Hediye Eroğlu
Sayıştay raporuna göre Türkiye’de 138 bini aşkın öğretmen açığı bulunurken 85 bin sözleşmeli öğretmen görev yapıyor. Öğretmen açığını gidermek için eğitimcilerin taleplerine kulak tıkanırken, atanamayan öğretmen sayısı günden güne artıyor.
Türkiye genlinde 140 bine, Mersin’de ise 5 bine yakın öğretmen açığı bulunurken, son yapılan 15 bin kişilik atama tepki çekti.
“15 BİN ATAMA İLE BU İŞ YÜRÜMEZ”
Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen sözleşmeli öğretmen atamalarını değerlendirdi. 15 bin öğretmen atamasının çok az ve komik bir rakam olduğunu ifade eden Tekin, “Asıl sorunun büyüğü eğitim öğretimin ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerle idare edilmeye çalışılması ve götürülmeye çalışmaları. Bu şekilde kamuoyunu oyalamak için yapılan 15 bin öğretmen atamaları ile bu iş yürümez” dedi.
“STAJERLİKLERİ KALKMAYACAK DİYE BAŞKA SENDİKAYA ÜYE OLMAKTAN KORKUYORLAR”
15 bin öğretmen atamasının 15 bin tane Memur-Sen’e memur gelmesi demek olduğunu ifade eden Tekin, “Bu öğretmenlere stajyerliğiniz kalkmaz denilerek baskı yapılıyor. Yeni atanan öğretmenler stajyerlikleri kalmayacak diye başka sendikaya üye olmaktan korkuyor. 15 bin öğretmen Eğitim-Bir Sen’e hayırlı olsun. Onlara otomatik olarak üye oluyorlar. Eskiden öğretmenlere sorma gereği bile duymayarak yerlerine imza atarak üyeliklerini başlatıyorlardı. Gariban öğretmen yeni başlamış neyin ne olduğunu sendikanın ne olduğu bilmiyor. Hatta bazıları hiç sendika üyeliğinin olmadığını sanıyor ama 5 yıl sonra bir bakıyor Eğitim-Bir Sendikasına üye yapılmış ama haberi yok” şeklinde konuştu.
“MERSİN’DE 3 BİN CİVARI ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR”
Mersin’de en son ücretli öğretmen tespitinde 3 bin civarı öğretmen açığı olduğunu belirlediklerini anlatan Tekin, “Türkiye geneli 140 bin civarı öğretmen açığı olduğu söyleniyor. Milli Eğitim ücretli öğretmene daha az masraf ediyor. Sosyal güvencesi olmuyor. Bir çok şeyden mahrumlar. Biz bu işi yapan insanlar için mücadele ediyoruz. Eğitim öğretim tazminatlarının ücretli öğretmenlerin alması için de uğraşıyoruz. Hizmetli ve memurların alması içinde uğraştık ama Milli Eğitim klasik atamalarını yapıyor. Bu arkadaşlarımız mağdur. Yan yana çalışan iki arkadaşımızın birisi alıyor belli bir maaş diğeri alıyor belli bir prim. Bu içler acısı bir durum” dedi.
En çok açığın sınıf öğretmenliğinde bulunduğunu anlatan Tekin, açık olmayan tek branşın ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği olduğunu kaydetti.