MUZDA REKOLTE ENDİŞESİ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

MUZDA REKOLTE ENDİŞESİ



 

Hasan Küçük

Muz üretiminde gübre kullanımı, fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 400-600 oranında artması nedeniyle yüzde 60 azaldı. Üreticiler fenni gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle alternatif olarak hayvan gübresi kullanmak istedi, üretiminin kısıtlı olmaması onu da bulamayan çiftçi gübreyi yüzde 60 azalttı. Gübre kullanımının düşmesi nedeniyle bu üretiminde geçen yıl 1 milyon tona ulaşan rekoltenin yüzde 20 azalması bekleniyor.

Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, geçen yıl üreticinin 6-7 liraya ürettiği muzu  4-5 liraya satabildiğini söyledi. Bu tedirginlikten  ve gübre fiyatlarının yüzde 400-600 civarında artması nedeniyle bu yıl yüzde 60 oranında gübre kullanamadığını ifade eden Gümüş, “Bu durum  verim düşüklüğüne sebebiyet verecek. Sadece bu değil üretici artan gübre fiyatlarının yanında mazot, ilaç var ve diğer girdilerin artması var. Çiftçi hepsinden dolayı endişe yaşadı. Çiftçinin yaşadığı sıkıntı sadece muzda verim düşüklüğü değil, verim düşüklüğü olacak ama diğer ürünlerin üretilememesi nedeniyle de sıkıntı yaşanacak”  şeklinde konuştu.

 

“HAVZA ÇALIŞMASI YAPILSIN”

Sadece gübreleme değil havza çalışması yapılamaması nedeniyle de rekolte sorunu yaşanacağını vurgulayan Gümüş, “Biz uzun süredir muzda havza çalışması yapılsın önüne gelen önüne geldiği yere muz ekmesin diyorduk. Bu dediğimizde haklılığımız ortaya çıktı. İklim değişikliği nedeniyle yüksek kesimlerde yetiştirilmemesi gereken yüksek kesimlere ekildiği için geçen kış zarar gördü. Ziraat Odaları tarafından 6 yıldır bu havza çalışması yapılması konusu sürekli uyarıldı. Eğer havza çalışması yapılsa idi şu anda don nedeniyle zarar gören üreticilerimiz zarar görmeyecekti. Çünkü bu insanlara muz ekimi önerilmeyecekti. Bu sene meyve verecek ağaçlar ağaçlar soğukta darbelendiği için verim alınamayacak. Bu durumunda rekolte düşüşünde etkisi olacak” dedi.

 

“HAYVANCILIK BİTTİ HAYVAN GÜBRESİ DE KULLANAMIYORUZ”

Türkiye muz üretiminin yüzde 100’ünü  karşılamalarına rağmen ithalatın devam etmesine bir anlam veremediklerini vurgulayan Gümüş şunları söyledi: “Fenni gübrenin yanında hayvan gübresi de çok pahalı. Hayvancılık olsa hayvan gübresi ucuz olacak ta hayvancılıkta bitti. Hayvan gübresi olsa zaten fenni gübreyi kullanmayız. Hayvancılık bitmese idi belki muzculuk bu kadar etkilenmezdi ama hayvancılık bitince hepsi birbirini tetikliyor. Bunun yanında enerji fiyatları arttı. Bu nedenle şu an çiftçi serasına eski gibi su veremiyor. Çünkü enerjinin yanına varılamıyor. Eskiden tarımda kullanılan enerjinin fiyatı meskende kullanılan enerjinin yüzde 50’sinin altında idi. Özelleştirmeden sonra enerji fiyatını meskenin üzerine çıkardılar. Meskenin üzerine çıkmasının ardından birde sürekli artması nedeniyle vatandaş küsüyor”

Muzda 12 ay süren hasat yapılırken yoğunluğun Eylül-Ekim ayı sonrası başladığını belirten Gümüş, muzun şu anda maliyeti olan 8-10 liradan alıcı bulduğunu kaydetti. 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA