KONTEYNER LİMANI’NIN MERSİN’E YAPILMASI İSABETLİ OLUR! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

KONTEYNER LİMANI’NIN MERSİN’E YAPILMASI İSABETLİ OLUR!



 

Haber Merkezi

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iş insanları ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya geldi. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Olcay Kılavuz, Baki Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu, Melis Üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda Bakan Muş, iş insanlarının sorunlarını ve taleplerini dinledi. Toplantıda beklenen Mersin Ana Konteyner Liman yatırımından nohut ihracatının yasaklanması ve Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntılar gibi birçok konu ele alındı.

 

“ANA KONTEYNER LİMANININ ADRESİ MERSİN”

Toplantının moderatörlüğünü yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyasını temsilen ilk sözü alarak talepleri aktardı. İlk olarak Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı yatırımına değinen Kızıltan, 29 Ekim’de tamamlanacak olan bu yatırımın uluslararası uçuşların yapıldığı bir HUB’a dönüşmesi için destek istedi.

Mersin ve hinterlandının bir üretim bölgesi olduğunu kaydeden Kızıltan, havalimanına böyle bir özellik kazandırılmasının Mersin ve Adana’nın haricinde Hatay, Gaziantep, Konya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde olmak üzere tüm bölgeye katma değer sağlayacağını ifade etti.

Mersin’in dış ticaret kenti olduğunu hatırlatarak limancılık faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu dile getiren Kızıltan, şunları söyledi: “Doğu Akdeniz’de yapılacak ana konteyner limanının adresi Mersin. Mersin’in de bu limana acil ihtiyacı var. Bu limanın yapımına destek vermeniz bizim için çok değerlidir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konuyu teyit etmişti”.

 

“YABANCI FİRMALAR HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR”

Yabancı konteyner ve deniz taşımacılığı şirketlerinin çalışmalarına da değinen Kızıltan, bu konuda yaşanan sıkıntıları ise şöyle özetledi: “Yabancı konteyner ve deniz taşımacılık şirketleri daha önce acenteler aracılığıyla yaptıkları işleri dar mükellefiyet kapsamında artık kendileri yapıyorlar. Bu şirketlerin, şirket merkezleri yabancı ülkede olması nedeniyle, Türkiye’de dar mükellef olarak elde ettikleri navlun gelirleri Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesine göre vergilendirilmez. Ancak vergilenmeyecek kısım sadece deniz taşımacılığı gelirlerine isabet eden kısım olması gerekirken Türkiye’deki bütün lokal faaliyetleri de navlun geliri olarak göstererek vergi dışı bırakılmaktadır. Bu da Türk firmalar için haksız rekabet yaratmaktadır. Bu konuda bir inceleme başlatılması konuyu açıklığa kavuşturacaktır.

Rusya ile ticarette yaşanan ödeme sorununa da değinen Kızıltan, ruble ile ticarette yaşanan sıkıntıları aktararak çözüm için kamu bankalarının ruble ile işlem yapmalarının ihracatçıyı korumak anlamında önemli olduğunu savundu.

Ardından ana konteyner liman yatırımını değerlendiren Muş, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” dedi.

Toplantı perakende sektörü, hal, lojistik ve serbest bölgede yaşanan sorunların iletmesi ve Bakan Muş’un bu sorunlara verdiği yanıtlarla sona erdi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA