“İKİNCİ BİR DAVULTEPE OLAYI ANAMUR’DA YAŞANMASIN!” | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

“İKİNCİ BİR DAVULTEPE OLAYI ANAMUR’DA YAŞANMASIN!”



 

Haber Merkezi 

 

Mersin Büyükşehir Belediye meclisinin Mart ayı 2. oturumunda Anamur’da aralarında seralar arasında kalan bazı araziler ile zeytinliklerinde bulunduğu parçalar halindeki toplam 3 bin 340 dönüm tarım alanından çıkarılması teklifi itirazlara rağmen oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası eski yöneticisi Ali Cemal Aydoğdu mecliste oy çokluğu ile geçen karara tepki göstererek ikinci bir Davultepe Bahçeleri alayının Anamur'da yaşanacağı uyarısında bulundu. Belediye başkanları ve meclis üyelerini sağduyuya davet eden Aydoğdu, “Bu vahim bir karardır. Davultepe'de olduğu gibi yargıdan dönecektir” dedi.

 

“EZİCİ ÇOĞUNLUĞU SERA VE ZEYTİNLİK ALAN”

Toprak Koruma Kurulu kararlarının kamuoyundan gereksiz yere gizlendiği için konudan 14 Mart 2022 tarihinde yapılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısını izleyince haberinin olduğunu ifade eden Aydoğdu, “Anamur'da yapılan revizyon imar planında 344 hektar, yani 3 bin 440 dönümlük arazi imara açılacakmış. 81 dönüm hariç, arazinin ezici çoğunluğu sera, zeytinlik olan tarım toprağıdır. Konuyla ilgilenenler bilir. Tarım Arazileri yasa gereği koruma altındadır. Yasada, alternatif alan bulunmadığı, kamu yararı görülen yerlerde, İllerde kurulan Toprak Koruma Kurulları kararına göre imara izin verilebilir” şeklinde konuştu.

9 kişilik Mersin İl Toprak Koruma Kurulu üyelerinden 2’sinin hayır oyu verdiği bilgisini aldığını anlatan Aydoğdu, “Toprak Koruma Kurulu oy çokluğuyla tarım dışına çıkabilir kararı vermiş. Maalesef, Toprak Koruma Kurulu üyelerinin çoğunluğu bürokratlardan oluştuğu için çoğu zaman, uzman görüşlerini hiçe sayarak 'kamu yararı' adı altında tarım dışı kararı vermektedirler” diye konuştu.

 

“TOPRAK KORUMA KURULUNDAKİ 2 ÜYE NEDEN HAYIR DEDİĞİNİ AÇIKLAMALI”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nun Toprak Koruma Kurulu’nun bu kararını dayanak yaparak, kamu yararı kararını ilginç bir şekilde oy birliği ile aldığını belirten Aydoğdu şunları söyledi: “Ancak meclis toplantısında az sayıda üyenin karşı çıkması sonucu oy çokluğuyla imara açılmasına karar verilmiştir.  “Tarım toprağı hassasiyetimizi koruyoruz" deyip de Toprak Koruma Kurulunda MBB temsilcisi hangi yönde oy kullanmıştır? TMMOB Şehir Plancıları Odasının önceki dönemlerde il temsilciliği yapmış bir meclis üyesinin, "Biz bir hat çiziyoruz, hepsini kullanmayabiliriz, uygun olmayan yerleri Tarım Bakanlığı belki red kararı verebilir" demesini hayretle karşıladım. Bu bakanlık değil mi, Toprak Koruma Kurulu sekretaryalığını yapan? Karşı çıksa, Vali başkanlığında toplanan Toprak Koruma Kurulu bürokrat üyelerine “Evet” dedirtir mi? TMMOB üyesi duyarlı meclis üyeleri, bu konuda Toprak Koruma Kurulu üyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Temsilcisine hiç mi danışmazlar?  Onların da kamuoyuna, bu karara neden hayır oyu verdiklerini ilan etmelerini yararlı görmekteyim.

 

“DAVULTEPE’DEN DERS ÇIKARILMAMIŞ”

Anlaşılan, kimileri Davultepe Narenciye Bahçeleri olayından ders çıkarmamış. Büyükşehir meclisinde bu karara karşı az sayıda da olsa, tarım topraklarının önemine vurgu yapan konuşma yapmış ve hayır oyu veren meclis üyelerine teşekkür ederim. Bu konuda duyarlı kurum, kuruluş ve kişileri harekete geçmeye davet ediyorum.”

 

MERÇED DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan ise tarım alanlarının imara açılmasını kabul edilemez bulduklarını söyledi. Küresel iklim krizinin tarım alanlarını yok ettiği günümüzde yetkililerin her fırsatta tarım alanlarının korunmasından ve gıda krizinin kapıda olduğundan bahsettiğini ifade eden Aslan, “Tarım alanlarımız betonlaşmaması gerekiyor. Ancak böyle bir kararla Anamur’da tarım alanları imara açılarak buralar betonlaşacak. Biz betonlaşmanın önüne geçmek için önce itirazımızı yapacağız. Sonuç alamadığımız takdirde dava açacağız”dedi.

 

DAVULTEPE’DE NE OLMUŞTU?

Mersin Büyükşehir Belediye meclisi Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’nde narenciye ağaçları bulunan 420 dönüm arazinin üzerine sanayi sitesi yapımı için onay vermiş bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı acele kamulaştırma kararı almıştı. Yöredeki 71 çiftçi ise Danıştay 6. Dairesi’ne açtıkları davada Küçük Sanayi Sitesi yapımı için Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği acele kamulaştırma kararını iptal ettirmişti.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA