Hasan Küçük
Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) kuruluşunun üzerinden henüz birkaç ay geçmeden kent protokolüne yaptığı ziyaretlerin ardından sosyal medya ve vatandaşlarla yapılan direk görüşmeler sonunda ilçenin sorunlarını içeren bir rapor hazırladı. Kentin acil çözüm bekleyen sorunları 28 kalemde toplandı. Sorunların çözülmesine yönelik eylem planlarının takipçisi olunacağı vurgulanarak “Süreçlerin takipçisiyiz” denildi.
Aydıncık’ın sorunlarını içeren raporun ilk maddesinde kentin imar sorunu yer aldı. İmar sorununun çözümlenememesi, kıyı kenar çizgisi belirsizliği, hazine ve orman arazisi ihtilaflarının ortadan kaldırılamaması, imarlı ifraz yapılmış arsalara dahi inşaat ruhsatı alınamaması, konutların yetersiz oluşu, kiraların yüksek olması ve nükleer santral ve yüksekokul açılması gibi konuların sorunları daha da artacağı endişesine dikkat çekildi.
“KANALİZASYON ALT YAPISI YOK”
İlçede kanalizasyon altyapısının olmadığına vurgu yapılırken içme suyunun her zaman içilebilir olmadığı, altyapısının yeterli olmaması nedeniyle içme suyu arıtma sisteminin yetersiz olduğu kaydedildi.
Elektrik kesintilerinin çok sık yaşandığı belirtilen raporda “Buna rağmen elektrik altyapı değişimi yapılmamaktadır. Tarım sulama birim ücretinin yüksektir, alternatif çözümler devreye alınamamaktadır. Sulama kanalı ve tarım sulama altyapısı uygun değil, yağmur suyu drenaj sistemi ise yeterli değil” denildi.
Şehirlerarası D-400 karayolu dışında İlçe merkezi yolunun yeterli olmaması nedeniyle şehiriçi trafiğinin güvenli olmadığı vurgulanan raporda, “Kent içi yolların gerekli nitelikte olmaması, açılması gereken ana ve ara yolların açılmaması olanlarının da niteliğinin yeterli olmaması, yaya kaldırımlarının, tali/yan yolların, güvenlik şeritlerinin, otoparkların yetersiz oluşu, kaldırımlara dizilen araçlar, hız yapan kamyon, tır, arabalar için önlem alınmaması, kentin plaj otoparklarının kamyon ve tırlarca işgal edilmesi, Aydıncık ile şehir merkezi dışındaki mahalle yollarının uygun olmaması, Şehiriçi toplu taşımanın yetersiz oluşu, Belediye otobüsü ring seferlerinin Silifke Anamur olarak bağlanmamasının ulaşımda sorun oluşturduğuna dikkat çekilerek şehirler arası yol yapımının verimli araziler üzerine alındığı iddialarına yer verildi.
“OTOGAR YOK”
Raporda şehrin otogarının ve sanayi sitesinin olmadığına yer verilirken Aydıncık Meslek Yüksekokulunun bir türlü faaliyete geçmemesi ile yat limanının yeterince çevresel etki değerlendirilmesi yapılmadan yapılmasının kumsal ve kıyıların taşlarla kaplanmasına neden olduğu ifade edilerek ilçenin diğer sorunları işe şöyle: “Sinekle mücadele yetersiz. Sera atıklarının bertaraf edilmesine yönelik sağlıklı bir çözüm üretilmemesi nedeniyle ateş yakılması sonucu oluşan tehlikeli hava kirliliği, ilaç ambalaj atıklarının ise usulüne uygun imha edilmemesi hatta yakılması havadan zehir solunmasına neden oluyor. Kent geneli ve özellikle plaj, deniz seyir alanları ve diğer toplu kullanım alanlarının temizliğinin yeterli düzeyde değil. Vatandaşlar da çevreyi kirletmeme konusunda gerekli duyarlılığı göstermemekte. Gençlerin boş zamanlarını değerlendirebileceği sosyal hizmet donatı alanlarının yeterli değil. Acil durum planları yetersiz. Kentin tarihi ve kültürel değerlerinin korunarak kentin fiziksel kültürel ve sosyal dönüşümünü gerçekleştirmek için geleceğe yönelik bir planı yok. Aydıncık Kent Konseyi etkin ve verimli bir şekilde çalışmamakta.
“KENT SAKİNLERİ YETERİNCE SÖZ HAKKINA SAHİP DEĞİL”
Kaliteli ve yaşanabilir bir kent oluşturulmasına yönelik Aydıncık'ın kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, kamu kaynaklarının etkili ve yerinde kullanımı ve gözetimi konularında kent sakinleri yeterince söz hakkına sahip değil. Aydıncık'ın doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri yeterince tanıtılamıyor. Aynalıgöl/Gilindire mağarası gibi bir değerin kentin tanıtımına entegre edilememesi, arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan tarihi miras turizme kazandırılamamakta. Gilindire mağarasına tepeden delik açılmasına ilişkin gereklilik ve özen konusunda kuşkular var. Soğuksu çayına gerekli önem verilmemekte. Uygun düzenlemelerle halkın daha fazla yararlanabileceği hale getirilmeli. Giyinme, duş alma, wc bulunmuyor. Kent Plajları dışındaki yerlerden denize girişler için düzenleme yapılmalı.”
“PLAJLAR ZAMANINDA SEZONA HAZIRLANMIYOR”
Raporda plajların zamanında yaz sezonuna hazırlanmadığına vurgu yapılırken kumsal temizliğinin usulüne uygun yapılmaması, İncekum piknik alanının düzenlenmesi ve bakımı ile park yeri yolunun ıslah edilmemesi, Tekne ve yat indirme rampasının olmaması, Şehir içindeki ve plajlardaki wc'lerin düzenli temizlenmemesi, hatta bazı dönemler kilitlenmesi, bazılarının sifonunun olmaması gibi konulara dikkat çekildi.
Raporda yer alan diğer sorunlar ise şöyle: Üreticilerin bilgilendirilmesi ve ürünlerin daha kaliteli üretilmesi ve paketlemesi gibi konularda ihracatçıyı çekebilecek uygulamaların ortaya konulamaması nedeniyle çiftçinin emeği korunamamaktadır. Maliyetlerin düşürülememesi, kentte fidecilik sektörü, toprak analiz laboratuarının olmaması, katma değeri yüksek meyve sebze teşvikinin olmaması ya da uygulamaya sokulamaması önemli bir sorundur.
“DEVLET HASTANESİ YETERSİZ”
Yangından sonra kesim, ağaç dikimi konularında ne derece hızlı ve uygun uygulamalar olduğu konusunda vatandaşın yeterince bilgilendirilmemekte bu nedenle oluşan kaygılar giderilmemektedir.
Devlet hastanesi altyapısı ve uzmanlık dalları yetersizdir. Vatandaşlarımız tedavi için genelde Silifke ve Anamur'a gitmek zorunda kalmakta. Sokak hayvanları için yeterli çalışma yapılmamakta. Cam, kutu, şise atıkları için kentin çeşitli alanlarında yeterli kumbara bulunmamakta.