Hediye Eroğlu
Mersin’in Tarsus İlçesi Kemalpaşa Mahallesi sakileri, bölgede faaliyet gösteren Sanayi Sitesi içindeki geri dönüşüm tesislerinin yaratığı hava kirliliğine karşı eylem yaptı.
Kemal Paşa Mahallesi kadınlarının Kemalpaşa Mahallesi Kardeşlik Parkı’nda organize ettiği ve çocukları ile birlikte gerçekleştirdiği eylemde, “Patronların çıkarları uğruna zehir solumak istemiyoruz” haykırışı yükseldi.
Fabrikadan çıkan gazların gösterildiği fotoğrafları taşıyan mahalle sakinleri alkışlarla kirliliğe tepki gösterdi.
“ORTAÇAĞ DÖNEMİNDEN KALMA YÖNTEMLERLE BERTARAFI KABUL ETMİYORUZ”
Daha sonra bölge halkı adına açıklama yapan Gizem Erkek, uzun bir süredir Kemal Paşa Sanayi Sitesi’ndeki geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliğine maruz kaldıklarını söyledi. Sanayi sitesindeki işletmelerin Çevre Kanunu’na aykırı bir şekilde kablo, araç lastiği ve diğer plastik atıkları yakarak bertaraf etiğini belirten Erkek, “En başta söylüyoruz. Biz geri dönüşüm firmalarına karşı değiliz. Elbette geri dönüşüm firmalarının sağladığı katma değer önemlidir. Ancak tehlikeli ve tehlikesiz atık niteliğindeki malzemeleri ortaçağ döneminden kalma yöntemlerle bertarafını kabul etmiyoruz.
“YAPTIĞIMIZ GİRİŞİMLERDE MAALESEF BİR NETİCE ALAMADIK”
Bertaraf işleminde ortaya çıkan zehirli duman ve gazlar çevreyi kirlettiği gibi başta çocuklarımızın ve yaşlılarımızın sağlığını etkiliyor. Söz konusu zehirli dumana maruz kalan çocuklarımızın ve yaşlılarımızın gözleri yanıyor ve nefes almakta güçlük yaşıyorlar. Bugüne kadar hem bireysel hem de muhtarlarımız tarafından Tarsus Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Valiliğine Bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nezdinde yaptığımız girişimlerde maalesef bir netice alamadık” dedi.
“HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”
Artık bu alanda susmak istemediklerini dile getiren Gizem Erkek, Kemalpaşa Mahallesi’nin kadınları olarak Ortaçağ’dan kalma bu geri dönüşüm firmalarına karşı hakların her alanda arayacaklarını duyurdu
5909 Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.
İlgili kanunun 8 maddesine göre de; Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.
Gaziantep Valiliği bu alanda ilgili birimlere yayınladığı genelge ile lastik yakarak havayı kirleten kişi ve işletmelere 402 bin TL para cezası uygulamaktadır.
Madde 11’e göre ise Atık geri kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerini kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve/veya tüzel kişiler, yönetmelikle belirlenen esaslar doğrultusunda, ürün standardı, ürünlerinin satışa uygunluğu ve piyasadaki denetimi ile ilgili izni, ilgili kurumlardan almak kaydı ile Bakanlıktan lisans almakla yükümlüdür.
BU İŞLETMELERİN LİSANSLARI VE RUHSATLARI VAR MI?
Buradan soruyoruz Kemal Paşa Sanayi Sitesi’nde plastik kablo ve araç lastiği atıklarını yakarak bertaraf eden işletmelerin gerekli lisansları ve ruhsatları var mıdır? İşletme aşamasında olan tabiri caizse geri dönüşüm algısı üzerine kurulan ama çevre açısından son derece tehlikeli olan merdiven altı işletmelerin tespiti yapılıp gerekli idari ve hukuki yaptırımlar uygulanmış mıdır? Bu işletmeler belediyelerden nasıl ruhsat almaktadırlar? Verilen ruhsatlar zaman içerisinde denetlenip gerekli iş ve işlemler tabi tutuluyorlar mı?
Mahalli Çevre Kurulu kararı ile de çevre ve hava kirliliğine neden olup insan sağlığını tehdit edecek her türlü kimyasal atığın (plastik, araç lastiği vb.) yakılması yasaktır. Bu maddeleri ihlal eden bölgemizdeki geri dönüşüm firmaları hakkında neden işlem yapılmıyor? Buradan bir kez daha soruyoruz.
NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEKSİNİZ?
Bölgemizdeki geri dönüşüm firmaları muhtarlarımızın etkili girişimleriyle yakma işlemlerini artık gündüz yapmamaktadır. Ancak hava karardığında mahallemiz yine zehirli gaz ve dumanla dolmaktadır. Bölgemizdeki sorunların çözümü için Buradan denetim işlemlerini hakkıyla yapmayan Tarsus Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sesleniyoruz. Ne zaman harekete geçeceksiniz?
Kemalpaşa Sanayi Sitesi’ndeki denetimlerinizi artırın. Geri dönüşüm firmalarının kimyasal atıklarını yaktığı bölgeler bellidir. Sanayi sitesi içerisindeki belirli noktalara güvenlik kameraları takılsın. Çevreyi kirleten kimse hem bireysel hem de işletme olarak gerekli cezaları alsın.
“HESABINI VEREBİLECEKLER Mİ?”
Tüm dünya sıfır atık ve sıfır karbon hedefiyle politikalar yürütüyor. Avrupa Birliği 2025 yılında Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında karbon salınım oranları yüksek ülkelerde yüksek gümrük vergileri almaya başlayacak. Buradan soruyoruz bölgemizdeki geri dönüşüm işletmeleri, ülkemizden Avrupa’ya ihracat yapan firmaların, yüksek karbon emisyon oranları nedeniyle karşılaşacakları yüksek gümrük vergilerinin hesabını verebilecekler mi?
İhracat olmazsa ülke ekonomimizin nasıl bir hal alacağını 15 yaşındaki çocuk bile iyi biliyor. Daha fazla geç olmadan bölgemizdeki geri dönüşüm firmalarının yarattığı çevre tahribatı ve hava kirliliğinin önlenmesini, gerekli idari ve hukuki işlemlerinin yapılmasını ve atıkların ilgili mevzuat ve yöntemlerle akredite belgeli tesislerde bertarafının sağlanmasını talep ediyoruz. Tarsus bizim Kemalpaşa bizim. Herkes komşuluğunu hakkı ile yaparsa bölgemizin kalkınmasına en önemli desteği başta bizler veririz” diye konuştu.