Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Kutlu Ataç, İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Doğal Afetlerde Uluslararası İş Birliği ve Dayanışma Paneli’ne katıldı. Ataç, Ankara’da düzenlenen panelinin “Uluslararası Güvenliğin İnsani Boyutu” başlıklı ikinci oturumunda bir sunum gerçekleştirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Ataç sunumunda, dünya düzeninin jeopolitik fay hatları üzerinde geri dönülemez sarsıntılara yol açtığını belirterek uluslararası sistemde jeopolitik bir tsunaminin yaşandığını ve bu çerçevede sistemik düzeyde belirsizliklerin ve jeopolitik sınamaların arttığına dikkat çekti.
TÜRKİYE, 360 DERECİLİK KRİZ ÇEMBERİNDE!
Silahlı çatışma, iklim krizi ve ekonomik çalkantı, dünya nüfusunun da genel anlamda derin bir kriz ortamına itildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kaan Kutlu Ataç; gelişmelerin yönetilebilir noktadan uzaklaştığı iddiasını dile getirerek, yoğun istikrasızlıklarla dolu bir gelecekte Türkiye’nin son dönemde özellikle üç sıcak silahlı çatışma ve fiili istikrasızlıklara gömülmüş güney ve kuzey sınırlarında enerji krizleri ve ikili gerginliklerin de eklenmesiyle neredeyse 360 derecelik bir kriz çemberinde olduğunu belirtti.
NE YAPILMALI?
Dr. Öğr. Üyesi Ataç, bu konuda Türkiye’nin milli güvenlik politikalarının oluşturulmasında aşağıdaki üç öneriyi gündeme getirerek sunumunu tamamladı; “History Lab Kurulması: Jeopolitik tsunaminin net değerlendirmeye tabi tutulması bakımından tarihin öğreticiliğine başvurmak anlamında akademik data setinin oluşturulması için bir History Lab çalışmasının başlatılması.
Crisis Service Officer (Kriz Hizmet Memurluğu-KHM): Milli güvenlik bürokrasisinin ilgili kurumlarından seçilecek personelin eğitimi.
Operation Coordination Board (Operasyon Eşgüdüm Kurulu): Siyasi karar alıcıya doğrudan politika belgeleri ile net assessment sağlayacak daimi bir kurulun teşkili”.