Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mart Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.
Gazetecilerin yine arka sıralarda oturtularak salon içerisindeki çalışma alanının kısıtlandığı toplantıda, yaklaşık 10 bin sakinin yaşadığı ve 7 ben seçmenin bulunduğu 100 yıllık Karaduvar’ın petrol dolum tesisleri sonrası depo ve tır parkı ile kuşatılmasına tepki geldi.
Belediye meclisinde bölgeye yönelik imar planları yeterli ölçüde tartışılmadan kabul edilirken, çözüm olarak ‘ileride düzeltiriz denilerek gün kurtarılmaya çalışıyor!
KARADUVAR’I CHP’Lİ YILDIZ GÜNDEME TAŞIDI
Karaduvar sakinlerinin tepkilerini meclise taşıyan CHP’li Melis üyesi Abdurrahman Yıldız oldu. Bölgeye yönelik 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı düzenlenmesine ilişkin teklifi görüşmelerinin yeterli ölçüde tartışılmadan komisyonlarda kabul edilmesini eleştiren Yıldız, oysa mahalle sakinlerinin yıllardır sorunlarına çözüm beklediğini dile getirdi.
Söz konusu imar planı düzenlemesinin çok geniş bir alanı kapsadığını “Akdeniz’den Toroslar’a kadar” diyerek, dile getiren Yıldız, ancak kendisinin düzenlemeye ilişkin kaygısı olduğunu belirtti.
Son 20 yıldır petrol dolum tesisleri ile kuşatılan Karavudar’ın son 10 yıldır da tır garajları, depolama sahaları başta olmak üzere Mersin Limanı’na yönelik lojistik faaliyet yürüten firmaların saldırısı altında olduğunu dile getiren Yıldız, bölgenin yaşanmaz bir hale geldiğini vurguladı.
DAMLARDAN KONTEYNERLER YÜKSELİYOR
CHP’li Yıldız, “Benim bir kısım kaygılarım var planın güney kısmında kalan Karaduvar’ın batısında kalan bölgeye ilişkin. Çekincelerim var. Çünkü plan çok hızlı geçti, çok fazla görüşme şansımız olmadı. Oysa tartışmaların yapılmasında fayda vardı. Karaduvar kısmıyla ilgili yeni imar planı yapıldığına göre oradaki çok sayıdaki depo ruhsatsız faaliyet gösteriyor. Mahalleli de çok endişeli ki burası binlerce insanın yaşadığı bir yer. Son yıllarda çok sayıda depo yapıldı. Bölgede yaşayan insanlar rahatsız. Çünkü bu faaliyetler yüzünden her gün bölgeye yüzlerce tır girip çıkıyor. Bu kadar yoğun trafiğin olması insanlarda huzursuzluk yaratıyor. Neredeyse insanların damlarında konteynerler yükseliyor.
EVLER ÇATLIYOR
Boş bulunan alanlar lojistik depolama alanı haline getirilmeye çalışıyor. İnsanların yaşadığı alanlardan geçilerek yapılıyor buralar. Evler de yollara da çok büyük zarar veriliyor. Bu mahallede çok fazla ev çatlamış durumda. Evler ve konteynerler iç içe geçmiş durumda ve bu faaliyet 7/24 devam ediyor. Gürültü kirliliği yaşanıyor. Yaşam kalitesini çok aşağı çeken bir unsur haline gelmiş durumda lojistik depolar yani kaçak depolar. Son 10 yılda bölgeye tebelleş olan bir sorun. Bu plan tekrar görüşülmeli.
Yukarıda binlerce dönüm arazi tahsis ettik. Bu depoların buralara taşınması gereken bir durumumuz olmalı. Orada kurulmuş binlerce evleri taşıma imkanımız olmadığına göre ki bunlar 100 yıllık mahalledeki yapılar, depolar taşınmalıdır” dedi.
SONRA DÜZELTİLEBİLİR..!
MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat, 1/1000 bin ölçekli uygulama imar planı yapılacağı zaman hassasiyetin dikkate alınabileceğini söyleyerek, konunun hızlıca görüşülmesini savunmaya çalıştı. Tat, “Komisyondan da oy birliğiyle karar aldık planla ilgili. Tekrar binlik geldiğinde çekinceler varsa tekrar tartışırız” dedi.
CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, söz konusu imar planı düzenlemesine ilişkin yasal bir itiraz süresi olduğunu söyleyerek, “Ortaya koyduğunuz çekinceler haklı olabilir. Düzeltme imkanı var. Detay çalışma zaten uygulama planlarında yani 1/1000’lik planlarda olacak. Bu çekinceleri giderme şansımız var” dedi.
“LOJİSTİK ALANLAR TAŞINMALI”
Abdurrahman Yıldız ise 2 ve 3. etapta Akdeniz’de çok büyük depolama alanları belirlendiğini tekrar ederek, söz konusu lojistiksahaların buralara taşınması gerektiğini tekrarladı.
Müzakereler sonrası bölgeye yönelik 5 bin ölçekli imar düzenlemesi teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.