İlk adım da tıkandık ama dönüşümde kararlıyız! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İlk adım da tıkandık ama dönüşümde kararlıyız!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Depremlerin şiddetli hissedildiği Mersin’de özellikle mevcut binaların durumunun tespiti ve dönüşümü ile ilgili gözler belediyelere çevrilirken, Yenişehir’den kararlı duruş çıkışı geldi. Yenişehir Belediyesi 2023 Yılı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısının Birinci Birleşiminde konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, yapacakları çalışmalar hakkında meclise detaylı bir bilgilendirme yaptı.

 

PARKLARDAKİ ARAÇ İŞGALİNE TEPKİ

Depremin üzerinden bir ay geçtiğini ve halen yaraların sarılmaya çalışıldığını aktaran Özyiğit, “Bir yandan da artçı depremler devam ediyor. Artçılardan sonra insanlarımızda kaygı devam ediyor. Yenişehir halkından bir ricam var; öncelikle  tüm tesislerimizi açtık. Tüm parklarımız endişe duyan vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Lütfen buraları da eviniz gibi koruyun. Yapılan bir imalatı söküp mangalda yakma duygusu veya tamam mal canın yongası da parkın içine aracını çekmek olmamalı. O parklar tehlike anında vatandaşlara lazım, onun için o araçları oraya çekmek doru davranışlar değil” dedi.

 

MERSİN’DE KAYGI VEREN GERÇEKLER İÇİN HIZLI ADIM ATILMALI

Dönüşüm ile ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını da anlatan Abdullah Özyiğit, “Depreme yönelik her bakımdan yaptığımız çalışmalar, kentte güvensiz bina bırakmayana kadar devam edecek. Evet Mersin birinci deprem bölgesi değil ama 3. derece deprem bölgesi ama bölgede olan depremlerden olumsuz etkilenen ve geçtiğimiz 60-70 yılda yapılan binaların ve zeminin bizleri kaygılandırdığı bir gerçek ile karşı karşıyayız. Özellikle sahile yakın bölgelerde yerinde dönüşümle alakalı hızlı adımlar atılmalı. Yerinde dönüşüm ve bölgesel dönüşüm manasında hızlı adımlar atmak zorunluluğumuz olduğunu biliyoruz.

 

“İLK ADIMDA TIKANDIK!”

Eğriçam bölgesindeki dönüyüm ile ilgili 2018 yılı Mayıs ayından buyana bakanlıkta bekliyor. O imzayı almış olsaydık biz emin olun ki 2’inci, 3’üncü, Pozcu, Gazi Mahallesi, Palmiye, Pirireis bölgelerimiz için şimdiye adım atmış olurduk. 

Ama daha ilk adımda tıkanınca, bu yıla kadar gelen süreçte bu dönüşümleri gerçekleştiremedik. Bundan sonra amasız, fakatsız bu işlemleri yapacağız” diye konuştu.

 

ADIM ADIM NELER YAPILACAK?

Deprem Eylem Planı için bölgedeki hem üniversiteler hem de odalarla toplantılar yaptıklarını da anımsatan Başkan Özyiğit şunları söyledi; “Birinci aşamada deprem riski yüksek yapıların tespiti, hasar derecesine göre sınıflandırılması, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yaptığı tespit çalışmalarının aynı yöntem kullanılarak yapılması sağlanacak. İkinci aşamada dönüşüm sağlanacak binaların güvenliğini arttıracak kararlar alınacak. Jeolojik etütler yapılmasını da sağlayacağız ki bugüne kadar her binanın yapımında bir jeolojik etüt imzası var ama bunların çok sıkı denetlenmesi sağlanacak. İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapı envanterinin oluşturulması konusunda ön protokol yapılması için mutabakat sağlandı. Mimarlar Odası ile birlikte de riskli yapı sahiplerinin bilgilendirilmesi konusunda protokol yapılacak.

Üçüncü aşamada ise dönüşüm süresinde barınma ihtiyacı olanlar için kira yardımının yanı sıra geçici konaklama alanları oluşturulması, ruhsatsız yapıların yıkım sürecinin devam etmesi planlanıyor. Kentsel dönüşüm altyapısına yönelik geçici konutlar için tip proje hazırlayarak, görüntü kirliliğinin önlenmesini sağlayacağız.”

 

KAÇAK YAPILAŞMAYA CEZA UYARISI

Ayrıca kaçak yapılaşmaya göz yumulmayacağının da altını çizerek vatandaşları uyaran Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Geçtiğimiz hafta bir tane ruhsatsız yapıyı yıktık. Bu ülkenin başındaki en büyük belalardan bir tanesi aflardır. Her alanda yapılan aflardır. Seçim öncesi bir af dedikodusunun yayılması ile birlikte bölgemizde de bazı girişimler var. Buradan söylüyorum, neye mal olursa olsun bütün o kaçak binaların yıkılacağının hem sözünü veriyor, hem de taahhüdünü veriyorum. Yani ‘kaçak yaparım, yanıma kar kalır’ düşüncesinde kimse olmasın. Hem yaptığı emek boşa gidecek hem onu yıkacak, bedelini ödeteceğiz hem de o vatandaş ceza ödeyecek. Hepimizin sorumluluğu yasalara uymak. Bunun dışında yapan insanlar elbetteki bunun karşılığını görecekler” dedi.

 

BİNALAR KENDİ HALİNE BIRAKILMAYACAK

Ayrıca mevcut binaların yıllık bakımının yapılması, korozyonun önlenmesi, kolon kiriş zararlarının engellenmesi gibi içinde bir meclis kararı çıkartacaklarını söyleyen Özyiğit, “Binalarımızı kendi haline bırakıyoruz oysa bunlar korozyon olan, ıslak ve nemli bir zeminde, yıllar öncenin standartlarına göre yapılan yapılar. Şuandaki yönetmelik ise dünyadaki üst kalite ve güvenlik sistemine sahip. Ama iş ki bunun uygulanması ve denetimi yapanların da denetlenmesi. Yapı denetim firmalarının gerçekten kontrolleri yapıp yapmadığını inceleme noktasında da çalışma yapacağız. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.

 

YENİŞEHİR, AFET EKİBİ KURACAK

Öte yanda afet zamanları için görev yapacak bir ekip kuracaklarını da bilgisini veren Abdullah Özyiğit, şunları söyledi; “Deprem sırasında gördük ki bölgede bizim 100 kişilik bir ekibimiz olsaydı, 3 kişi ile 5 can çıkardıysak, işini bilen teçhizatlı 100 kişi ile 10 bin kişi çıkartırdık. Burada geç kalmışız. Bu afet zamanlarında bu konuda adım atalım diye ulus olarak bakış açımız var ama unutmak konusunda da bizden daha yetenekli hiçbir ulus yok herhalde. Çok çabuk unutuyoruz.

Şimdi bu yapı, AKUT ile yaptığımız protokolle harekete geçecek. Kendi personelimiz başta olmak üzere sonradan gönüllüleri de ekleyerek tam bir disiplin içinde görevlerini ihmal etmeyen insanlardan oluşacak. Bir yerde deprem veya felaket olduğunda bu ekibimiz, bir saat içinde hareket etmiş olacak şekilde altyapısı ve eğitimi tamamlanmış olacak”.

 

BÜYÜK GÖÇ ALAN MERSİN DESTEKLENMELİ

Kentin aldığı yoğun göçün getirdiği yükün karşılanması adına destek verilmesi için de çağrı yapan Özyiğit, konuşmasını şöyle tamamladı; “Afet sonrası Mersin’in genel durumuna baktığımızda 400 bine yakın nüfus geldiği düşünülüyor. Mersin 1.8 milyon nüfusa göre merkezi hükümetten destek alıyor. Bu göç öncesinde 200 bin Suriyeli göçmeni düşünürsek 2 milyon 200 bin nüfuslu kentin bu ölçek üzerinden destek alması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanında felaketler azalmıyor, artıyor. İklim ve ekolojiyi unutmamamız gerekiyor.

Meteoroloji, 2023 yılının ilk kuraklık haritasını paylaştı ve Mersin çok tehlikeli bölgede. Dolayısıyla bu sene buna yönelik de tedbirler almalıyız. Belki site havuzlarını hiç açmayacağız, sulamalarda dikkatli olacağız. Pamukluk Barajının çok hızlı şekilde açılmasına çaba göstermeliyiz.”  

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA