NARENCİYECİ ENDİŞELİ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

NARENCİYECİ ENDİŞELİ



 

Haber Merkezi

 

Türkiye’de 2021 yılında 5 milyon 300 bin ton, Mersin’de ise Mersin 1,5 milyon ton hasadı beklenen narenciyede, hasat mayer cinsi limonla başlarken kuraklık, girdi maliyetleri ve fiyat düşüklüğü üreticiyi kara kara düşündürüyor.

 

YAĞMUR KURAKLIĞA GEÇİCİ ÇÖZÜM OLDU

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, yağışların başlaması ile kuraklık sorunun geçici de olsa çözüldüğünü, ancak girdi maliyetlerinin artışı ile ilgili sıkıntıların devam ettiğini belirtti.

Bölgede etkili yağışlar ile Akdeniz ilçesinde Kazanlı ve Adanalıoğlu tarafında küçük küçük afetler olduğunu, 4-5 çiftçinin afetten zarar gördüğünü belirten Yılmaz, “Bizim 4 ilçemizin hemen her tarafı yağış aldı. Ürün hasatlarının sonuna geldik. Yaylalarda hasat sona erdi. Sadece narenciye üretimi olan bölgelerde sıkıntı vardı. Bu yağış sonrası buralar biraz rahatladı.

Kuraklık nedeniyle daha önce sulama birlikleri tarafından hafta yada 10 günde bir su verilirken kuraklık nedeniyle sulama tarih aralığı 25 güne kadar çıktı, hatta bazı bölgelere 25 günde bile su verilemez hale geldi. Yağmurun yağması arazideki ürünü biraz rahatlattı ancak bu yağışlar sulama suyumuza etki etmez. Sulama suyu aralığındaki sıkıntı devam ediyor. Yapacak hiçbir şey yok. Sulama suyu kısılıyor artık. Barajlardaki su, içme suyuna yetecek derecelere indi. Bu ürün rekoltesine zarar verdi. Bitki susuz kalınca boy yapamıyor. Yetişemiyor” dedi.

 

BANKA BORÇLARI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Narenciyede hasat dönemi başladığını da dile getiren Yılmaz, ancak çiftçinin zorlu günler yaşadığını söyledi. Çiftçilerin banka borçları nedeniyle ödeme güçlüğü çektiğini ifade eden Yılmaz, “Çiftçi 2-3 bankaya borçlu durumda. Ziraat Bankası’na borçlanıp, başka bankadan kredi çekerek onu kapatma çabasında. Bu borç yükü sürekli büyüyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Üretim maliyetleri de oldukça yüksek. Şu anda narenciyede limon fiyatlarında durgunluk var. Ürün kalkmıyor. Dolayısıyla fiyatlar aşağı düşüyor. Narenciyenin durumu önümüzdeki 5-10 gün içinde netleşecek” dedi.

 

EN BÜYÜK SORUN GİRDİ MALİYETLERİ

Üreticinin en büyük sıkıntısının yüksek girdi maliyetleri olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, “Yine dolar fırladı. Dolar üzerine 1 lira koymuşsa bizim girdi maliyetlerimiz 2-3 lira koyuyor. Serbest piyasa ekonomisi var. Üretimde kullandığımız ürünler olarak tamamen dışarıya bağlıyız. Bunlardan kaynaklı her hafta zam geliyor. Bu hafta aldığınız bir ürünü önümüzdeki hafta aynı fiyata alamıyorsunuz” diye konuştu.

 

İHRACATÇI YENİ PAZAR ARAYIŞINDA

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, turunçgilde yeni sezonun mayer cinsi limon hasadıyla başladığını ve ihracatın da start aldığını söyledi.

Bereketli bir sezon beklediklerini belirten Kaçmaz şöyle devam etti; “Ülkemiz, turunçgilde önemli bir konumda. Limon üretiminde dünyada 5'inci ihracatta ise 3'üncü sırada yer alıyor. Bu da limonda ve turunçgilde önemli bir oyuncu olduğumuzun en somut örneğidir. Turunçgil ürünlerinin rekoltesinde artış bekliyoruz. Kalite açısından bir sıkıntımız yok. Bu yıl üretim bölgelerinde doğal bir afet yaşamadık. Hatay'dan İzmir'e kadar olan bahçelerde herhangi bir sıkıntı yok. Sezon içinde de afetsiz bir yıl geçirmeyi temenni ediyoruz."

Yaptıkları çalışmalarla daha fazla pazara ulaşacaklarını söyleyen Kaçmaz, "Geleneksel pazarlarımızın yanı sıra yeni pazarlar için çalışmalarımız devam ediyor. Salgın nedeniyle bazı ülkelerle görüşmelerimizde aksamalar oldu. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla bu ülkelerle görüşmelerimizi hızlandırdık. Yeni sezonda var olan pazarlarımıza yeni ülkeler ekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

 

SEKTÖR MALİYET ARTIŞINDAN DERTLİ

Türkiye genelinde 2021 yılında tahmini 5 milyon 300 bin ton, Mersin’de ise 1,5 milyon ton narenciye hasadı beklediklerini söyleyen Kaçmaz, “Portakal üretimin turunçgilde birinci sırada ki ürünümüz. Bir milyon 850 bin Türkiye genelinde üretim beklerken, Mersin’de 85 bin ton üretim bekliyoruz.

Hasadın 28 Eylül itibariyle başlayacağı mandalina da Türkiye genelinde bir milyon 750 bin ton, Mersin ‘d ede 309 bin ton ürün bekliyoruz.

Limonda ise bu yıl 1 milyon 450 bin ton üretim bekliyoruz. Bu üretimin 880 bin tonunun Mersin’den olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıla göre rekolte iyi, bu yıl yüzde 30-35 oranında artı bekliyoruz. Ürün fiyatlarından ziyade ambalaj fiyatlarında artış var. Bu da maliyeti arttırmakta” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA