SAĞLIKÇILAR YİNE İŞ BIRAKACAK | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

SAĞLIKÇILAR YİNE İŞ BIRAKACAK



 

Haber Merkezi

 

Mersin Tabip Odası tarafından 8 Şubat’ta düzenlenecek g(ö)rev etkinliği nedeniyle Mersin Şehir Hastanesi T1 Kule Poliklinikleri girişinde basın açıklaması düzenlendi. Mersin Tabip Odası, Mersin Dişhekimleri Odası, SES  Mersin Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Mersin Aile Hekimleri Derneği üyelerinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile halkın sağlık hakkı, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin de çalışma haklarının giderek geriletilerek sağlık alanının bile isteye çökertildiğini söyledi.

 

“İTİRAZLARIMIZ DİKKATE ALINMADI”

Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmadığını ifade eden Antmen, “Biz hekimlere ve sağlık emekçilerine hâlâ karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir. Bu yanlışlıkların sonucunda sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir” dedi.

Bir diğer olumsuzluğun ise sağlıkta talebin her geçen gün kışkırtılması ile artan iş yükü olduğunu anlatan Antmen, “Sağlık emekçileri yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nicelik niteliğe yeğlenmektedir” ifadelerini kullandı.  

 

“ÇALIŞMA YAŞAMI SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GETİRİLDİ”

“Sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz” diyen Antmen, “Sorunlarımızın sağlık sisteminden kaynaklı olduğu aşikârdır. Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini biliyoruz. Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Bu nedenle birlikte dönüştürme gücü olan biz sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz. Bu programda nasıl bir sağlık sistemi istediğimizi tüm özneleri ile tartışacak, emeğimiz üzerinde sözümüzü kuracağız. İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine, ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmelidir. Meclis’e gelene kadar genel merkezlerimizde, sağlık kurumlarında nöbette olacağız. Tasarının Meclis’e getirilmemesi halinde 8 Şubat günü uyarı g(ö)rev’inde olacağımızı ve gerekirse süresiz olarak G(ö)REV’e hazır bulunduğumuzu buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“8 ŞUBATTA G(Ö)REVDEYİZ”

Pandemi döneminin sağlık sistemini, halkın sağlık hakkını ve sağlık çalışanlarının sağlığını daha güçlü tartışmaları gerektiğini gösterdiğini anlatan Antmen 14 Mart Tıp Bayramı’na doğru yapacakları faaliyetleri şöyle sıraladı: “26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günler nöbette olacağız. 8 Şubat’ta g(ö)rev başında olacağız. Şubat ayı ikinci haftası itibariyle Sağlık Meclisleri’ni kuracak, işyerlerimizde bir araya geleceğiz. 14 Mart’a giderken Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da Büyük Sağlık Buluşmaları gerçekleştireceğiz.”

 

“7200 EK GÖSTERGE İSTİYORUZ”

Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini isteyen Antmen, taleplerini şöyle sıraladı: “Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturulmalı,  ceza yönetmeliği iptal edilmeli. Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılmalı. Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılmalı. Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanlı ; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalası belirlenmeli. Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmeli. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalı. Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı, güvenli işyerleri planlanması yapılmalı. 2021 Temmuz ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği acilen kaldırılmalı,  aile hekimlerinin kendi örgütleri ve TTB'nin önerileri alınarak yeni bir yönetmelik hazırlanmalı. Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamalar derhal bitirilmeli. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmeli.  Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer almalı.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA