Haber Merkezi
Yenişehir Belediyesi Eylül ayı birinci oturumu Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Meclisini açılışın konuşan Başkan Özyiğit ilçelerine bağlı Deniz Mahallesi 38. Cadde üzerinde meydana gelen ve bir kadının hayatını kaybettiği asansör (platform) kazasına değindi.
Yenişehir’de olumsuz bir olay yaşadıklarını ifade eden Özyiğit, “Engelli platformu yapılmış. Bunun için belediyeden ruhsat alınmıyor. İstenmiyor da. Çekme mesafesinde ise ilgili Bakanlığın onayı ile yapılabiliyor. Biz bölgede bu asansör emniyetini her ne kadar platform olarak geçsede asansör emniyetini sağlamak için bölgede sivil toplum örgütü olarak makine mühendisleri odasını kullanan tek belediyeyiz. Onlarda görevlerini layıkıyla geçen yıl yüzde 98 oranın realize ettiler. Yapılan asansörü, biliyorsunuz asansörler çift kilitli. Birisi asansör kata geldiğinde kapısının açılmasına müsaade eder diğeride açılmasını sağlar. Burada vatandaş asansörün kapısı açıldığında içeriye girmiş. Zemini asansör zannetmiş ama asansör değilmiş. Acı bir ölüm ve kayıp. Bu işlerin tamamıyla ilgili kurumlarca ve sivil toplum örgütleri ile takip edilmesi doğru olacaktır. Yetkin kurumlar tarafından bu imalatların yapılması gerektiği durumu ile karşı karşıyayız. Bu durumlarda taviz verilemez olduğunu bir kez daha gördük” şeklinde konuştu.
“ŞEHİR EFSANELERİNE İTİBAR ETMEYİN”
Pandeminin etkili olmaya devam ettiğini anlatan Özyiğit, “İnsanlarımız ateş düştüğü yeri yaktığı için insanlar bazı gerçekleri göremiyor olabilir. Bunun tek çaresinin aşı olduğunu söyledik. Aşı bulunmadan ne zaman aşı bulunacak diye beklenti içindeydik. Aşı bulundu ama görüyoruz ki vatandaşlarımızın yüzde 20-30-40’li bölümü illere göre aşı olmamış. Şehir efsaneleri yaratılarak onlara itibar ediliyor. Bilime itibar edilmiyor. Bu kabul edilebilir değil. Geçen mecliste de ifade etmiştim Belediyemizde izinliler dışında aşı olmayan kalmadı gibi bir durum var. Bu memnuniyet verici” şeklinde konuştu.
Özyiğit’in konuşmasının ardından memur statüsünde çalışanlar için Kadro İhdas Cetveli, Yenişehir 1.2. ve 3. etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili teklifin görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. 1/1000’lik planların 1/5000’lik planların Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçtikten sonra düzenlenmesi gerektiği için bir kere meclise getirdiklerini anlatan Özyiğit, 1/5000’liklere uyumu ortaya konduktan sonra tekrar sevk edilmesi hususu söz konusu. Merak eden arkadaşlar olabilir. Mesele budur” dedi.
2 Ağustos’taki Yenişehir Belediye meclisinde komisyonlara havale edilen olası bir yangına karşı yapılacak ilk müdahale durumunda, merkez ve kırsal mahallelerde yol ve coğrafi konumun müsait olup olmadığı, müsait olmayan alanlarda önlem alınması ve ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunması ile ilgili teklifin incelenmesi ve değerlendirilmesi neticesinde İmar, Ekoloji, Proje Geliştirme, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonları tarafından Yenişehir Belediye sınırları içindeki kırsal ve merkez mahallerde inceleme yapılarak durum tespiti yapıldığı vurgulandı.
“DEĞİRMENÇAY’DA YANGIN ÇIKTIĞINDA SIKINTI YAŞANABİLİR”
Raporda yer alan durum tespitinde şu görüşlere yer verildi: “Merkez mahallelerde itfaiyenin ulaşamayacağı mahalle ve sokak tespit edilemedi. Halen bahçe olarak kullanılan alanların etrafında ise büyük oranda yapılaşma olduğu için olası yangın ihtimaline karşı sıkıntı yaşanmayacağı ihtimaline varıldı. Ayrıcı Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi Yenişehir Grup amirliği ilçe merkez mahallesinde hizmet verdiği için kısa sürede yangınlara müdahale mümkündür. Daha önce köy iken mahalleye dönüştürülen ve kırsal mahalle olarak anılan mahallelerde komisyonlar tarafından bizzat inceleme yapıldı. Muhtarlar ve mahallelerdeki vatandaşlarla görüşülerek eksik ve hatalar tespit edildi. Her kırsal mahalle ayrı ayrı değerlendirildi. Buna göre yaklaşık 10 hektar orman bulunan Değirmençay Mahallesi’nde yangın çıktığı takdirde müdahalede zorluklar yaşanacaktır. Muhtar tarafından Orman Bölge Müdürlüğü’ne bildirildiği söylenen 4 ana yol ve 20 tane yolun hemen açılması gerekmektedir. Çavak Mahallesi’ndeki köy camisinin doğusunda 15-20 ev mevcuttur. Mevcutta bulunan yollar oldukça dardır. Ayrıca açılması gereken yollar vardır. Bu şekilde itfaiyenin bu alanlara ulaşması oldukça zordur. Belediyemiz ilgili birimleri tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Çavak mahallesinde fazla ormanlık alan bulunmamaktadır. Kocahamzalı Mahallesi içinde ulaşılamayacak alan tespit edilememiştir. Ancak olası orman yangınında itfaiyenin ulaşım sağlayabilmesi için Çamlık Mahallesi, Çataltepe mevkisinde 2 adet yolun orman bölge müdürlüğü tarafından açılması gerekir. Turunçlu Mahallesi’nde Güldürün mevkii, Uzunkaş- Turunçlu arası orman yolu ve Güldürün mevkii orman yolunun orman bölge müdürlüğü tarafından kısa sürede açılması gerekir. Karahacılı Mahallesi köy içi ormanlık alanda ulaşılamayacak alan tespit edilemedi. Uzunkaş Mahallesi’nda ormanlık alana itfaiye tarafından ulaşım sağlanabilmesi için 2 adet anayolun açılması gerekmekte. Birinci yol Turunclu Mahallesi yolu ikinci yol köyün içinden ormana doğru olan yol. Bu yol Orman İşletme Müdürlüğü tarafından açılması gerekmektedir.
“ÇUKURKEŞLİK’TE OLASI BİR YANGINDA ÇOK AZ BİR ALANA KARAYOLU İLE ULAŞIM SAĞLANABİLİR”
Çukurkeşlik Mahallesinin Güneybatı ve Kuzeyden yolları belediyemiz tarafından açılması gerekir. Ayrıcı köyün kuzeyine doğru 4207-4208 nolu sokakların açılması gerekir. Çukurkeşlik Mahallesi belediyemiz sınırları içinde bulunan en fazla orman alanına sahip mahallemizdir. Çok dağlık ve sarptır. Olası orman yangınlarında çok az alana karayolu ile ulaşım sağlanabilir. Daha çok havadan müdahale gerekir.
“ÇUKURKEŞLİK-ARSLANKÖY YOLU BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN DÜZENLENMELİ”
Çukurkeşlik Aslanköy yolu acilen Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmesi gerekir. Emirler ve İnsu Mahallelerinde ulaşım sağlanamayacak alan tespit edilememiştir. Tespit edilen eksikliklerin belediyemiz birimleri tarafından yapılması ve diğer hususların ilgili birimlere bildirilmesine komisyonlar tarafından oy birliği ile oy birliği ile karar verildi”.
ÖZYİĞİT: “SONRADAN EYVAH FAYDA ETMİYOR”
Teklifle ilgili söz alan Başkanı Özyiğit, “Çok sayıda orman yangını ile karşılaştığımız bir süreci geride bıraktığımızı düşünüyoruz. İnşallah tekrarı olmak ama bir olay olmadan tedbir almanın önemini belirten böyle bir çalışmayı yapan arkadaşlara ve komisyonlara teşekkür ederim. Çünkü sonradan eyvah fayda etmiyor. İşin tedbirini önceden almak lazım. Özellikle köyden mahalleye dönüşmüş olan bölgelerde yapılan bu çalışma son derece kıymetlidir. İlgili birimler gereğini yapacaktır.”
Rapor oy birliği ile kabul edildi.