AKKUYU’DAN DEPREM SAVUNMASI | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DAN DEPREM SAVUNMASI



 

Haber Merkezi

Akdeniz‘de meydana gelen ve çevre illerde hissedilen 6.2 şiddetindeki deprem ile sonrasında Kayseri’de 4,9 büyüklüğünde yaşanan deprem Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali’ne dair endişeleri büyüttü. DAÇE Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal depreme ilişkin yaptığı açıklamada Akkuyu NGS inşaatının aktif fay hattı uzantısında olduğunu hatırlatarak bu depremin Akkuyu’ya doğru gelen büyük bir depremin habercisi olduğunu ileri sürdü.

Kayseri’de meydana gelen deprem sonrası açıklamalarda bulunan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de, “KAF’dan ayrılıp nükleer santralin bulunduğu Akkuyu’nun yakınlarına kadar uzanır” dedi.

 

AKKUYU’DAN AÇIKLAMA

Bu açıklamalar üzerine nükleer santrali inşa eden Akkuyu NGS AŞ’den yazılı bir açıklama geldi. Depreme dayanıklılık savunulması yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bazı medya kuruluşlarında, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) sismik güvenliğini sorgulayan açıklamalar yayınlanmıştır. Akkuyu Nükleer A.Ş., kamuoyuna güvenilir bilgi vermek için aşağıdaki resmi bilgileri yayınlamayı gerekli görmektedir.

 

AKKUYU, 1976’DAKİ TESPİTE SIĞINDI

Akkuyu sahasının, ilk ruhsatın verildiği 1976 yılında ‘Nükleer santral inşaatına uygun ve sismik açıdan güvenli’ olarak kabul edildiğini hatırlatmakta fayda vardır. 2010 ve 2012’de de nükleer santrallerin yapımını ve işletilmesini etkileyebilecek faktörleri belirlemek için sahada, jeodezik, jeolojik, jeofizik, sismik, meteorolojik vb. konularda tekrar tekrar mühendislik araştırmaları yapılmıştır. Sahada 15 sismolojik istasyon konuşlandırılmış, uzaktan ölçümler yapılmış, faylar incelenmiş, bölgedeki sismik risk hesaplanmış ve ayrıca Akkuyu NGS sahasında oluşabilecek tsunami riski de değerlendirilmiştir. Kapsamlı jeodezik çalışma, toplam 27 bin sayfalık 78 makalenin yayınlanmasıyla sonuçlanmıştır. Yapılan çalışmalar, sismik güvenlik de dahil olmak üzere Akkuyu NGS'nin inşası için inşa sahası parametrelerini doğrulamıştır.

 

AFAD RAPORUNDA 5. DERECE DEPREM BÖLGESİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan ‘Türkiye Sismik Risk Haritası’na göre Akkuyu NGS sahası, deprem açısından en güvenli bölge olarak kabul edilen 5. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Akkuyu sahası ve sahanın 50 km'lik yarıçapı içinde yapılan tüm geçmişe dayalı gözlemler, bölgede hiçbir yıkıcı sarsıntı kaydedilmediğini göstermektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Türkiye anakarasındaki aktif fay hattının detaylı incelemesi yapıldı. Bu çalışmaya göre, Türkiye'deki tüm sismik fay hatları bilinmektedir ve Akkuyu NGS sahasının 100 km yarıçapında aktif jeolojik fay hattı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Akkuyu NGS'nin tasarımı ve inşası, 9 büyüklüğündeki bir depreme de dahil tüm olası olaylar ve bunların kombinasyonları dikkate alınarak yapılmaktadır.

Nükleer santralin inşası sırasında sismik durum düzenli olarak gözlemlenmektedir. Sahanın içindeki 2, 40 kilometrelik yarıçapta da 12 adet sismik istasyon bulunmaktır. Buradaki veriler (Kandilli Rasathanesi ve Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü) KOERI veri merkezine aktarılmaktadır”.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA