AHBİB’İN İHRACATINI KIRMIZI MERCİMEK SIRTLADI | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AHBİB’İN İHRACATINI KIRMIZI MERCİMEK SIRTLADI



 

Haber Merkezi

 

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artışla 518,5 milyon dolar ihracata imza attıklarını açıkladı. Başkan Hüseyin Arslan, “2022 yılının Ocak-Mart ayları arasındaki bölge ihracatımızın lokomotif ürünü yüzde 24 pay ile kırmızı mercimek oldu.” dedi.

 

“EN ÇOK BAKLİYAT, PASTACILIK ÜRÜNLERİ VE BİTKİSEL YAĞ İHRAÇ ETTİK”

Yılın ilk çeyreğinde 569 bin 758 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren AHBİB’in bu dönemde 2,8 milyar dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 18 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan Arslan, “Birliğimiz, Ocak-Mart ayları arasında en çok bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlar ihraç etti. Bakliyat çeşitleri yüzde 133 artış ve 174,8 milyon dolar değer ile birinci, pastacılık ürünleri yüzde 10 artış ve 86,5 milyon dolar değer ile ikinci, bitkisel yağlar yüzde 93 artış ve 63,7 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde yüzde 178 artış ile 125 milyon dolar değere ulaşan kırmızı mercimek, bölge ihracatını sırtladı.” diye konuştu.

 

“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 82 ÜLKEDE İHRACATIMIZI ARTIRDIK”

Küresel lojistik maliyetlerdeki artışları Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlığı nedeniyle avantaja çeviren AHBİB’in ilk çeyrek ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Arslan, şunları söyledi: “2022 yılının Ocak-Mart ayları arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde Irak, yüzde 106 artış ve 122,6 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatımızda yüzde 24 payı olan Irak’ı yüzde 396 artış ve 45,1 milyon dolar değer ile Lübnan ve yüzde 3 azalışla 4,4 milyon dolar değer ile Suriye takip etti. 82 ülkede ihracat hacminde artışlar sağlayan Birliğimiz, en güçlü performansları Afganistan, Vietnam, Tunus, Suudi Arabistan, Slokavya,  Malta, Honduras, Jamaika ve Litvanya pazarlarında elde etti. Bu pazarlarda 18 kata varan oranlarda artışlar sağladık.”

 

‘ATIL TARIM ARAZİLERİNİ VE NADAS ALANLARINI ÜRETİME DÖNDÜRMEK ZORUNDAYIZ’

Sektörün gündemindeki en önemli konuların başında gıda arzında sorunlar yaşanmaması ve gıda enflasyonu ile mücadeleye katkı sağlanması olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, atıl durumdaki tarım arazilerinin ve nadas alanlarının üretime döndürülmesi için Cumhurbaşkanlığı katında alınan kararların ve yüzde 75’e kadar hibe olarak sağlanacak devlet desteklerinin olumlu yansımaları olacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde 31 milyon dekar nadas alanı bulunduğunu, 230 milyon dekarlık işlenen tarım arazisinin 20 milyon dekarlık kısmının da atıl durumda kaldığına dikkati çeken Başkan Arslan, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine ilişkin yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın üretimi artırarak ithalata bağımlılığın azaltılması açısından yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Halkımızın temel gıda maddeleri arasında yer alan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen bu projenin amacına ulaşabilmesi için çiftçilerimize uygulanacak başvuru şartları ve prosedürlerin basitleştirilmesini, rehberlik hizmetlerinin ücretsiz verilmesini bekliyoruz. Bu kararın arzu edilen etkiyi gösterebilmesi için en az 3-5 yıllık dönemde ara verilmeden uygulanmasının yerinde olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.  

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA