“ÇİFTÇİNİN YARASI BÜYÜK, MERHEM AZ” | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

“ÇİFTÇİNİN YARASI BÜYÜK, MERHEM AZ”



 

Haber Merkezi 

 

Mart ayında meydana gelen zirai don çiçeklenme dönemindeki sert çekirdekli meyvelere büyük zarar vermişti. Silifke’de İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından zirai donun etkili olan alanlarda yaptığı hasar tespit çalışmasının tamamlandığı bildirildi. Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, zirai dondan etkilenen çiftçinin durumu gazetemize değerlendirdi.

Silifke’de kayısı, badem, erik, şeftali gibi sert çekirdekli ürünleri zirai donun vurduğunu ifade eden Doygun, “Ürünler şu anda hasat edilmesi gerekiyordu ama çiçek açamadan ürünleri don vurdu. Bu nedenle tüketici şu anda sebzelerdeki olduğu gibi bu ürünleri de çok pahalı tüketecek” dedi.

Herkesin elinin üreticinin cebinde olduğunu vurgulayan Doygun, “KDV ödeyen üretici, katma değer yaratan üretici. Girdi fiyatları 3-4 kat arttı, ürün yetiştirmek kolay mı? Bir yandan ürünleri doğal afetler gibi nedenlerde don, dolu, fırtına vuruyor. Diğer yandan artan girdi maliyetleri var. Üreticiler çok büyük masraf etti. Limonu para etmediği için çürüttük. Dalında kaldı. Üretici ne yapsın. Sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise don nedeniyle ürün yok. Buradan da bir darbe yedik. Meyve vermedi diye ağaca bakmamazlık yapamıyorsun. Aynı şekilde masraflar devam edecek. TARSİM sigortası yaptırıyoruz oradan da bir tekme yiyoruz. Çiftçiyi hiç düşünen yok. Gıda da insanlar bir birini yiyecek. Allah esirgesin. Gıda zehiri bir gelirse bu pandemiden daha kötü. Olmayan gıda zehirdir. Mutfaklarda sıkıntı büyük” şeklinde konuştu.

 

“ARZ FAZLARI ÜRÜN YETİŞİRSE FİYATLAR NORMALE DÖNER”

Sebze meyve fiyatlarının normale dönmesinin arz fazlası ürün yetiştiği zaman mümkün olabileceğini anlatan Doygun, “Arz fazlası ürün yetiştirmek şu anda yetiştirmek mümkün değil. Çünkü üretici  ürünü pahalı üretiyor. Tarladaki ürünün fiyatı tüketiciye varıncaya kadar 3’e 5’e katlıyor. Çünkü akaryakıt pahalı, enerji pahalı. Üreticinin elinden çıktığı andan itibaren ürün 3-5 el değiştiriyor. Zaten üretici komisyoncudan para çekmiştir, komisyoncuya gebe olmuştur. Hem komisyoncuya hem tüccara borcu var ise gel işin içinden çık” ifadelerini kullandı.

Tüketicinin durumunu konuşulurken kimsenin çiftçinin halini sormadığını vurgulayan Doygun,

“Tüketen kesimde, üreten de biziz. Yakıtı, enerjiyi, ilacı, gübreyi alıp KDV ödeyen bizim. Ona göre yiyoruz. Giyiyoruz. Piyasayı hareketlendiren çiftçidir. Biz hem tüketici hem üreticiyiz. Bir yandan alırken KDV ödüyoruz. Satarken stopaj ödüyoruz” şeklinde konuştu.

Zirai don sonrası İlçe Tarım Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmaları tamamladığını belirten Doygun,

“Yaramız büyük. Yaramıza merhem olacağını sanmıyoruz. Hasar tespitinden çok bir umudumuz yok. 3-5 lira ile ne olacak. Devlet ne yapsın?” dedi.  

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA