Haber Merkezi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, pandemi döneminde Mersin’de açılan-kapanan esnaf ve şirket sayıları ile esnafların ekonomik açıdan desteklenmesi konularında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi.
Mersin'deki küçük esnafın son yıllarda ticaretten elde ettiği gelirin bir hayli düşmesi nedeniyle zor günler geçirdiğini anlatan Turan, “Türkiye'de birçok ilde olduğu gibi Mersin'de de ekonomik kriz ve Covid 19 salgını, esnafın içinde bulunduğu olumsuz ekonomik tablonun her ne kadar doğal. nedeni olarak görülse de AKP iktidarı tarafından salgının iyi yönetilememesi esnafların son aylarda en çok dile getirdikleri sorunların başında gelmektedir” dedi.
“MERSİN'DE BİNLERCE ESNAF İFLAS ETTİ”
Esnafların salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalarla iş yapamaz hale gelirken AKP iktidarının bütün il kongrelerini geçekleştirmesine tepkiler geldiğini anlatan Turan şöyle devam etti:
“Mersin'deki esnaf AKP iktidarının son yıllarda ekonomik krizi iyi yönetemediğini ve sadece sermayeyi desteklediğini dile getirmektedir. Esnaf, son bir yılda ise Covid 19 salgını dolayısıyla kendilerine getirilen kısıtlamalara karşılık siyasi partilerin kongrelerinde bu kısıtlamalara uymadığını ve bunun hiçbir şekilde gibi adil olmadığını ifade etmektedir. Esnaf; kira, elektrik, su gibi faturalarını ödeyememektedir. Birçok esnaf AKP iktidarı tarafından yapılan desteklerin hiçbir şekilde işlerini bir nebze de olsa kolaylaştırmayacak bir düzeyde olduğunu belirtmektedir. Döviz kurunun yüksek olmasından dolayı toplumun alım gücü düşmüş pek çok esnaf aylardır iş yapamaz duruma gelmiştir. Üst üste gelen olumsuzluklardan dolayı Mersin'de binlerce esnaf iflas etmiştir” ifadelerini kullandı.
MERSİN İŞ DÜNYASI NE DURUMDA?
Önergesinde son iki yılda Mersin'de iflas eden esnafın ne kadar olduğunu soran Turan’ın diğer soruları şöyle: “Mersin esnafının yıllara göre son beş yıllık borcu ne kadardır? Mersin'de son iki yılda iflas eden esnafların ilçelere göre dağılımı nasıldır? Bakanlığınız tarafından esnafların durumunu iyileştirmek adına yürütülecek politikalar nelerdir? Esnafların, borçlarının silinmesi, vergiden muaf olma ve ayni yardım yapılması konusundaki taleplerinin gerçekleştirilmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir girişimi olacak mıdır?”
GELİR KAYBI DESTEĞİNDE 11. SIRADA
Turan, soru önergesi sonrası Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kendisine gönderilen tabloyu kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu tabloda Mersin’in desteklerden kendisinden küçük illerden daha az yararlandığı görüldü.
Bakanlıkça verilen yanıtta yer alan tabloda yer alan verilere göre Mersin’de gelir kaybı desteği olarak 25 bin 792 kişiye 102 milyon 504 bin lira verildi. Mersin bu rakamla gelir kaybı desteği alan illerde 11. sırada yer aldı. Nüfusu Mersin’den az olan Aydın, Balıkesir, Hatay ve Manisa’nın Mersin’den daha fazla gelir kaybı desteği alması gözlerden kaçmadı.
KİRA DESTEĞİNDE 10. SIRADA
Kira desteği olarak 4 bin 74 esnafın 7 milyon 912 bin 774 TL aldığı Mersin bu destekte ise 10. sırada yer aldı. Muğla, Sakarya, Balıkesir’in nüfusu Mersin’den küçük olmasına rağmen daha fazla kira desteği alması dikkat çekti.
Hibe desteği olarak 30 bin 882 kişinin 101 milyon 218 bin TL aldığı Mersin 8. sırada yer aldı.
CİRO KAYBI DESTEĞİNDE 14. SIRADA
Ciro kaybı desteği olarak 142 kişiye 1 milyon 335 bin 56 liranın verildiği Mersin 14. sırada bulunuyor. Ciro kaybı desteğinde Mersin’in Balıkesir, Aydın, Denizli, Manisa gibi illerden daha sonra geliyor.
Mersin’de pandeminin başladığı 11 Mart 2020 tarihten o yılın sonuna kadar 6 bin 423 esnaf hizmete açılırken 2 bin 229 kişi kepenk kapattı. 2021 yılının ilk 6 ayında ise 3 bin 509 esnaf açılırken bin 827 esnaf dükkanını kapattı.
Pandeminin başladığı 11 Mart 2020 tarihinden o yılın sonuna kadar açılan şirket 2 bin 779 olurken kapanan sayısı 661.
2021 yılının ilk 6 ayında açılan şirket sayısı bin 553 olurken 331’i kapandı.