Haber Merkezi
Mersin’de önceki gün yaşanan ölümlü asansör (platform) kazası hakkında TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yücesoy’dan yazılı bir açıklama geldi. “İhmaller yine bir can aldı!” diyen Yücesoy, asansör kazalarının kader olmadığını söyleyerek, “Engellenebilir!” dedi.
Yaşanan asansör (platform) kazasında vefat eden Selma Çakmak’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Öncelikle bu kazaların kader olmadığını ve engellenebileceğini belirtmek istiyoruz.
Asansör kullanımı elbette ihtiyaçtır, ama bu ihtiyacın karşılanması mevzuata uygun olmadığında yaşanan/yaşanacak kazalarda oluşan kayıpların telafisi olamamaktadır.” dedi
ODAYA BAŞVURU YAPILMAMIŞ
Yaşanan bu kazada asansör yaptırıcısı ve/veya asansör monte eden tarafından Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesine hiçbir başvuru yapılmadığını açıklayan Başkan Yücesoy, “Bir kez daha görüldüğü üzere kayıt dışı kalan her asansör ölüm riski taşımaktadır. Asansör yaptırılırken mutlaka mevzuata uyulmalıdır.
Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alan olduğu ve bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendinde ‘Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması’ maddesi ile bina/site yöneticileri/kat maliklerinin sorumlulukları belirtilmiştir.
YILDA BİR KEZ BAKIM ZORUNLU
04 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.
Kanun ve yönetmelik ile amaçlanan ‘insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir’.
ASANSÖRLER TS 9111 STANDARDINA OLMALI
Asansör bulunmayan mevcut binalarda asansör kullanım ihtiyacı oluştuğunda; mevzuat değişikliği veya yapıdaki kat veya alan artışları nedeniyle asansör yapılması zorunlu hale gelen mevcut yapılara ilişkin ilave veya tadilat ruhsatı taleplerinde; bina içinde yapılacak tadilatlarla asansör tesis edilememesi halinde, engellilerin de erişiminin sağlanabilmesi için ön, yan ve arka bahçe mesafeleri içinde parsel sınırına en az 1.50 metre mesafe bırakılmak kaydıyla asgari ölçülerde panoramik asansör veya ulaşılacak katın yüksekliğinin uygun olması halinde 634 sayılı Kanun uyarınca muvafakat alınarak mekanik kaldırma iletme platformu yapılabilir. Binalarda ve girişlerinde engellilerin erişimine yönelik TS 9111 Standardına (Özürlüler Ve Hareket Kısıtlılığı Bulunan Kişiler İçin Binalarda Ulaşılabilirlik Gerekleri) uyulması zorunludur.
“KAZALARDA YÖNETİCİLERİN SORUMLULUĞU VAR”
Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; mevzuata uygun bir şekilde TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır.
Yaşanacak bir kazada, yaralanmalı veya ölümle sonuçlanması durumunda yöneticilerin vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Mersin'de önceki gün Yenişehir ilçesine bağlı Deniz Mahallesi 38. Cadde üzerindeki binada iddiaya göre, Selma Çakmak (61) adlı kadın, adreste oturan yaşlı bir çiftin kullanımı için 2 katlı binanın dış cephesine özel olarak yaptırılan asansöre binmek için çağrı düğmesine bastı. Bir süre bekledikten 2. kattaki asansörün geldiğini düşünerek kapıyı açan Çakmak, yukarıdan hızla gelen kabinin altında kaldı. Kadının çığlıklarına yetişen komşuları, asansörün kapısını açmakta başarısız olunca polise ve itfaiye ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine giden itfaiye ekipleri, uzun süren çalışmaların ardından asansörün kapısını açtı. Ancak sağlık görevlilerinin yaptığı kontrollerde, yaşlı kadının hayatını kaybettiği belirlendi. Çakmak'ın cenazesi, olay yerinde yapılan incelemelerin ardından otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Olay yerinde göz yaşı dökün yaşlı kadının yakınları, asansörün hatalı yapıldığını ileri sürdüler. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.