“BALIK ÇİFTLİKLERİ DURDURULSUN” | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

“BALIK ÇİFTLİKLERİ DURDURULSUN”



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin sahillerinin son yıllarda kabusu haline gelen balık çiftliklerine karşı çevrecilerin mücadelesi yargıda önleri tıkanmasına rağmen durmuyor.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Dokuma ve Kültür Ürünlerini Geliştirme Derneği (DOKÜ-DER) tarafından sahillerde kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı Anamur ve Bozyazı’da halkın bilgilendirilmesi için sahaya inildi.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan ile DOKÜ-DER Başkanı Begüm Balcı ve dernek üyeleri Anamur ve Bozyazı’da halka broşür dağıtarak, soruları yanıtlayarak, bilgilendirme çalışması yaptılar.

Ayrıca balık çiftliklerine karşı Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta İmza Kampanyası da başlatıldı. Kampanya kapsamında Başkan Aslan ile Balcı, esnafa el ilanları dağıttı.

 

20 DAVA KAYBEDİLDİ

Sahaya inme gerekçelerini, bugüne kadar balık çiftliklerine karşı açtıkları 20’yi aşkın davayı Danıştay’a kadar taşımalarına rağmen kaybetmelerinin sonucu olarak açıklayan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Davaları kaybetmemiz üzerine, ‘halkı bilinçlendirirsek buralara balık çiftlikleri kurulmaz’ anlayışı ile yola çıktık. Anamur ve Bozyazı’da bilgilendirme çalışmaları için sahaya indik. Ayrıca Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta da İmza Kampanyası başlattık. Aydıncık, Anamur, Bozyazı’da hiç balık çiftliği kurulmadı. Ama Silifke sahillerinde çiftlikler var. Ve yenileri de kurulmak isteniyor” dedi.

 

“GDO’LU YEMLER KULLANILIYOR”

“Mersin denizinde, denizimizi kirleten ve deniz ekosistemine zarar veren balık çiftliklerini istemiyoruz” diyen Sabahat Aslan, “Balık çiftliklerinin kurulumuna izin veren kararlarınıza konu ÇED raporlarında da yazdığı gibi, kültür balıklarının üretiminde GDO’lu yemler, balıkların et verimini artırıcı çeşitli hormonlar ile hastalıklara karşı antibiyotikler dahil birçok ilaç ve kimyasal temizleyiciler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler, çeşitli ilaçlar ve kafeslerin temizliğinde kullanılan kimyasallarla birlikte balıkların dışkıları, zamanla zeminde birikerek dipteki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum, denizde yaşayıp, nesli tükenme tehdidi altında olan koruma altındaki Akdeniz Fokları ile deniz kaplumbağalarının yanı sıra sucul yaşama bağlı kara canlılarının ve doğal yetişen balıkların varlığını da tehdit etmektedir. Kafeslerin olduğu bölgede deniz yatağında biriken ve zamanla tortulaşan kimyasal ve dışkı içerikli atıklar, deniz ekosistemini bozup, denizel canlılığı yok etmektedir. Bunun yanında çiftliklerden yayılan kirlilik denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını, sucul yaşama bağlı kıyı canlılarının yaşamını tehdit etmekte, turizmi olumsuz biçimde etkilemektedir” şeklinde konuştu.

 

“BALIK ÇİFTLİKLERİ YERİNE RESİFLER KURULSUN”

Aslan, “Doğal balıkçılığı ve denizel yaşamı bitirip, denizimizi kirletecek, turizme zarar verecek, deniz ekosistemini ve sağlığımızı bozacak olan balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Mersin genelinde halkın karşı olduğu ve kamu yararı taşımayan, sadece birilerine rant sağlama amacıyla kurulacak olan balık çiftliklerine ilişkin projelerinin acilen durdurulmasını ve balık çiftlikleri yerine resifler kurulmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA