Hasan Küçük
Mersin’de Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48’incı yıl dönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı. İl protokolünün katıldığı Cumhuriyet Alanındaki törende Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Öğrenciler tarafından şiirler okundu.
Günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığından Deniz Yüzbaşı Yusuf Baskın, Bugün Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın can ve mal güvenliği ile uluslar arası anlaşmalardan doğan haklarını korumak maksadıyla gerçekleştirdiği Baskın harekatının 48. Yıl dönümünü kutlamak ve bu uğurda canlarını veren kahraman şehitleri ve gazileri anmak için toplandıkları belirtti. Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili bilgi veren Baskın, Kıbrıs Barış Harekatında Türk askerinin gerçekleştirdiği kahramanlık sonrası Kıbrıs’ın nasıl geri alındığın anlattı.
“MUTLULUK VE ONUR DUYUYORUM”
KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli ise “Bağımsızlık meşalesini yakan "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın" 48. yıldönümünü, Harekâtın başlangıç noktası olan Mersin'de, bir kez daha, sizlerle birlikte kutlamaktan büyük mutluluk ve onur duymaktayım” dedi.
Konuşmasında şiir okuyarak başlayan Mendeli, “Bu katliamlarda şehit olan, 80'lik Mehmet Emin Amcalar, Mustafa Koççini'ler, Binbaşı Nihat İlhan’in eşi Mürüvvet Hanım ve çocukları bizim ailemiz, bizim kanımızdır. Bizler ailelerimizi ve dökülen kanlarımızı unutmadık! Unutmayacağız!” şeklinde konuştu.
1974 yılında ENOSİS’i gerçekleştirmek amacıyla harekete geçen Rumların karşılarında Anavatan ile onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü'nü bulacaklarını hesaba katmadığını anlatan Mendeli “20 Temmuz sabahı, harekata katılan askerlerimiz, şehitlik ve gazilik mertebesine erişirken, Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuşmuş. Yunanistan'daki cunta yönetimine son verilmiş, adada, barış, huzur ve güven ortamı sağlanmıştır. İkinci harekâtla tesis edilen iki kesimlilik sayesinde ise önce Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 1983 itibarıyla da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur” dedi.
Adadaki çözümsüzlüğün de yegâne nedeninin yıllarca uluslararası camia tarafından şımartılan Rum-Yunan ikilisi olduğunu vurgulayan Mendeli, “1960'lı yılların başından, Kıbrıs Barış Harekâtı'na kadar geçen sürede, EOKA zihniyetinin, Kıbrıslı Türkleri hedef alan kanlı saldırıları, köy baskınları ve Lefkoşa Kumsal olayları, tarihe kara birer leke olarak kazınmıştır” ifadelerini kullandı.
“İNANDIĞIMIZ YOLDAN DÖNMEYECEĞİZ”
Zulüm ve baskı ne kadar büyük olursa olsun inandıkları yoldan asla dönmeyeceklerini tüm dünyaya kanıtladıklarını vurgulayan Mendeli şöyle devam etti: "Kıbrıs Türk halkı, 1968'den beri çözüm yolunda üzerine düşeni iyi niyetle yapmış olmasına rağmen, federasyon temelinde sürdürülen müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Kıbrıs Türk tarafının 54 yıldır devam eden bu görüşmelere bir 54 yıl daha tahammül etmesi mümkün değildir. Rum-Yunan ikilisinin, papazlara ağır silah eğitimleri verme çabaları, terör örgütlerine ofis açmaları, gayrı askeri statüdeki adaları silahlandırmaya çalışmaları, samimiyetsizliklerini ve hala daha tarihten ders almadıklarını göstermektedir. Tüm bunlar beyhude çabalardır. Ortada bir gerçek vardır. O da Kıbrıs'ta diniyle, diliyle, kültürüyle farklı, eşitlik temelinde, işbirliği öngören koşullarda gerçekleşebilir."
Tören Erdemli Belediyesi Kadın Mehteran Takımı ile Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından sona erdi.