TARIM ZENGİNİN İŞİ OLDU! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

TARIM ZENGİNİN İŞİ OLDU!



 

HEDİYE EROĞLU.

 

İYİ Parti Mezitli Belediyesi Meclis üyesi ve Ziraat Odası Başkanvekili Fuat Değer, küçük ölçekli tarımsal üreticiler ve esnafların yaşadıkları zorluklar dikkat çekti.

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalar yapan Değer, üreticilerin çok büyük sıkıntıları olduğunu söyleyerek dinleyenin bunu duyabileceğini söyledi.

 

“SORUNLARA KALICI ÇÖZÜM ŞART”

 

“Şuanda kışlık gübresini atamayan çok sayıda çiftçimiz oldu” diyen Fuat Değer, “Çiftçimiz sahipsiz ve zor durumda. Ürettiğinin karşılığını alamıyorlar çünkü gübre, ilaç, işçilik gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Gerekirse ilaçlarımızı, gübremizi kendimiz üretmemiz gerekiyor. Kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor. Şuanda tarımda kullanılan suyun tonu 6-7 TL’den alınıyor. Bir bahçeye diyelim ki yıllık dönüme en azından 50-100 ton su verildiğinde maliyeti bir düşünün. Birde elektrikle pompayla su basanların maliyetleri daha da yüksek. Gerçekten kooperatiflerde zor durumda, vatandaş da, çiftçi de zor durumda. Buna kalıcı çözüm bulunması şart.

 

“TARIM BİLE ZENGİNLERİN YAPACAĞI BİR HALE GELDİ”

Tarım politikaları yeniden gözen geçirilmeli. Şuan ki politikalar yanlış. Tarım bakanı buraya geldiğinde çiftçiyi ziyaret etmiyor, siyasileri ziyaret edip gidiyor. Vatandaş kime dert yanacak? Küçük çiftçiler zaten bitti. 3-5 dönüm tarlası olan neredeyse yok oldu çünkü çok zor durumda.

Yaşanan afetler ise bu durumun tuzu biberi oluyor. Bunun için çiftçilerimize destek verilmesi, yanında olunması gerekiyor. Tarım politikaları değiştirilerek ilaç mı verilecek, gübre mi verilecek ne ise belinlenmelidir.

Tarım bile zenginlerin yapacağı bir hale geldi. Bitirdiler tarımı. Başlıca geçim kaynağı tarım olan küçük işletmeler çok çok zor durumda” diye konuştu.

 

“BÜYÜK MARKETLER KÜÇÜK ESNAFI ÖLDÜRÜYOR”

Küçük esnafın durumunun da küçük ölçekli tarımsal üreticiden farklı olmadığını onların yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Değer, şöyle devam etti; “Esnaf da aynı şekilde hali perişan. Küçük esnafları da özellikle büyük marketler bitiriyor. Devlet babadır. Babalığını yapsın diye böyle denir. Devlet baba şuanda çocuklarını sahipsiz bırakıyor. Esnaflara sahip çıkmamız, yanında durmamız gerekiyor Borçlarını silebilir, ayakta tutmak için destek verilebilir. Her gün yeni bir büyük market zinciri açılıyor 50-100 metre arayla. Onlarda fiyatları kendileri yönlendiriyorlar.

Şuanda Mersin’de 100 ülkeden insan var. Burası bir dünya kenti oldu çünkü bir hoşgörü şehriyiz. Mersin’e çiftçiye, esnafa sahip çıkmak gerekiyor. Kavga zamanı değil, kucaklaşma, insanımıza sahip çıkma zamanı. Bumu yapmayanlar bıraksınlar, yapanların önünü açsınlar”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA