AFET MAĞDURU ÇİFTÇİYE YARDIM YAPILACAK MI? | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AFET MAĞDURU ÇİFTÇİYE YARDIM YAPILACAK MI?



 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Antalya ve Mersin'de sel hortum ve don sebebiyle zarar gören çiftçileri TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Turan, önergesinde şunları söyledi: “Antalya’da son beş gündür etkili olan yağışlı ve fırtınalı hava sellere yol açmış ve hortum sebebiyle tarım alanları zarar görmüştür. Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçelerinde, yağışların ardından Köprüçay ve Manavgat ırmakları ile Karpuzçay Deresi'nin taşması sonucu çok sayıda sera ve narenciye bahçelerini su basmıştır. Serik ilçesinde taşan dereler çevredeki seraları göle çevirmiştir. Kadriye ve Eminceler Mahallesinde kurulu 55 dekarlık çilek serası şiddetli yağış ve fırtınanın etkisi ile sular altında kalmıştır. Öte yandan Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesinden geçen hortum ise seraların üzerinden geçerek hem naylonları yırtmış hem de sera demirlerini eğmiştir. Bükülen demirler yağışla birlikte çökmüştür. Alanya'da da aşırı yağış nedeniyle sera ve tarım arazileri su altında kalırken, Konyaaltı ilçesinin Hacısekililer Mahallesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle bazı seralarda hasar oluşurken, bazı bahçelerde de meyve ağaçları zarar görmüştür.

 

MERSİN’DE DON ÜRÜNLERİ VURDU

Öte yandan, Mersin’in yüksek kesimlerinde karın, kıyı kesimlerinde ise yağmurun etkili olması sebebiyle meydana gelen don sebebiyle seralardaki muz, domates, kabak, biber ve salatalık gibi ürünler zarar görmüştür. Merkez Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi'nde yoğunlukla sera üretimi yapan çiftçilerin daha yeni yeni ürün almaya başladığı kabak, biber, domates, patlıcan, salatalık gibi sebzeler, yeşillikler ve muz sıfırın altında 6-7 derecelere kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle zarar görmüştür.

 

HASAR TESPİTTEKİ DESTEK AYRINTISINA DİKKAT

Seçim bölgem Mersin’de çiftçilerin bana aktardığına göre; 150-200 arası üreticinin don ve soğuk zararı ile ilgili hasar tespit talepleri vardır. Üreticiler, yaklaşık 500/600 dekarlık örtüaltı üretim alanında ortalama yüzde 50 civarında hasar olduğunu ifade etmektedir. Üreticiler, hasar tespit çalışmasında hasar oranı yüzde 30’un üzerinde olduğu zaman üreticinin varsa bir borcu, faiziyle birlikte 1 yıl boyunca ertelendiğini belirtmektedir. Banka kredi borcu olmayan üreticilere ise herhangi bir yardım yapılmamaktadır. Her iki durumda da üreticiler kendi zararını kendi karşılamaktadır.”

 

YARDIM YAPILACAK MI?

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Sel, hortum ve don sebebiyle zarar gören üreticilere Bakanlık hangi oranda bir nakdi yardım yapacaktır?

Bakanlığınız, zarar gören çiftçilerin banka kredi borçlarını faizsiz ve süresiz bir şekilde erteleyecek midir?

Bakanlığınız yukarıda bahsedilen tarım alanlarında hasar tespit çalışması yaptıysa sonuçları nedir?

Bakanlığınız; sel, hortum, don, kuraklık, vb. doğal afetler karşısında zarara uğrayan, banka kredi borcu olan ve olmayan çiftçilerin tüm zararlarının devlet tarafından karşılanması için bir çalışma yapmakta mıdır?”

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA