Mersinlilere organ bağışı çağrısı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersinlilere organ bağışı çağrısı



 

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, “Organ Bağışına Sen de Katıl" başlıklı bir proje başlattı. Mersin Kent Konseyi toplantı salonunda proje kapsamında; 24-31 Ekim Beden Bağışı Haftası ve 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında, "Organ Bağışına Sen de Katıl" panelinde, beden ve organ bağışının önemi ve nasıl yapıldığına ilişkin değerli bilgiler sunuldu.

Beden bağışının nitelikli tıp eğitimi ve nitelikli sağlık elemanlarının yetişmesi için çok önemli olduğu ve bağışlanan bedenlerin “Tıbbın sessiz öğreticileri” olarak anıldığı ve beden bağışlarının tıp fakültelerinin Anatomi Anabilim dallarına yapıldığı belirtildi.

 

BAĞIŞ İÇİN 2 DAKİKANIZI AYIRMANIZ YETERLİ

18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey kendi isteği ile bağışta bulunabilir. Eğer bir kişi organ bağışında bulunmak istiyorsa eğitim ve araştırma hastanelerine, organ nakli yapan tüm kamu ve özel hastanelerin organ nakil koordinatörlerine başvurabilir. Organ bağışı yapmak için iki şahit huzurunda bir form doldurulması yeterlidir. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi'nden kaydını sildirmesi yeterli.

 

ORGANLARINIZI BAĞIŞLADIĞINIZI AİLENİZLE PAYLAŞIN

Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabilir. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekir. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınmaktadır. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşmalıdır.

 

ORGAN BAĞIŞI TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANIR

Hastanelerdeki beyin ölümleri Türkiye’de Ulusal Koordinasyon Merkezi tarafından takip edilmektedir. Beyin ölümü kararı verildikten sonra kişinin ailesi ile hastanenin organ nakli koordinatörleri görüşmektedir. Organ bağışı yapıldıktan sonra organ nakil merkezlerindeki ekipler bu konudan haberdar olmaktadır. Dolayısıyla hiç kimsenin organ bağışı için zorlanması mümkün değildir. Organ bağışı süreci tamamen gönüllülük esasına dayalıdır.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA