Haber Merkezi
CHP’nin Mersin’de öne çıkan isimlerinden 26 dönem milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, gazetemizi ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Ekici ile bir araya geldi.
CHP’nin Mersin mitingini değerlendiren Kuyucuğlu, önemli tespitlerde bulunarak, sorularımızı yanıtladı.
Partinin yakaladığı rüzgarı yorumlayan Kuyucuğlu, özellikle miting öncesi yapılan saha çalışmasının başarıdaki önemine dikkat çekerek, “Milletvekilleri, parti meclisi ve hatta disiplin kurulu üyelerine kadar bir çok parti yöneticisi ilçelere, bölgelere dağılarak adeta kapı kapı gezerek önemli bir çalışmaya imza attılar” dedi.
SEÇİM DEĞİL GEÇİM DÖNEMİ O YÜZDEN MİTİNGE KATILIM YÜKSEK OLDU
Tartışmaların halen devam ettiği katılımla ilgili rakamlara da değinen Kuyucuoğlu, “Katılım olarak başkan adaylığındaki Muharrem İnce’nin organizasyonundan sonra en büyük miting yapıldı diyebiliriz. O zaman insanlar akın akın geliyorlardı. Bu da onun dengi bir miting oldu. Ama o miting ile bu mitingin arasında fark var. Bu çok daha iyi oldu. Şu açıdan; o dönem seçim dönemiydi. Seçim döneminde insanlar çok daha hareketli olur. Mitinglere katılırlar. Ama şimdi seçim yok. Geçim var. Geçim döneminde bu kadar insanın yollara dökülüp gelmesi, alan almayacak şekilde buralara yığılması dikkat çekici bir gelişme. Çünkü alan millet bahçesinden dolayı daralmış ama Müftü Köprüsü’nün üstü doluydu, derenin karşı tarafından insanlar korkuluklara dayanmış dinliyorlardı. Sokak aralarında da insanlar da vardı ki; üstelik bir kısmı da geri gitti. Yani böyle bir kalabalık vardı. Potansiyelini düşünürseniz Mersin’in tarihindeki en büyük mitinglerden biriydi” diye konuştu.
“İNSANLARIN CANI YANIYOR, ALTERNATİF ARIYORLAR”
Mitinge yoğun katılımı, “Demek ki insanların canı yanıyor ki, alternatif arıyorlar” diyen Serdal Kuyuoğlu, insanların artık yeter dediğini söyleyerek, “Yoksa o kadar insan gelmezdi” dedi.
“Seçim var, sandığa gidip oy kullanılacak” diye bir durum yokken insanların mitinge katılmasının önemine vurgu yapan Serdal Kuyucuoğlu, “Bu insanlar bu iktidar gitsin’ diye geldi. ‘Yeter seçim sandığını getirin’ diye geldiler” dedi.
Mitinge diğer partilerden katılım olmasını da değerlendiren Kuyucuoğlu, şunları söyledi: “Sanki biraz CHP mitingi değil, Millet İttifakı’nın yani millete seslenme mitingiydi. Dikkat ederseniz hiçbir afişte CHP’nin ismi, amblemi yoktu. Alanda da Türk bayrakları vardı, CHP bayrakları ile gelinilmesi için çağrı yapılmadı, her kesimden insanlar geldi. Yoksa CHP mitingi bu kadar kalabalık olmaz.
“PARTİ İÇİNDE SORUNLARIMIZ YOK MU VAR AMA ARTIK BUNLARI BİR KENARA KOYUYORUZ”
Miting sürecinin Mersin CHP’de parti içi yaşanan çekişmelerin de kenara bırakılmasını sağladığını dile getiren Serdal Kuyucuoğlu, “Böyle bir olayda artık küslük filan değil, parti değil, ülke öne çıkıyor. Parti içinde sorunlarımız yok mu; var ama artık bunları bir kenara koyuyoruz. Zaten biz de normalde örgüt seçimlerinin başlaması gerekiyordu.
İktidara giderken parti içinde küslük, tartışma olmasın, iç kavgalarla enerjimizi ve zamanımızı kaybetmeyelim diye genel seçimlere kadar parti içi seçimler ertelendi. Örneğin CHP Erdemli ilçe bir yıldır kayyum tarafından yönetiliyor. Seçime gidilmesi gerekiyordu ama gitmediler. Pandemi nedeniyle kongreler ertelenmişti ama aslında kongrelerin yapılması serbest bırakıldı, Kayyum tarafından yönetilen Erdemli’nin, Gülnar’ın ve Çamlıyayla’nın da seçime gitmesi gerekiyordu ama il başkanlığı gitmedi. Yasaya, tüzüğe uyulmalı bir an önce buralarda seçim yapılmalı. Bana göre partinin dinanizmi açısından örgütlerin yenilenmesinde fayda var. Ama genel merkez böyle bir karar almış. Biz de biraz yarışlar hırçın oluyor. Bazen partiye de zarar verebiliyor küslükler, vs ile. Bunun için bu yarışın yapılmasını şimdilik istemiyorlar, parti iktidara gidiyor diye” ifadelerini kullandı.
“TEŞKİLATLARDA BİR SORUN VAR”
Mitinge hazırlık aşamasında genel merkezden bu kadar yönetici gelmesi “Teşkilatlar çok mu yetersiz” sorusunu gündeme getirirken konuyla ilgili soruya Kuyucuoğlu’nun yanıtı şöyle oldu: “Teşkilatlarda bir sorun var. Teşkilatların partinin genel yükünü taşımasıyla ilgili. Genel merkez de biliyor, endişeleri var. Onun için 20-25 yönetici geldi burada çalışma yaptı miting için. Tüm milletvekilleri yöneticiler ile beraber ilçe ilçe gezdiler. Bu gezilere bazı noktalarda ben de katıldım. Özellikle İstanbul Milletvekilimiz Sezgin Tanrıkulu ile saha gezileri yaptık. Bu gezilerde, temaslarda partiye karşı özlem ifade edildi. Daha fazla temas etme, ziyaretlerde bulunma talebi geldi. Vekillerin onlara gitmesi insanların hoşuna gitti, çünkü şuanda seçim yok.
Teşkilatlar isteğe göre değil de dengelere göre oluştuğu için bu dengeler bazen istenilen kapasitede örgütlerin oluşmasını sağlamıyor. Bizde parti disiplini çok olduğu için herkes örgütlerde etkin olmaya çalışıyor. Bu sefer kaliteye bakılmıyor, sayıya bakılıyor. Sayıda da kim etkinse o örgütlerde etkili oluyor, bu defada kaliteyi yakalayamıyorsunuz.
“BAŞKANLARIN SULTASI VAR”
Tabi Siyasi Partiler Yasası şuan bunu mümkün kılıyor. Yoksa parti üyeliğinin de bu şekilde oluşmaması lazım. Bu şekilde oluştuğu sürece bundan kurtulamayız. Ya parti disiplini zayıf olacak, kişiler ön plana çıkacak ki; buna da şuan ki Siyasi Partiler Yasası zaten el vermiyor. Bizim genel başkanımız da her zaman bu yasanın değişmesi gerektiğini söylüyor. ‘Başkanların sultası var’ diyor ki; doğru söylüyor. Diğerleri böyle olduğu için biz de ondan tam kopamıyoruz. İç işleyişimiz onlardan daha demokratik ama, tam istediğimiz şekilde mi değil. Etrafta herkes farklı davranıyorken bizim genel merkezin tam demokratik davranmasını bekleyemiyorsun. Bundan faydalanan kesimler de var. Onlar bu avantajlarını bırakmak istemiyorlar”.
Mitingin başarısından nemalanmaya çalışan Mersinli siyasetçilere yönelik soruya ise Serdal Kuyucuoğlu, “Teşkilata bırakmadılar işi, Ankara’dan geldi arkadaşlar ama, tabi buradakilerde onlara rehberlik yaptılar. Bizim insanlarımız kariyerli insanları dinlemeyi sever, onlara biraz daha çok itibar ediyorlar. Kendileri geliyor, milletvekilleri onları dinliyor, bu da ilgi görüyor” yanıtı verdi.