Hasan Küçük
Turfanda olarak çıktığı dönemde 15-20 TL'ye alıcı bulan şeftali fiyatlarının dip yaparak meysulukların 2-25 TL'ye sofralıkların ise 3 liraya kadar düşmesi çiftçiyi perişan etti. Aynı zamanda hem sorfalık hem de sumalık üzümün 2-2,5 liraya kadar gerilemesi çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin'de 400 bin ton civarında şeftali üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
İlde önemli yer tutan şeftali üreticisinin fiyatların düşmesi nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadığını anlatan Yılmaz, "İnsanlar fiyatların düşük olmasına nedeniyle toplama maliyetleri kurtarmayacağı için şeftali ağacının başına çıkmış silkeler hale gelmiş. Çaresizliklet sallayıp dibine döküyor. Toplayıp kasalara dolduruyor" dedi.
Turfanda olarak çıktığında 15-20 TL'ye satılan şeftalinin şu anda sofralık olanlarının fiyatının 3 liraya, meysulukların ise 2,75 TL'den 2.25 TL'ye düşürüldüğünü anlatan Yılmaz, "Piyasa tam çöktü. Kurtarmıyor. Bunun 4 TL üretim maliyeti var. Bunu çitftçi 3,5-4 Tl'ye üzeriyor. Şu anda zararına satış yapılıyor. İmkanı olup ürünü hale getirip satarsa üretici biraz kurtarıyor. Ancak dalında 3 liraya kurtarması imkansız" şeklinde konuştu. . Turfanda bitip normal meyve çıktıktan sonra fiyatlar sürekli düşmesinin üreticiyi zor durumda bıraktığını anlatan "Çiftçi çaresiz, durum kötü" şeklinde konuştu.
Üzüm pisayasının şeftaliden de önce çöktüğünü vurgulayan Yılmaz, "Üzümün üretim maliyeti 4 TL olmasına rağmen hem sumalık hem sofralık üzümü dalında 2-2,5 TL'ye alıyorlar. Çitfçinin elinden tutan yok" ifadelerini kullandı.
Çiftçinin artan üretim maliyetleri ve düşük ürün fiyatları yanında bir taraftan da kuraklıkla boğuştuğunu anlatan Yılmaz, "Bölgede bahardan beri yağış yok. Bu durum önümüzdeki yıllarda rekolte kaybına neden olabilir" diye konuştu.