Akkuyu NGS inşaatı durdurulmalı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Akkuyu NGS inşaatı durdurulmalı



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Türkiye’nin deprem ülkesi olma gerçeği ile bir kez daha acı bir şekilde yüzleşilirken Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatına devam edilmesine tepki gösterdi.

Bilim insanlarının Adana ve Kıbrıs’ta da çok ciddi bir stres biriktiğini ifade ettiğini anımsatan Aslan, “Adana ve Kıbrıs’ta ciddi büyüklükte depremin meydana gelecek olması hepimizi endişelendiriyor. Özellikle Mersin halkı artık diken üstünde yaşıyor. Çünkü burada Adana veya Kıbrıs’ta yaşanacak depremden Mersin çok ciddi etkilenecek.

Ülkemiz bir deprem bölgesi bunu hepimiz biliyoruz. Deprem ülkesi olmamıza rağmen bizi yönetenler gereğini yapmamaktadır” dedi.

 

AKKUYU DEPREM BÖLGESİ

Ancak tüm bu yaşananlara rağmen işletmesinin yüzde 100’ü Ruslar’a ait olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesinde Mersin merkeze 150 km uzaklıkta inşasının devam ettiğini aktaran Aslan, “Akkuyu bölgesinden iki önemli fay hattı geçiyor biri Ecemiş Fay Hattı diğeri de Akkuyu’ya 40 km uzaklıkta Kıbrıs dalma batma fay hattı. Bunu bilim insanları teyit etmiş durumdalar. Yaklaşık 5-6 sene öncede Akdeniz Üniversitesi’nden bir hoca yine bu bölgeden bir fa hattının geçtiğini ancak bilim insanlarınca incelenmediğini söylemişti. Bu fay hattı ile ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Burası muamma. Ülkemiz bir deprem bölgesidir. 

 

FUKUŞİMA DEPREM BÖLGESİNE 200 KM UZAKLIKTAYDI, AKKUYU KIBRIS’A 40 KM UZAKLIKTA

Fukişima’yı herkes biliyor. Fukişima Nükleer Santrali’nin bulunduğu mevki deprem bölgesine 200 km uzaklıkta olmasına rağmen çok büyük bir nükleer santral kazası meydana geldi. Dolayısıyla Akkuyu’ya 40 km uzaklıkta Kıbrıs dalma batma fay hattının oluşu, 10 km uzaklığında da Ecemiş Fay hattının oluşu nedeniyle burayı deprem bölgesi kılıyor” diye konuştu.

 

AKKUYU’DA DENENMİŞ TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Üstelik Rusların, Akkuyu NGS’de uyguladığı teknolojinin henüz dünyada test edilmiş bir teknoloji olmadığını da anımsatan Başkan Sabahat Aslan, bunun risklerine dikkat çekti. “AES 2006 model bir teknoloji burada uygulanacak olan. Dünya literatüründe 3. nesil kabul edilen bir teknoloji” diyen Aslan, bu teknolojinin Avrupa Birliği’nin hiçbir bilimsel kurumunda tanınmadığının da altını çizdi. Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin nükleer teknoloji konusunda dünyada isim yapmış markaları ürettiğini belirten Sabahat Aslan, “Dolayısıyla Rusya, Avrupa Birliği’nin nükleer teknolojisi ile kendini yenileyemediği için çok gerisinde kaldı. Güvenlik anlamında da geri. Çünkü diğer ülkelerde inşa ettiği örneğin İran’da inşa etmiş olduğu nükleer santralin deneme aşamasında bu sistemlerinin iflas ettiğini biliyoruz. Hindistan’da kurmuş olduğu bir nükleer santral projesinde çok çeşitli arızaların olduğunu biliyoruz. Ayrıca Rusya, nükleer santral malzemesi konusunda da dünyada inşa ettiği santrallerde çok kaliteli malzeme kullanmadığı için de sabıkalıdır. Bir çok mahkemede ceza aldıklarına dair görüşler var.

 

“AÇIKLANAN PROJE İLE YAPILAN PROJE FARKLI”

Dünyada test edilmemiş bir teknolojinin işletme aşamasında hangi sorunlarla karşılaşacağı henüz bilinmemekte. Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda (ÇED) modern olarak nükleer santral mevcut ama Ruslar bizi bu santral konusunda çok yanılttılar. Model olarak gösterdikleri nükleer santral ile Akkuyu’da kurmak istedikleri santral arasında çok ciddi farklılıkların olduğu mevcut. Yani biz bunu ben daha doğrusu teknik olarak incelediğimde gördüm. Bu nedenle Akkuyu ileride işletmeye alınacağı zaman çok ciddi bir deneyim eksikliği gündeme gelecek. İşletme esnasında çıkabilecek sorunların çözümüne ilişkin deneyim yetersizlikleri oluşacak.

 

“AKKUYU’DA İNCELEME YAPMAMIZA İZİN VERİLMİYOR”

Eylül ayında birinci üniteyi devreye alma gibi bir plandan söz ediliyor ama bu gerçekçi değil. Çünkü bölgede çok ciddi sorunlar mevcut ve inşaat çok sağlıklı bir şekilde yürümüyor. Hepimizin bildiği bir gerçek var; zeminin yapısı nükleer santrallere uygun olmadığı için birkaç çatlağın meydana geldiğini biliyoruz. Zemin çatlaklarına rağmen halen inşaat devam ediyor ama bu çatlaklarla ilgili kamuoyuna hala inandırıcı bir bilgi sunamadılar. Bunları görüp incelemek istediğimizde izin vermediler.

Ayrıca inşaat aşamasında ciddi sorunların devam ettiğine dair halen bize haberler gelmekte. İşletmeye alacak olsalar alelacele bir şekilde sadece seçim yatırımı olarak işletmeye alırlar ama sonra kapatırlar bence. Çünkü işletmeye hazır bir aşamaya gelmedi” diye konuştu. 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA