BÖLÜNEN KÖY YOK OLMAK İSTEMİYOR! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

BÖLÜNEN KÖY YOK OLMAK İSTEMİYOR!



 

Haber Merkezi

 

Antalya ve Mersin’in ortak köyü olan Anamur ilçesi Kaledran Mahallesi’ne yapılmak istenen kirli yatırımlara karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor.

Yörede hayata geçirilmek istenen mermer, taş ocakları ve balık çiftliklerine karşı halkı bilgilendirmek için harekete geçen çevreciler Kaledran’a çıkarma yaptı.

Gazeteci Yazar Yusuf Yavuz ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sebahat Aslan’ın katılımı ile; bölge halkını bilgilendirme amaçlı toplantı ve söyleşi düzenlendi.

Anıtlı Mahallesi Meydanı’nda yapılan toplantıya; CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, CHP Gazipaşa İlçe Başkanı Yavuz Demir, Vatan Partisi İlçe Başkanı Fikret Çalışkan ve yönetimi, CHP Gazipaşa Kadın Kolları Başkanı Neşe Bilgili Bakar, CHP önceki dönem ilçe başkanı Ömer Güven, Gazipaşa Hepimizin Platformu üyeleri, mahalle muhtarları, kooperatif ve oda temsilcileriyle birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“KORUYAMADIĞIMIZ VATAN OLSA NE OLUR OLMASA NE OLUR…”

Düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Yusuf Yavuz, Kaledran’da yaşayan üreticilerin zor şartlar altında üretim yaptığını belirtti. Yavuz, “Bu bölge, belki de dünyanın en zor şartlarda tarım yapılan yerlerin arasında bulunuyor. Burası bir Konya Ovası değil. Burada çiftçilik yapmak düz arazide makineyi çalıştırıp tarla sürmeye benzemez. Burada gördük ki, taşı taş üstüne koyarak, taşın üstüne toprak ilave ederek tarım alanları oluşturulmuş. Buranın insanı zor şartlarda adeta bir mucize yaratarak, üretim yapmaya çalışıyor. Sırtımızı yasladığımız bu coğrafyaya ne kadar sahip çıkarsak, burası bize vatan olarak kalacak. Onun haricinde, dağını, suyunu, toprağını, kuşunu, kurdunu koruyamadığın bir coğrafya vatan olsa ne olur, olmasa ne olur?.

 

“BURAYA SAHİP ÇIKARSAK GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKARIZ”

Mermer konusunda bize hep şunu söylüyorlar: ‘Dünyanın önemli mermer rezervlerine sahibiz, evet bu doğru. Ama tonunu 150-200 dolara satıyoruz. Bugün kuruyemişçiye gitseniz 1 kilo badem alsanız 200 TL ödersiniz. Özellikle bu bölgede üretilen tropikal meyveler var kilosu 250-300 TL olan. Bunlara yönelsek, ülke ekonomisine daha çok katkı olur. Dolayısıyla bizler bu alanı koruyamazsak, Gazipaşa’yı koruyamayız, Anamur’u koruyamayız. Çünkü burası, bir fermuar gibi iki kentin iki yakasını bir araya getiren değerli bir coğrafya. Burası içinde barındırdığı her şeyle özel bir coğrafya. Buraya sahip çıkarsak geleceğimize sahip çıkarız” ifadelerini kullandı.

 

“HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Örgütlü mücadelenin önemine değinen MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da, “Bizler, yıllarca birlikte mücadele etmenin çok kazanımlarını gördük. Bundan sonra da hep birlikte mücadele edeceğiz. Biz, yanlış politikalara topyekun karşı çıkmadıkça, bizim yaşam alanlarımıza saldırılar her geçen gün artacak. Bir gün mermer ocağı yapacaklar, bir gün tarım alanlarımızı gasp edecekler, dolayısıyla bu politikalara karşı çıkmamız gerekiyor. Doğamızı ve geleceğimizi korumak, çocuklarımıza yaşanacak bir çevre bırakmamız gerekiyor” diyerek mermer ocağına karşı çıktı. Aslan; ardından, Anamur ve Silifke arasında yer alan sahillere kurulması planlanan balık çiftlikleri hakkında halka bilgi verdi.

 

“ATALARIMIZDAN DEVRALDIĞIMIZ DOĞAMIZI ÇOCUKLARIMIZA BIRAKMAK DURUMUNDAYIZ”

Düzenlenen toplantıya katılan ve burada vatandaşlara hitap eden CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek de, “Burada, sizinle bu mücadelenin içinde olmaktan büyük onur ve gurur duydum. Bizler, atalarımızdan devraldığımız doğamızı, çevremizi, çocuklarımıza bırakmak durumundayız. Dünyanın önümüzdeki zamanlarda yaşayacağı en ağır sıkıntılardan biri iklim, biri de gıda olacak. Bizler, doğamıza ve çevremize sahip çıkamazsak, bu sorunu yaşayan ilk ülkelerden biri oluruz. Bunun için çevremizi ve doğamızı koruyacağız. Ona sahip çıkacağız. Her şeye para gözüyle bakılmaya başlandı. Bir Kızılderili atasözü vardır, şöyle der; “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğuna, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak.” Şimdi bu çok önemli, para yenmiyor. Biz eğer bu ülkede tarımı bitirirsek, doğayı bitirirsek, çevreyi bitirirsek, inanın çok yakında zamanda çok ciddi gıda sıkıntısı yaşayacağız. Ben mecliste buranın kesinlikle taş ocağı yapılmaması gereken bir cennet olduğunu söyledim. Bu cennete sizler sahip çıkarsanız ki, bu davanın sahibi sizsiniz. Size rağmen kimse buraya dokunmaz. Bizler, sizin arkanızda dimdik dururuz” dedi.

 

“MERMER OCAĞI AÇILMASINI İSTEMİYORUZ”

“Bölgemizde zorlanarak tarım yapıyoruz” diyen Anıtlı Mahallesi Muhtarı Sunay Aslan, “Bu mermer ocağı açılırsa tarımı yapamaz hale geleceğiz. Kesinlikle bölgemize mermer ocağı açılmasını istemiyoruz” dedi.

 

“BİZLER BURAYA TARIMSAL YATIRIMLAR YAPILMASINI BEKLİYORUZ”

Yakacık Mahalle Muhtarı Mustafa Yüksel, “Burası, tarımda Türkiye’nin gözbebeği. Buraya mermer ocağı ruhsatı verirken bir araştırma yaptılar mı, burası nasıl bir yer, ne yetişiyor, üreticiler burada ne üretiyor? Burası, tropikal meyve üretiminin üssü konumunda, avokado ve mango gibi onlarca çeşit tropikal meyvenin ilk yetiştirildiği yer burası. Biz burada mermer ocağı istemiyoruz. Tozun, toprağın içinde tarım biter. Bizler buraya tarımsal yatırımlar yapılmasını bekliyoruz” dedi.

 

“BÖYLE ÖNEMLİ BİR YERE MERMER OCAĞI AÇILMASINI İSTEMİYORUZ”

Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Güney Köy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı ise, “Biz çocukken okula giderken sosyal bilgiler kitabında buranın önemli bir iklime sahip olduğu, ılıman iklimiyle birçok tropikal meyvenin buraya uyum sağlayacağı bilgisi verildi. Bugün burada, onlarca çeşit tropikal meyve üretiliyor. Tarım konusunda böyle önemli bir yere mermer ocağı açılmasını istemiyoruz. Kendi mahalleme de taş ocağı açılacaktı. Sizin kadar destekçimiz de yoktu ama biz mahkeme kararı ile madencileri köyümüzden uzaklaştırdık. Biz madene karşı değiliz. Biz tropikal meyve üretiminin kalbine açılmak istenen mermer ocağına karşıyız. Bu tarz maden ocaklarının tarım alanlarından uzak yerlere açılmasını istoruz” şeklinde konuştu.

 

İMZA KAMPANYASI DÜZENLENDİ

Yapılan konuşmaların ardından, Gazipaşa’nın Yakacık, Anamur’un Anıtlı mahallelerini içine alan Kaledran’da yaklaşık 100 hektarlık alan için verilen mermer ocağı ruhsatının iptali için imza kampanyası başlatıldı. Anıtlı’da yapılan toplantıya katılan vatandaşlar, mermer ocağı ruhsatının iptali için imza kampanyasına destek verdiler.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA