Haber Merkezi
Halk arasında “Evim” adlarıyla bilinen ve faizsiz ev ve taşıt alma vaadinde bulunan 21 şirket Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK)denetimine tabi tutularak lisans alabilmek için minimum 100 milyon lira sermaye şartının yanında bazı kriterleri yerine getirmesi istenmişti. BDDK
bu kriterleri yerine getirmeyen 21 şirketitasfiye ederek TMSF’ye devrederken bu süreçte 8 şirket ise kendini feshetmişti. Kapanan şirketler nedeniyle Mersin’de 2 bin, ülke genelinde mağdur olan 54 bin kişi, temmuz ayından bu yana hak arayışına çıktı. Platform kurarak haklarını arayan Mersin’deki 2 bin Evim Mağduru ise kentteki eylemlerinin ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul Şişli’deki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu binası önünde toplanarak eylem yaptı.
“YANLIŞTAN DÖNÜN ÇAĞRISI”
Mersin Evim Mağdurları Platformu sözcüsü M. Kemal Gökcek, BDDK’ye yanlıştan dönmesi çağrısında bulunarak devletin mağduriyeti bütçeden gidermesini istedi. BDDK’nın 54 bin aile ile mağdurlar ordusu oluşturduğunu anlatan Gökcek, “Hayallerimiz vardı. Hayallerimiz gibi paralarımızı da yok etmeyin. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz. Enkazın altında kaldık sessimizi duyan yok. Hiç kimse mağdur edilmeyecek dediniz ama sözünüzde durmadınız. Sözünüzde durun ve bu mağduriyete son verin” ifadelerini kullandı.
21 şirketin tek çatı altında toplanmasına izin verilerek mağduriyetin çözülmesini isteyen Gökcek, “Bütün hak ve alacaklarımız hiç kimseye yar olmasın. Mağdur değildik mağdur edildik. Olaylara iyi tarafından bakmaktan boynumuz tutuldu” dedi.
“UYUTULMAKTAN USANDIK”
Gökcek, uyutulmaktan usandıklarını belirterek şunları söyledi: “BDDK ve TMSF şeffaf ol. Madem firmaların intibak süreci uzatılacaktı 54 bin kişiye neden kıyıldı? 54 bin mağdur BDDK ve TMSF kurbanı oldu. Bazılarımız ev, bazılarımız araba almak için bu şirketlere alın terlerimizi döktük. Bizler paramızı istiyoruz. Paramız pul oldu yok olmasın. Paramızı kimse yiyemez. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkı bunlar. Alın terlerimizi hiç edemezsiniz. Sabrımız tükendi, takatimiz kalmadı, sende bir açıklama yapacak söz mü kalmadı? Paramızın son kuruşuna kadar istiyoruz. BDDK ve TMSF birlik olup bizi mağdur ettiniz.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENDİ
Sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Gökcek, “İçinden geçtiğimiz süreç bizi, ailelerimizi ve yanan ocaklarımızı artık söndürme noktasına getirdi. 2 Temmuz 2021 günü yapılan faizsiz finans kurumları yani evim şirketleri ile ilgili 21 şirket için alınan tasfiye kararı sonrası üzerinden aylar geçti ama görevli devlet kurumları bize ne bir cevap veriyor ne de bizim birikimlerimizi iade ediyorlar. Bizler 54 bine yakın bireysel üye ile birlikte yüz binleri bulan aileleri bu vatanda aşıyla işiyle, devlet nizamı ile yaşayan ve helal kazançlarına haram olan faizi katmak istemeyen insanlarız. Tasfiye işlemleri ile ilgili kurumlar bizlere hiçte öyle yaklaşıp sorunumuzun çözümü için herhangi bir gelişme göstermiyor. Sizlerin talimatı insanlar mağdur edilmeden bu sisteme bir düzen getirmek olsa da görevli kurumlar bu durumdan çıkardıkları vazife ancak bizi aylardır kapılarına baktıracak duruma getirdi” şeklinde konuştu.
“ALINTERİ İLE KAZANIP BİRİKİM YAPMAK İSTEDİK”
Bilgi almak istediklerinde hep olumsuz konuşularak birikimlerini alamayacak durumda olduklarının söylendiğini anlatan Gökcek şöyle devam etti: “Bizler kötü niyetli insanlar değiliz alın teri ile çalışıp birikim yapmak derdinde olan çoluk çocuğuna helal lokma yedirmek tasavvurunda ki kişileriz. Ne aldanan olmak isteriz ne de aldatan olduk. Değerli Devletlimiz; binlerle masum evlatlarımız, eşlerimiz ve bizler bireysel olarak sesimizi sizlere duyurmak derdinde olan aile reisleri olarak derdimizin, sıkıntımızın sizlerin duyması sonucunda çözüleceğine inanıyoruz.”
“VERİLEN SÖZLER ÜZERİNE EYLEM SONLANDIRILDI”
Evim mağdurları 2 gün sürdürdükleri eylemlerini verilen bazı sözler ve varılan mutabakat sonrası sonlandırdı. Kendilerine 1 buçuk aylık bir süre verildiğini anlatan M. Kemal Gökçek, “21 şirketin diğer şirketlere devri konusunda söz verildi. Mutabakata varıldı. Çarşamba günü sürecin başladığı bilgisi verildi. Perşembe günü de Cumhurbaşkanlığı külliyesine çıkıldı. TMSF Başkanı Külliyede Cumhurbaşkanı ile görüştü. Olumlu sonuçlar çıkacağını bekliyoruz” dedi.
“21 FİRMANIN DEVRİ KONUSUNDA SÖZ VERİLDİ”
2 gün süren eylemin başladığını gün içlerinde kendisininde bulunduğu 10 kişinin TMSF Başkanı ile görüştüğünü anlatan Gökcek, “İlk gün bizi tatmin edici bir açıklama yapmadılar. Ancak 2. Gün eylemde tatmin edici bir açıklama oldu. Önce 21 firmadan önce 6 tanesinin devri konusunda açıklama yaptılar. Şu anda 21’ininde devri konusunda söz verdiler. Önceden TMSF bizi dikkate almıyordu. Şimdi platform sözcüleri 2 haftada bir süreç hakkında bilgi alacaklar. Şeffaf bir süreç yürütülecek. Daha önce yaptığımız sözleşmenin aynısı ile devredilecek” şeklinde konuştu.
“385 MİLYONLUK AÇIK VAR”
TMSF yetkileri ile görüştüklerinde 385 milyon lira açık olduğu bilgisini aldıklarını anlatan Gökçek, “Biz para yatırmışız firma sahipleri bu paraları iç etmiş. Kimi teslimatlarını yapmış kimi yapmamış. 54 bin aile var. Devlet bu sayının 254 bine çıkmasını engellemek için bazı kriterler istemiş. Ama devlet öncesinden 54 bin insanı garanti altına alarak süreci başlatması gerekiyordu. Bunu düşünmemişler. Biz bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz.” dedi.