Haber Merkezi
Kalıcı yaz saati uygulamasının ülkemizde uzun yıllardır uygulanması eleştirilere yol açmaya devam ediyor. Bu durumun karanlıkta uyanıp okula giden öğrencilerin performanslarında düşüşe sebep olduğunu dile getiren uzmanlara rağmen geri adım atılmaması tepki çekiyor.
Mersin’in Tarsus ilçesinde Kent Konseyi, ilçede sabit ‘Yaz saati’ uygulamasının öğrencileri mağdur ettiğini açıklayarak, uygulamanın kaldırılması ve okul giriş-çıkış saatleri yeniden düzenlenmesini istedi.
ÖĞRENCİ ZİFİRİ KARANLIKTA UYANIYOR, GECE YARISI EVE DÖNÜYOR
Konseyden yapılan açıklamada, ilçede ikili eğitim öğretim yapan okullarda özellikle kış aylarında, günlerin kısalması nedeniyle havanın karanlık olduğu saatlerde okul giriş – çıkış saatlerinde sorunlar yaşandığına dikkat çekildi.
‘Yaz saati uygulamasının en çok mağduru olan öğrenciler bu uygulamanın yarattığı birçok sorunu yaşamaktadırlar” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İlçemizde ikili eğitim öğretim yapan okullarda ders zili sabah 07.00’de çalmaktadır. 7 ders sabahçıların ve 7 ders de öğlencilerin ders yaptığı okullarımızda akşam paydos zili 18.30’da çalmaktadır.
Öğrencilerin büyük bir bölümü okullara servislerle ulaşmaktadır. Sabah 7’deki derse ulaşmak isteyen öğrenci zifiri karanlıkta uyanacak, hazırlık yapacak, kahvaltı yapacak, servise yetişecek vb. yolda geçen süreyi de hesaplarsak çocukların gece yarısı erken saatlerde uyanması gerekiyor. Yine 18.30’da dersi biten öğrenciler hava karardıktan sonra evlerine ancak ulaşabiliyorlar.
“FİZİKSEL, RUHSAL, SOSYAL VE AKADEMİK GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Bu ders saati uygulaması öğrencilerin; fiziksel, ruhsal, sosyal ve akademik gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca havanın karanlık olması okula özellikle yaya olarak ulaşmak zorunda kalan öğrenciler için güvenlik sorunlarını da ortaya çıkarmaktadır.
Bütün bunlarla birlikte yaşanan pandemi sürecinde okullarımızda vaka sayıları artmakta, kapanan sınıf sayısı giderek çoğalmaktadır. Soğuk kış günlerinde sınıfların havalandırma sorunu da yaşayacağı gerçeğiyle birlikte toplu halde bulunan öğrencilerin okulda geçen süresinin kısaltılması hayati önem taşımaktadır.
Bu sorunların giderilmesi ya da en aza indirilmesi için, çocuk haklarının gereği olarak çocuğun üstün yararı düşünülerek önerilerimiz: sabit ‘Yaz saati’ uygulamasına son verilmelidir. Okul giriş-çıkış saatleri yeniden düzenlenmelidir. Ders sayıları azaltılmalıdır. Ders süreleri kısaltılmalıdır”.