ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ



 

 

Haber Merkezi

 

20 Ağustos’ta erkenci mayer cinsi limon hasadıyla başlayan narenciye hasadında, kuraklığın getirdiği su krizi yağmur ile aşılırken, ürünlerdeki kalibrasyon – standart bozukluğu üreticiyi endişelendiriyor.

 

HAFTDA BİR SULAMA YAPILABİLDİ

Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi, ziraat mühendisi Turgut Demir, hasat mevsiminin başlaması ile çiftçinin yoğun bir mesai içerisinde olduğunu söyledi. Son yıllarda en önemli sorunlarının iklim değişikliğine bağlı kuraklık olduğunu vurgulayan Demir, özellikle son 2 ayda üreticinin adeta kabus yaşadığını ifade etti. 

Kuraklığın beraberinde getirdiği sulama sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz aylarda sulama birliklerinin haftanın her günü verdiği suyu, haftada bir güne kadar düşürdüğünü aktaran Demir, buna rağmen meyve sebzedeki çiçeklenme oranının artışı ile rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini kaydetti.

 

ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ

Demir, “Geçtiğimiz aylarda kuraklık nedeniyle sulama birlikleri, barajlarda ki yetersizlikten dolayı su vermekte zorlandı. Son 3 ayda özellikle sulama suyu temin ettiğimiz Berdan Barajındaki su seviyesinin azalması çiftçiye kabus yaşattı. Ancak yağmurların başlaması bu sorun geçici de olsa çözüldü. Yani çiftçinin imdadına yağmur yetişti. Barajlardaki su seviyesinin artması ümidiyle sulamada en azından önümüzdeki aylarda sıkıntı yaşamamayı umuyoruz” dedi.

 

STANDARDI BOZUK ÜRÜNLER İHRACATTA SIKINTI YARATABİLİR

Sulama suyu sorunu çözülse de yetersiz sulamadan kaynaklı narenciye ürünlerinde kalibrasyon/standart sorunu yaşadığını işaret eden Turgut Demir, bunun da ihracatta sorun olarak karşılarına çıkmasının endişesini yaşadıklarını dile getirdi.

“Narenciyede son 10 yılın en yüksek rekoltesine elde etmek üzereyiz. Türkiye genlinde yaklaşık 6 milyon ton narenciye hasadı söz konusu ki bunun da bir milyon tondan fazlası bölgemizden yapılmakta.

Ancak bu sene rekoltenin yüksek oluşu nedeniyle sulama suyu sıkıntısı arttı ve bu da ürünlerde kalibrasyon problemi oluşturdu. Bölgemizde narenciye hasadının başladığı günlerde yaşana su sıkıntısından dolayı meyvelerdeki kalibrasyon problemleri, yani boy, standart sıkıntıları önümüzdeki günlerde bize ihracatta sıkıntı yaşatacak. Susuzluktan kaynaklı meyvelerdeki kalibrasyon problemleri ihracatımıza ve üreticimize kaybettirecek.

 

“TARIMSAL SANAYİ DESTEKLENMELİ”

Kalibrasyon dışı boy sıkıntısı yaşanan meyvelerin değerlendirilmesi için tarımsal sanayimizin çok acil bir şekilde planlanıp, desteklenmeli. Örneğin meyve suyu, marmelat, reçel, esans ve tıbbi aromatik ürünler sanayinde artık daha gerçekçi ve planlı bir yol izlenmeli.

 

Narenciyede son 10 yılın en yüksek rekoltesi. Mevsim uygun gitti. Bu rekoltede yaşanan plansız üretimden kaynaklı sıkıntılar önümüzde ki günler ve yıllarda çiftçimizin belini bükecek. Örneğin dalında 3 lira fiyatla hasadına başlanan mayer limon bugün 1.6 lira fiyatla satılıyor ama bu önümüzdeki günlerde bir liranın altına düşecek gibi görünüyor” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA