Haber Merkezi
Tarsuslu Tarih Öğretmeni Nursel Baş tarafından uzun yıllardır saklanarak Tarsus Belediyesine bağışlanan, aralarında kaybolmak üzere olan tohumların da bulunduğu, Ata Tohumu, Süs Bitkisi, Soğanlı bitkiler ve egzotik türlerden oluşan 100'ün üzerinde tohum çeşidi, Tarsus Belediyesi Tohum Gen Bankasında muhafaza edilerek gelecek nesillere aktarılacak.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,'' İnsan hayatı için tarımsal faaliyetlerin, tarımsal faaliyetler için de tohumun ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu kapsamda belediyemize bağışlanan tohumlarımızı Tohum Gen Bankamızda muhafaza ederek doğaya kazandıracak ve gelecek nesillere aktaracağız. Ata Tohum dayanışmamız büyüyor.'' dedi.
Tarsus Belediyesi’nin “Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla yürüttüğü atalık tohum projesi ile onlarca çeşit ürünün özgün tohumları koruma altına alınıyor, çoğaltılıyor ve üreticilere dağıtılarak ekimi yaygınlaştırılıyor. Tarsus Belediyesi Tohum Gen Bankası bir yandan atalık tohumları çiftçilere dağıtırken bir yandan da tohum takaslarıyla bir dayanışma ağı örüyor. Bu kapsamda, Tarsuslu Tarih Öğretmeni Nursel Baş, 16 yıldır yetiştirdiği, farklı çeşitlerde 100'ün üzerinde tohumu, Tarsus'ta tarımsal tohum çeşitliliğini arttırmak ve unutulmaya yüz tutmuş tohumların yetiştirilmesi ve saklanması amacıyla Tarsus Belediyesi'ne bağışladı. İçerisinde unutulmaya yüz tutmuş endemik bitki tohumlarının da bulunduğu tohumlar Tarsus Belediyesi tarafından yerel gen kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Tohum Gen Bankasında muhafaza edilecek.
"TARSUS BELEDİYESİ TOHUM GEN BANKASINDA TOHUMLARIM MUHAFAZA EDİLEREK, CAN BULACAK"
16 yıldır ağaçlardan, çiçeklerden, farklı sebze ve meyvelerden tohum biriktirdiğini belirten Nursel Baş, '' Ben 16 yıldır doğayı çok sevdiğim için kendi kendime bir tohum bankası oluşturdum. Evde hobi olarak envai çeşit bitki yetiştiriyorum. Yetiştiğim köy ortamında her şeyin doğalını yedik, ata tohumdan salatalık, domates, patlıcan, biber yeme şansına eren çocuklardan bir tanesiyim ve ne yazık ki günümüz çocukları o kadar şanslı değiller. Bu yüzden ne yapabilirim acaba diye düşündüm. Bu şekilde yıllardır farklı çeşitlerde biriktirdiğim tohumlarımı gelecek nesillere aktarmak, doğru muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla Tarsus Belediyesi'ne bağışladım. Türkiye, Avrupa'da endemik bitki çeşitliliği arasından en zengin ülkelerden bir tanesi, bizim ülkemizde de 3200 tür endemik bitki var ve Avrupa'da bu zenginlik yok. Bu süreçte endemik bitkilerimizin yurtdışına kaçırıldığını ve kaçak yollarla üretildiğini öğreniyoruz. Sonra tekrar ilaç olarak ülkemize geri dönüyor, bu hepimizi çok üzüyor. Tohumlar’ın Tarsus Belediyesinde çok iyi değerlendirileceğini biliyorum. Burada muhafaza edilerek, can bulacak. ''dedi. Tohum Gen bankalarıyla bugün ya da gelecekte ihtiyaç duyulan genlerin, doğal ya da yapay etkenlerle soruna uğramadan korunmasını hedeflediklerine işaret eden Başkan Bozdoğan, "Tohum bankamıza farklı çeşitlerde 100 çeşit tohum bağışlandı. Tohum bankamızda muhafaza edilen tohumlar elde edildiği andaki genetik yapısını koruyarak uzun yıllar saklanabiliyor, Bizler Ata Tohum Projemiz kapsamında bağışlanan tohumlarla mirasımıza sahip çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.