM ENERJİSİ KURUMU PROJENİN İÇİNDE

Törende ilk olarak söz alan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Marino Grossi, “Bu tarzdan toplantılar çok nadir yaşanır daha önce de çok doğru ifade edildiği gibi Türkiye bugün yepyeni bir aşamaya giriyor. Hem ekonomik girişiminde hem de bu yeni aşamada ülkenin ismi artık bir vadi kucaklayanlar arasında yer alıyor. Nükleer enerjinin kullanımını kucaklayanlar arasında yer alıyor. Bir çok kez söylendi. Dünyanın önünde pek fok zorlukları var. Bunlardan bir tanesi ekonomik kalkınma, ilerleme. İnsanlara refah getirebilmek için enerji çok önemli. Bunu yaparken çevreye zarar vermemek önemli. Küresem ısınma, iklim değişikliği çağında yaşıyoruz. Nükleer temiz bir enerji kaynağı olarak olağanüstü. Bu olağanüstü tesiste çok önemli gelişmeler sağlayacak ve temiz enerjinin yüzde 10’undan fazlasını ülkeye temin edecek. Kısa bir süre içinde bu ülke için ne kadar büyük bir başarı. Tabi ki nükleer enerji sayesinde pek çok sorumluluğu da beraberinde geliyor. Bu nedenle kurumumuz, bu projenin en başından itibarin içinde yer alıyor. Proje çerçevesinde teknik yardım sunuyor aynı zamanda Türk iş gücünü, Rus ortaklarıyla birlikte bu tesisin gerçekleşmesinde destekliyor. Bu sayede Türkiye’deki bağımsız düzenleyici her türlü olanağa sahih olacak. Güvenlik standartları bu sayede uygulanabilecek.

 

“NÜKLEER TESİSTEN SADECE İYİ ŞEYLERÇIKMALI, BUNUN İÇİN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Nükleer güç her zaman iyiliğe hizmet etmeli, nükleer tesislerden sadece iyi şeyler çıkmalı. Bu nedenle bizim mutlaka uluslar arası desteğe ihtiyacımız var. Herkesin desteğine ihtiyacımız var ki buradan bir nükleer kaza çıkmasın. Böylelikle ne zaman nükleer enerjiden söz edersek bunu bugünkü ruhla, Akkuyu’da ki umut, başarı ruhuyla yapalım. Bu cumhuriyet bu yıl 100b yıldönümün kutluyor. 100 yıl içinde Akkuyu hala temiz nükleer enerjiyi ülke için üretmeye devam ediyor olacak. Bu konuda Uluslar arası atom enerji kurumuna süreçcih her aşamasında güvenebilirsiniz” dedi.

 

COVİD 19 VE POLİTİK BASKI DURDURAMADI

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev de, “Bugün Rusya Türkiye arasında ki gelişiminde özel bir gün. Nükleer yakıtın teslime dilmesi ile Türkiye barışcıl nükleer teknolojilere sahip ülke statüsüne kavuşmaktadır. Zorluklara rağmen bugünlere rağmen ısrarla ilerledik. Ne covid 19 salgını ne politik baskı dünyanın en büyük nükleer santral inşaatını engelleyemedi. Bunun nedeni ülkelerimizin paha biçilmez desteğidir.

Birinci ünitede ekipman kurulumu tamamlanmak üzere. İkinci ünitede reaktör kabı dolduruldu, 3. ünitede ise çekirdek yakalayıcı kurulmakta. 4. ünitede ise reaktör binası teme güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Anahtar ekipmanların üretimi devam ediyor. Buradaki işbirliğini bu tecrübeyi başka ülkelerde de sürdürmemizi sağlayacak.b Bulunduğumuz bölgelerin yaşamına her zaman aktif olarak dahil oluyoruz. Sosyal projeleri yapıyoruz. Okullar, konutlar inşa ediyoruz. Yeni işletmeler içecek bu projelerimiz.

Ayrıca santral personeli eğitimleri devam etmektedir. Halen 300 kişi Rus üniversitelerinde eğitim almıştır. Türkiye’de inşa ettiğimiz santralin ömrü 100 yıldan az değildir. Akkuyu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına denk gelmiştir” diye konuştu.

 

4 REAKTÖRÜN İNŞASI AYNI ANDA SÜRÜYOR

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Akkuyu’nun ne yoğun çalıştığı dönemde santraldeki kişi sayısının 30 bine ulaştığını söyleyerek, “Tam 67 yıl…

Bugün burada gördüğünüz saha uzun ve planlı bir yürüyüşün neticesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve kararlılığı sayesinde Akkuyu için ilk imzayı 2010’da attık. 2018’de Akkuyu’nun temeline ilk harcı döktük. Şu an 4 reaktörün inşası aynı anda sürüyor.

Ve bugün nükleer enerji yolculuğumuzda bir mihenk taşını daha geride bırakıyoruz. Akkuyu NGS’ye ilk taze nükleer yakıt getirme töreniyle Akkuyu artık “nükleer tesis” statüsüne kavuşuyor.

Nükleer enerji Türkiye için artık uzak bir hedef değil. İçinde bulunduğumuz saha Türkiye’nin nükleer enerji hedefinin ete kemiğe büründüğünün en açık göstergesi. İnşallah önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacağız. Türkiye’mizin enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekleyerek enerji portföyümüzü de çeşitlendirmiş olacağız.

 

AKKUYU; TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YATIRIMI

Akkuyu Nükleer güç Santrali, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olarak her gün biraz daha yükselmeye devam ediyor. Dört reaktör 60 + 20 yıl işletme süresi boyunca, 7 gün 24 saat güvenilir, kesintisiz, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji sağlayacak.

Yıllık elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu Akkuyu’dan karşılayacağız. Burada üreteceğimiz yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrikle yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının (yıllık) önüne geçmiş olacağız.

Türkiye Yüzyılı ile yeni hedeflere yürüyen Türkiye’nin enerjisini uzun yıllar boyunca karşılayacak. Ve Akkuyu, Türkiye Yüzyılı'nın yeni nesil enerjisi olacak.

Bu amaç uğruna burada büyük bir emek veriliyor. Bugün dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşası Türkiye’de yükseliyor.

Sahada en yoğun dönemde yaklaşık 30 bin kişi görev alıyor. Bu rakam santralin de içinde bulunduğu Gülnar ilçemizin nüfusuna denk bir rakam.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 550 bin bağımsız parçadan oluşacak. Burada sadece inşaat değil, elektronik, mekanik, makine ve imalat sanayimiz ve bunların alt dallarıyla birlikte dev bir endüstri çalışıyor. Türkiye’nin yeni enerjisi Akkuyu, yeni nesil enerji teknolojilerinin geliştirilmesinde de öncü bir rol oynayacak.

 

TÜRKİYE’DE NÜKLEER ENERJİ ENDÜSTRİSİ KURULACAK

Akkuyu NGS Türkiye için bir elektrik santralinden daha öte bir anlama sahip. Burası Türkiye’nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak. Bu maksatla 317 öğrencimizi Rusya’da nükleer enerji eğitimine gönderdik.

Mili Eğitim Bakanlığı bursu ile 500 öğrencimiz daha yurt dışında eğitim görmek için seçildi.

İnşallah her birinin bilgi ve tecrübesiyle geriden geldiğimiz nükleer enerji yolculuğunda arayı hızlı bir şekilde kapatacağız ve şuna inanıyorum ki enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi nükleerde de Türkiye’ye özgü, kendimize özgü yeni teknolojiler geliştireceğiz” dedi.

 

 

 

“AKKUYU, PARTNERLİĞİMİZİ GELİŞTİRİYOR”

Rusya Devlet Başkanı Putin de, Türk- Rus tarihçesinde en büyük ortak projelerden biri olan ilk nükleer güç santrali inşasında Akkuyu’da bu denli önemli bir aşamaya gelinmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Karşılıklı ekonomik çıkar ve yarara değinen Putin, “Proje partnerliğimizi de geliştiriyor. Karşılıklı yarar gibi ilkeler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız görüşmede bu hususları etraflıca ele aldık. Barışçıl nükleer enerji işbirliğimizi dışında ikili ilişkilerimizi tüm kilit konuları ile el almış bulunuyoruz.

 

YENİ ANLAŞMALAR YAPILMIŞ!

Bir takım kritik önem taşıyan anlaşmalar sağlandı. En önemlisi ekonomimize, ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik. İkili ticaret hacmimizi arttıracağız. 2022’de 62 milyarın üzerine çıkan karşılıklı yatırımlarımızı arttıracağız. İki ülkenin pazarına da çevrelerine da daha faal olmaya teşvik edeceğiz. Rusya , Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek. Özellikle doğalgaz konusunda. Ama tabi bugün doğalgaz pahalı bir ürün ve fiyatı da artacak. Ama Türkiye artık nükleer enerjiye sahip ülke olacak ki nükleer enerji, dünyanın en ucuz enerjilerinden biri. Ayrıca gazımızı üçüncü ülkelere taşıma konusunda Türkiye ile bir karar verdik. Türkiye’de bir gaz merkezi kurulacak. Doğalgazımızı bu merkezden ulaştıracağız.

 

“DOSTUNUZUZ”

Ayrıca tarım ürünlerimizin ihracatını karşılıklı olarak arttırmaya da karar verdik. Fakir ülkelere un sevkıyatı ile ilgili sayın Erdoğan’ın önerisi var. Rusya’daki tahıllardan Türkiye’de un elde edilerek ihracatına imza atılacak.

Ayrıca turizmde de işbirliği sürecek. Geçen sana Türkiye’ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. İkili uçak seferleri sayısının arttırılmasına karar verdik. Bir de Türkiye, Şubat ayında korkunç bir deprem yaşadı. Türkiye hükümetine zor görevler düştüğünü çok iyi anlıyoruz. Altyapı, yaşam ve sosyal tesisler kurulacak ki burada Türk partnerlerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. İnşaat ve altyapı sektörü Türkiye’de gelişmiş bir sektör ama olağanüstü bir durum var. Rusya bu anlamda depremde Türkiye’ye ilk yardım gönderen ülkelerden biri oldu. Büktün bu yardımlarımızı gönülden yapıyoruz. Biz Türk partnerlerimize her zaman yardım eli uzatmaya hazırız. Dostunuzunuz.

 

“TÜRKİYE ARTIK SEMBOLİK OLARAK ARTIK SANAYİDE GELİŞMİŞ ÜLKELER STATÜSÜNE GİRİYOR”

Akkuyu’ya nükleer yakıt transferi için bir aradayız. İlgili sertifikayı vermemiz ile Türkiye’deki ilk nükleer güç santrali resmi olarak nükleer tesis statüsü alacak ve Akkuyu’da barışçıl nükleer enerji bayrağı dalgalanacak.

Türkiye artık nükleer sanayide gelişmiş ülkeler statüsüne giriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladığı sene bu el ele başarmayı sağladık. Santral inşaatına 5 yıl önce başladık ama cumhurbaşkanını kişisel çabaları olmadan bu proje tamamlanamazdı. Bazen çeşitli prosedürler çıkabiliyor. Ortak çabalarla tüm problemlerin üzerinden gelebildik.

Ayrıca Türk ve Rus mühendisler büyük bir azimle çalışıyorlar. Bu sayede santralin kuruluşu planlı bir şekilde devam ediyor. Reaktörlerin tamamını aynı anda kuruyoruz. Dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesinde 30 bine yakın işçi çalışıyor. Bu gelişme siz şahsen sayın Erdoğan ve Türkiye hükümeti ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığınızı gösteriyor” dedi.

 

60 SENELİK GECİKME VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, törene video konferans yöntemiyle bağlanarak bir konuşma yaptı. “Bu gurur günümüze iştirak eden başta cumhur ittifakının ortakları olmak üzere tüm misafirlerimize tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum” diyen Erdoğan, “Bu tören ile milletimize olan bir sözümüzü, bir ahdimizi daha gerçekleştirmiş oluyoruz” diyen Erdoğan, “Akkuyu’nun üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtın santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve denizyoluyla gelen ülkeler yakıtların teslimi ile birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

 

AVRUPA KOMİSYONU NÜKLEER ENERJİYİ, YEŞİL ENERJİ KABUL ETTİ

Bugün dünyada 422 nükleer reaktör olup, 57’sinin de yapımı devam etmektedir. AB elektriğinin yüzde 25’ini nükleerden elde ediyor. Geçen yıl Avrupa Komisyonu nükleer enerjiyi, yeşil enerji kabul ederek bu konuda tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projemize en başından beri destek veren sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya Federasyonu bakanlarına şükranlarımı sunuyorum

Santralimizin inşasında ve üretime geçme sürecinde görev alan Türk ve Rus tüm personeli tebrik ediyorum.

 

MİLLİ EKONOMİYE YÜK GETİRMEYEN FİNANSMAN MODELİ SAVUNMASI

Akkuyu’da her biri 1200 megavat güce sahip 4 reaktörü bir nükleer güç santrali inşa ediyoruz. Türkiye’nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu’da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolar olan bu proje, Rusya’nı ilgili kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilmiştir. Projenin inşaatı le birlikte bakım, işletme ve nükleer santraller için büyük önem taşıyan işletmeden çıkarma sorumluluğu da yükleniciye aittir.

 

SANTRAL 2028’E KADAR BİTECEK

Santralin tüm üniteleri 2028’e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketimini yüzde 10’u tek başına bu santral tarafından sağlanacaktır. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda 35 milyar kilovat saat elektrik üretilecek.b Sadece bu özelliği ile bile santralimiz, ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı katkı ile stratejik yatırım unvanı hak ediyor.

Doğalgaz ithalatımızın düşmesine katkısı olacak bu proje milli gelirin artmasına da katkı yapacaktır

 

2 VE 3’ÜNCÜ NÜKLEER SANTRALLER VURGUSU

Buradaki birikim, tecrübe ileride bizi nükleer alanında daha fraklı yerlere de taşıyacaktır. Proje kapsamında Rusya’da eğitim görerek, santralde görev yapacak mühendislerimiz ülkemizin insan gücünü zenginleştirecektir

300’ü aşkın mühendisimiz Rusya’da okullarda yetişti. Akkuyu’da inşa ettiğimiz bu santrali planlarken ve hayata geçirirken önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir. Santralimizin depremlerden etkilenmemesi, mühendislerimizin, işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerin gösteriyor

Santral Uluslar Arası Atom Ajansının, Uluslararası Nükleer Dayanışma Kurulunun ve AB şartlarını da karşılıyor. Bu projedeki tecrübemiz ışığında farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2 ve 3. nükleer santrallerimiz için de en kısa sürede hayata geçeceğiz” diye konuştu.

Törende Konuşmaların ardından nükleer yakıt teslimat sertifikası törenini geçildi. Sertifika sunumun ardından barış için atom bayrağının göndere çekilmesi seramonisi gerçekleştirildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA